Symptomer på plantar fasciitis, årsager og behandling

Plantar fasciitis er betændelse af plantar fascia i foden, hvilket forårsager smerte i området omkring hælen. Lær mere om denne tilstand i denne artikel.
Symptomer på plantar fasciitis, årsager og behandling

Skrevet af María Vijande

Sidste ændring: 26 august, 2022

Plantar fascitiis er betændelse i plantar fascia i foden. Det er et senebånd, som forbinder hælen med de forreste knogler og strækker og sammentrækker sig ved hvert skridt, ligesom en elastik. I dag vil vi snakke om symptomer på plantar fasciitis, årsager og behandling!

Plantar fasciitis

Plantar fascia er et meget bredt og tykt væv på grund af det enorme pres og modstanden, det skal støtte.

Betændelse i dette bånd viser sig med smerte i området omkring hælenDet er en af de mest gængse årsager til smerte i dette område.

Personer med højere risiko for dette problem er atleter, især amatører.

Risikofaktorer

 • Sport med gentagende bevægelser
 • Overbelastning
 • Tilstande såsom leddegigt og diabetes
 • Ukorrekt fodtøj
 • Flade fødder
 • Ældre alder
 • Fedme
 • Hormonelle forandringer

Hvordan ser denne tilstand ud?

Overanvendelse af plantar fascia ender med at forårsage mikroskopiske trauma på vævet. Gentagne små rifter fører til betændelse i båndet, som forårsager smerte i hælen.

Med andre ord er det en kronisk lidelse, eftersom det ikke dukker op natten over, men snarere som et resultat af gentagne skader.

Årsager til plantar fasciitis

Skade af fascia kan ske af mange forskellige årsager; det har mange varierede faktorer, inklusiv miljø, kropsholdning og gener.

Ondt i fod paa grund af plantar fasciitis

Der er også faktorer, som seriøst forværrer smerten, såsom at anvende ukorrekt fodtøj, have dårlig kropsholdning, overanvendelse af området, usmidighed i de relaterede muskler og overbelastning.

Gentagende fysisk aktivitet

Overdreven motion er den hovedsaglige årsag til plantar fasciitis.

Fysisk aktivitet såsom løb eller hop i længere tid overbelaster senebåndet, så det ikke er i stand til at klare så meget slid. Derudover kan ændringer i træningsplaner uden at gøre det gradvist forårsage mere seriøse brud og dermed værre smerte.

Løbere, fodboldspillere og personer, som spiller badminton eller tennis, har den højeste risiko.

Fodens anatomi

Der er flere anatomiske strukturer, som spiller en rolle i enhver overbelastning af plantar fascia.

Akillessenen er en sene, som forbinder gastrocnemius musklerne, bedre kendt som lægmusklerne, og soleus musklerne med hælen. En sammentrækning af akillessenen udløser en øgning af presset på hælen, med den resulterende øgning af tryk på plantar fascia.

Knogle i fod viser plantar fasciitis

En anden faktor at have i baghovedet omkring den anatomiske struktur er fodens strækning, eller med andre ord, hvordan foden rammer jorden. Flade fødder eller fødder med tendens til at overpronere strækker plantar fascia mere, dermed øger det risikoen for brud på grund af det ekstra tryk på vævet.

Symptomer på plantar fasciitis og relaterede tilstande

Leddegigt og diabetes bliver anset som risikofaktorer for plantar fasciitis, eftersom begge kan forårsage betændelse i senerne.

Personer af ældre alder har tendens til at opleve denne smerte som et resultat af en af disse to tilstande.

Typen af fodtøj

Ofte anvender folk ikke fodtøj, der passer ordentligt. Eller sålen er ikke støttende nok eller er dårlig til at fordele vægten effektivt.

Konstant anvendelse af dårligt fodtøj ender med at irritere plantar fascia, samt at forårsage andre problemer med fødderne. Høje hæle er et stort fy-ord, når det kommer til plantar fasciitis.

Symptomer på smerter i plantar fasciitis

 • Værre om morgenen
 • Kronisk
 • Pirrende eller brændende smerte
 • Progressiv

Smerten har tendens til at være værre om morgenen, fordi foden bliver holdt stiv hele natten, og mindskes i løbet af dagen, når foden strækkes ud og vævene varmes op.

I nogle tilfælde bliver smerten uudholdelig og påvirker endda knoglerne, hvilket hindrer bevægelsr såsom at bevæge tæerne op og ned.

Knogle i fod viser plantar fasciitis

Plantar fasciitis er ofte forbundet med tilstedeværelsen af knoglespore, selvom det ikke er en afgørende faktor.

Når plantar fascia er forlænget over længere tid eller ikke bliver behandlet korrekt, kan personen se forandringer i deres gangart, hvilket fører til problemer og smerter i knæ, ryg og nakke.

Behandling af plantar fasciitis

 • Fysisk terapi
 • NSAID
 • Ordentligt fodtøj
 • Kortikosteroider
 • Ortoser
 • Funktionstape
 • Bøjler

Under behandling er det vigtigt at holde sig fra motion, eftersom det forværrer problemet, men udstrækning af soleus og gastrocnemius  bør blive udført i løbet af dagen.

Nogle professionelle anbefaler, at man anvender en skinne om natten eller mens man hviler sig for at holde fascia strukket ud.

Sidste udvej for behandling inkluderer terapi med chokbølge eller operation. Den sidstnævnte er kun for seriøse og kroniske tilfælde af plantar fasciitis.

Bedringsprocessen varierer for hvert patient.

Viser du symptomer på plantar fasciitis? Så har du nu en løsning.

Det kan interessere dig ...
Sådan bruger du en tennisbold til at lindre plantar fasciitis smerte
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan bruger du en tennisbold til at lindre plantar fasciitis smerte

Plantar Fasciitis smerte er forbundet med et stort bånd af væv, der i høj grad bliver overbelastet og kan skabe ubehag hos mange mennesker.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.