Lev med en partner med Borderline Personlighedsforstyrrelse

Det er ikke nemt at bo sammen med en person, der har borderline personlighedsforstyrrelse. Du skal være opmærksom på, hvordan du behandler dem og lære at sætte grænser.
Lev med en partner med Borderline Personlighedsforstyrrelse
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Borderline personlighedsforstyrrelse (BPD) gør livet svært for mange par.

Men det er ikke umuligt at holde forholdet ved lige. Du skal blot have visse aspekter i tankerne for at forholdet kan være sundt og udfolde sig på den bedste måde.

Du kan godt hjælpe din partner med BPD uden at ændre på dem.

Denne sygdom skal overvåges af en professionel. Med denne hjælp kan du håbe på forbedringer.

Det er dog nødvendigt at vide, at dette er en livslang sygdom. Der vil være tilbagefald, men der vil også være øjeblikke, når du knap nok ved, at det eksisterer.

Men sygdommen vil altid være der.

Typisk adfærd for et par med Borderline Personlighedsforstyrrelse

Det kan være svært at bo med en partner der lider af Borderline Personlighedsforstyrrelse

Vi vil starte med de mest almindelige adfærdmønstre for par, hvor én lider af BPD.

Personer med borderline sårer ofte deres kære. Det er en ond cirkel, der forværrer symptomerne.

Husk at du taler om personer med stor følelsesmæssig ustabilitet og en meget polariseret tankeproces. Som følge heraf skal du være særlig forsigtig med, hvordan du behandler dem.

Der er mange måder par forsøger at håndtere dette problem på:

  • Nogle er klar at slå op med deres borderline partner, når de ikke er tilfredse. Nogle gange truer de med at slå op, men ændrer hurtigt mening. Dette øger den følelsesmæssige ustabilitet for en person med BPD.
  • Nogle ignorerer den adfærd, de mener, ​​er uacceptabel. Det er en dårlig taktik, da det kun opmuntrer til flere adfærdsmønstre hos deres borderline partner.
  • Nogle lader sig styre af deres PBD partner. De føler sig skyldige, hvis tingene ikke bliver bedre. De tror måske, at det er deres egen skyld.
  • Nogle vælger at være tavse. De taler ikke om problemet med deres partner. Dette omfatter at skjule deres daglige handlinger fra familie og venner. På den måde holder de personen med PBD fra at vide, hvad der foregår.
  • Før problemer eller kriser husker nogle, at den anden person elsker dem dybt. De ved, at besværlighederne opstår, fordi deres partner ikke er ansvarlig for deres handlinger.

Desværre er flertallet af disse tilgange forkerte. I nogle tilfælde deltager du i problemet. I andre retfærdiggør du deres handlinger og siger ikke noget. Som følge heraf vil deres handlinger ikke ændre sig.

Vær som et spejl, ikke en svamp

Det er nemt at blive overvældet af Borderline Personlighedsforstyrrelse. Dette gælder især, hvis I har nogen af de ovennævnte adfærdsmønstre.

Vi ønsker at beskytte vores partner. Dette er dog ikke den bedste måde at gøre det på. At leve sammen med en person, der har borderline personlighedsforstyrrelse, er meget vanskelig. Du skal være opmærksom på, hvordan du agerer overfor dem.

Dit mål er at hjælpe dem med at mindske symptomerne, så de ikke fortsætter.

For at gøre dette er det nødvendigt, at du er tro mod dine overbevisninger og værdier. Hvis du tror, at det de gør er forkert, så skal du fortælle dem det.

Det er forkert at retfærdiggøre deres adfærd. Som et par er det vigtigt at etablere en grænse, som i ikke vil krydse, tag tingene som de kommer.

Kommuniker klart, at du ikke er i stand til at understøtte visse adfærdsmønstre og vær tro mod dette. Hvis du er svag, vil alt gå galt.

Trusler virker ikke

Det er nødvendigt at tale om problemet. Dette gør det muligt for personen med Borderline Personlighedsforstyrrelse at vide, hvor i står og sammen kan i komme frem til en løsning.

Men nogle gange kan de irritere os, og vi begynder at ty til nemme trusler. Dette må aldrig ske. Du vil gøre situationen værre. Plus, du vil øge deres følelsesmæssige ustabilitet.

Lær at sige “nej”. Lær at sige, hvad du føler. Vigtigst af alt, føl aldrig at det er dig, der er ansvarlig for din partners BPD adfærd.

Hvis du holder op med at prøve at behandle den anden person som en skrøbelig person, der har brug for at beskyttelse, vil alt begynde at gå mere glat.

Fortsæt med at være dig. Vær forsigtig med negativ adfærd såsom løgne, vildledelse eller manglende tillid til personen med BPD. Husk på, at deres tankeproces er polariseret. Deres følelser er nogle gange ude af deres kontrol.

Handel i overensstemmelse med dine principper. Etabler grænser og lad dig ikke blive influeret af denne eksterne sygdom. Dette vil sikre balance i forholdet.

Det bliver svært. Det er en sti fuld fyldt med sten og huller.

Men hvis du er villig til at være sammen med denne person, vil det være det hele værd.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Paris, J. (2012). Borderline Personality Disorder. In Encyclopedia of Human Behavior: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375000-6.00067-7
  • Paris J. Borderline personality disorder. CMAJ. 2005;172(12):1579–1583. doi:10.1503/cmaj.045281
  • Brüne M. Borderline Personality Disorder: Why ‘fast and furious’?. Evol Med Public Health. 2016;2016(1):52–66. Published 2016 Feb 28. doi:10.1093/emph/eow002
  • Chapman J, Jamil RT, Fleisher C. Borderline Personality Disorder. [Updated 2019 Jun 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430883/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.