9 overraskende virkninger af lave serotonin niveauer

Bortset fra angstproblemer og depression sender mangel på serotonin os mange tegn på, at vi ikke bør ignorere eller udelukke, at de muligvis kan være forbundet med denne neurotransmitter.
9 overraskende virkninger af lave serotonin niveauer

Sidste ændring: 23 april, 2019

Serotonin er et kemisk stof, der gør os lykkelige. Generelt giver det os en fornemmelse af et samlet velfærd.

Men dens funktioner går langt ud over en glædelig følelsesmæssig tilstand.

Udover at virke som en neurotransmitter i hjernen kan serotonin også kendt som 5-hydroxytryptamin (5-HT), fungere som et hormon, når det findes i vores blodbane.

Serotonin påvirker en enorm række fysiske og psykologiske funktioner: Faktisk spiller den en stor rolle i at kontrollere vores knoglemetabolisme, vores leverregeneration og endda vores krops cellulære division.

De kemiske komponenter, der findes i vores krop, er meget fascinerende.

Takket være 5-HT kan vi for eksempel regne med en indre ligevægt, der giver os et overordnet velfærd af de processer, der bidrager til vores generelle helbred.

I dag vil vi gerne forklare, hvordan lave serotoninniveauer kan påvirke din krop.

Det er værd at huske på disse symptomer. Mange gange er de forbundet med andre problemer, når det i virkeligheden skyldes en simpel ubalance mellem neurotransmittere og hormoner.

1. Lave serotonin niveauer forårsager fordøjelsesproblemer

Det er muligt, at du aldrig har hørt om peristalser før. Dette udtryk refererer til muskelkontraktionerne, der finder sted i hele vores fordøjelses system med et meget konkret formål: At effektivt flytte mad og væsker gennem fordøjelsessystemet.

Når niveauerne af serotonin er lave, stopper vores celler med at producere en tilstrækkelig mængde calcium.

Med mindre calcium degenererer fordøjelsessmusklerne og stopper med at sende mad igennem effektivt. Derfor bliver vores fordøjelsesproces meget tungere og meget langsommere.

2. Lav serotonin niveauer og irritabel tarm

Person der tager sig til maven

Denne kendsgerning er interessant: næsten 95% af serotonin produceres og opbevares i tarmene. En mangel af disse neurotransmittere forårsager ændringer i tarmfunktionen.

  • Dette gør det muligt at opleve gentagne episoder af forstoppelse.
  • Desuden er det på grund af muskelforringelse af fordøjelsessystemet også meget almindeligt at lide af irritabel tarmsyndrom (IBS).

Under disse omstændigheder er det derfor en god ide for din læge at bestille en blodprøve og en komplet evaluering af dine symptomer, der skal gøres for at bekræfte, om dit problem i virkeligheden er relateret til lave serotoninniveauer.

3. Et svagere immunsystem

Hvis du har været igennem en periode med tilbagegang som muskelsvaghed, ekstrem træthed, lavt humør og flere infektioner eller forkølelser end normalt, så tøv ikke med at gå til lægen.

Et lavt serotoniniveau kan også gøre dit immunsystem ineffektivt og meget svagere.

4. Ændringer i dit biologiske ur

Kvinde der ikke kan sove

Lavt serotoninniveau kan også ændre din circadianrytme. Faktisk er et fælles symptom, der opleves, at føle sig mere søvnig om dagen end om natten.

  • Faktisk siges den daglige døsighed også at være et almindeligt symptom på depression.
  • Det er kendt, at endogene depressioner skyldes netop et underskud i serotonin.

5. Trang til saltet mad

Denne kendsgerning er uden tvivl meget interessant: mennesker, der lider af et fald i serotonin i deres kroppe, har et større behov for natrium og har derfor trang til saltet mad.

Ikke desto mindre kan vi ikke overveje dette symptom en absolut indikator for et 5-HT-underskud. Der skal også være andre faktorer til stede som: at være hele tiden at være afskrækket, træthed, fordøjelsesproblemer mv.

6. Depression

Kvinde der stirrer ud af et vindue med regn paa

Som vi tidligere sagde, er et underskud af serotoninniveauer forbundet med et fald i vores humør.

  • Faktisk er der en direkte forbindelse mellem lave serotoninniveauer og udviklingen af ​​depression.
  • Alt dette stammer fra manglende receptorer, der kan modtage serotonin eller tryptophan, en aminosyre, der er i stand til at regulere serotonin.

I tilfælde af, at hvis depression ikke er meget alvorlig, kan noget så enkelt som at forbedre din kost og udøve en slags sport forbedre vores humør.

I langt de fleste tilfælde er det imidlertid nødvendigt at ty til foreskrevne lægemidler for at genoprette serotoninniveauerne.

7. Større angst

Vores krop har mindst 14 forskellige serotoninreceptorer, og 5-HT1A er den vigtigste af dem alle.

Hvis denne receptor på noget tidspunkt i vores liv fejler, vil vi straks mærke større følsomhed, nervøsitet, bekymring og angst.

Dette er en meget vigtig kendsgerning, vi må huske på for at forstå, at både angst og depression mange gange har oprindelse med kemisk ubalance.

8. Migræne

Kvinde med migraene

Serotoninniveauer er også vigtige i udviklingen og fremkomsten af migræne.

Årsagen til en god del af denne type svækkende hovedpine ligger bag tryptofanmangel, forløberen for serotonin, der formidler sin tilstrækkelige produktion.

9. Små hukommelsesproblemer

Manglende opmærksomhed, træthed, vanskeligheder med at koncentrere sig om specifikke fakta og fastholde information er også forbundet med et serotoninproblem.

Dette symptom er meget almindeligt hos mennesker, der lider af depression. Et problem, der samtidig har en tendens til at forbedre sig effektivt, når man gennemfår en apotek behandling for at behandle det.

For at sammenfatte det hele, så forstyrrer serotoninniveauerne en stor mængde kropsprocesser. Faktisk er de 9, der er angivet i denne blog, blot en håndfuld eksempler.

Derfor er det nødvendigt, at ved fremkomsten af et problem, fysisk eller følelsesmæssigt ubehag, at konsultere en læge.

En god kost, motion og tilstrækkelig medicin kan vende vores velvære tilbage.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.