Hvorfor har jeg smerter i hælen?

Hvorfor har jeg smerter i hælen?
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Smerter i hælen er både almindeligt og dødirriterende. Mange kommer til at opleve det før eller siden. En jagende smerte der spreder sig via foden og forhindrer os i at bevæge sig normalt… hvad kunne være årsag til dette? Vi vil i denne artikel gennemgå nogle af de mest almindelige kilder til smerter i hælen.

Hvad er årsagen til smerter i hælen?

Smerter i hælen opstår normalt efter fysiske anstrengelser eller en mindre ulykke, eller det kan opstå pludseligt og uden nogen synlig grund. Hælen er den største af de 26 knogler, der udgør den menneskelige fod. Foden er en sofistikeret og følsom kropdsdel med mere end 100 muskler, sener og ledbånd; det er klart, at den er meget sårbar!

Når man først får smerter, sker det som regel enten foran eller lige bag hælen. Hvis smerterne er tilstrækkeligt alvorlige, kan det være virkelig meget i vejen, når du går. Vi vil nedenfor komme ind på, hvorfor du måske kan have ondt i hælen. Men vigtigst af alt, så er det din læge, der skal stille diagnosen.

1.Hælspore

smerter i hælen

Hælsporer er, uden tvivl, den mest almindelige årsag til smerter i hælen. Men hvad er en hælspore egentlig? En hælspore er en knoglevækst under hælen. Blot et par millimeters vækst er nok til at forårsage enorm smerte. De har en tendens til at blusse op efter overdreven belastning af muskler og sener i foden,hvilket strækker vævsbåndet, der forbinder hæl og forfod, og brister den hinde, der dækker hælen og knoglen. Hvordan kan dette ske? Ved fald,  hvis man er iført sko der ikke sidder godt på foden, løber på den forkerte måde eller hvis man er overvægtig.

2.  Plantar Fasciitis

Hvis smerten også omfatter fodsålen, lider du sandsynligvis af plantar fasciitis. Denne sygdom opstår, når det fibrøse bindevæv (fascia) bliver betændt. Inflammation kan være forårsaget af overbelastning; hvis man har gået eller løbet for meget, eller hvis man har haft dårlige sko på over en længere perioder.

Plantar fasciitis opstår, når fodsålens bløde fibrøse væv bliver overbelastet eller revet i stykker. Det er vigtigt at huske på, at hælsporer også ofte er forbundet med denne tilstand.

Når man lider af plantar fasciitis, giver det kun midlertidig lindring, hvis man hviler sig. Smerten vil vende tilbage hver gang hælen bevæges. Det er vigtigt at konsultere en læge og følge lægens anbefalinger og retningslinjer. Hvis du gerne selv vil gøre noget mod smerten, så er en ispose altid en god ide. Du kan også massere hælen med rosemarinolie, som hjælper med at reducere imflammation. Du kan også prøve at tape hælen ind eller rulle foden frem og tilbage over en frosen vandflaske.

3. Overpronation

Overpronation

Overpronation lyder ikke af så meget. Det sker, når vi går forkert. Når du går, rammer hælen rammer jorden først, og vægten flyttes hen over ydersiden af foden til storetåen. Når vi ruller foden, dvs. strækker fodens bue, for meget, skaber det en unormal belastning af de sener og ledbånd, der er forbundet med bunden af hælen. Denne type skade, hvis den ikke behandles, kan få negative konsekvenser for knæ og hofter. Hvis vi ikke passer på, hvordan vi går, kan en ubalance påvirke hele vores skelet. Mærkeligt, men sandt.

4. Andre årsager til smerter i hælen

højehælede sko
 • Rheumatoid arthritis og andre former for arthritis: en almindelig og smertefuld tilstand, hvor leddene i hælen ofte er ramt af gigt.
 • Gigt: overskydende urinsyre i kroppen kan ikke blot forårsage betændelse i storetåen, men ligeledes i hælen.
 • Bursitis: du har med garanti hørt om bursitis: Det er samme princip som med en hælspore, men i dette tilfælde er det en nerve, der vokser unormalt, og begrænser din mobilitet.
 • Haglunds hæl: Er også meget almindeligt. Årsagen? Hvis du har været iført høje hæle for ofte. Det er en vækst på bagsiden af ​​hælebenet, lige på Achillessenen. Det er meget smertefuldt.
 • Betændelse i Achillessenen: hvis du lever et aktivt liv, eller dyrker meget sport, har du med garanti hørt om denne type skade. Betændelsen kaldes også for tendinitis ,og er kommer når senen bliver overanstrengt.
 • Beskadigelse af knoglen: For eksempel hvis foden får et slag, hvis du falder, eller hvis du ved et uheld rammer noget med foden. Der bør ikke være nogen tvivl om, hvad det første du skal gøre er; køl området med is og gå til din læge!

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • sener

 • hælen

 • rosemarinolie

 • knæ

 • Gigt

 • urinsyre


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.