Hvilke fødevarer reducerer højt blodtryk?

Hvidløg er en af de bedste fødevarer til at forbedre hypertension og dit helbred generelt. Hvis det spises råt, kan det også hjælpe dig med at reducere dit kolesteroltal.
Hvilke fødevarer reducerer højt blodtryk?
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Højt blodtryk betragtes som en “kronisk” sygdom, der er kendetegnet ved en stigning i blodtrykket i arterierne.

Blodtrykket udtrykkes i to målinger: systolisk og diastolisk. Disse tal er taget fra blodtrykket, når hjertet pumper og under hvile.

I denne artikel vil vi vise dig, hvilke fødevarer du skal spise for at reducere højt blodtryk naturligt.

Hvad forårsager forhøjet blodtryk?

Visse kostvaner, genetiske forhold og sygdomme øger din risiko for forhøjet blodtryk. Disse er de mest almindelige faktorer:

Natrium

Når vi spiser for meget salt mad stiger vores blodtryk. En tredjedel af patienterne med hypertension er følsomme over for natrium, da det øger væskeophobningen i kroppen.

Nedsat renin produktion

Folk af afrikansk amerikansk afstamning har tendens til at udskille mindre renin (et stof, der produceres af nyrerne), og dette gør dem mere tilbøjelige til at lide af forhøjet blodtryk. Det betyder også, at renin relateret medicin vil være mindre effektivt.

insulinresistens

Mange mennesker med diabetes har også forhøjet blodtryk. Insulin har evnen til at stimulere aktiviteten i det sympatiske nervesystem, men uden at hæve blodtrykket.

Af denne grund, bidrager insulin relaterede problemer yderligere til forhøjet blodtryk.

Overvægt og fedme

Kvinde i træningscenter

Der er en tæt sammenhæng mellem BMI og højt blodtryk.

Hjertet skal arbejde hårdere for at pumpe blod gennem arterierne, der er tilstoppet med fedt. Det lægger ekstra stress på arteriel væggene.

Genetisk tendens

 • Der er nogle gener, som kan føre til en øget risiko for forhøjet blodtryk. Der er også en forbindelse mellem hypertension og koronar og nyresygdom.
 • Så hvis du har en familie historie med højt blodtryk, har du en større chance for at udvikle det selv.

Alder

Efterhånden som du bliver ældre, stiger din risiko for at udvikle højt blodtryk eftersom arteriel væggene tyndes og forværres og blodkarrene hærdes.

Som arterievæggene mister deres elasticitet, begynder blodet at have sværere ved at flyde igennem årerne.

Hvad skal jeg spise for at reducere højt blodtryk?

Når du kender årsagen bag dit forhøjet blodtryk, er næste skridt at reducere dets forekomst.

En lav-natrium, afbalanceret kost ledsaget af fysisk træning og en mere afslappet livsstil kan hjælpe dig med at overvinde denne sygdom.

Her er nogle af de bedste fødevarer at spise, hvis du ønsker at reducere dit blodtryk naturligt:

Hvidløg

Hvidløg

Det er perfekt til alle og betragtes som et super stærkt antibiotikum. Ved at spise et eller to fed hvidløg hver dag (bedre, hvis det er råt) reduceres blodtrykket og kolesterol tallet.

Hvad med at spise et fed hvidløg på tom mave? Det indeholder allicin, en forbindelse med egenskaber, der reducerer forhøjet blodtryk.

Tomat

Tomater indeholder aminosyrer, der hjælper med at reducere højt blodtryk. Lycopen og glutathion, forbindelser findes også i tomater og er to potente antioxidanter, der forbedrer cirkulationen.

Få dine portioner af tomater rå i salater, juice eller gazpacho.

Ananas

Denne rige frugt indeholder bromelain: et enzym, der opløser blodpropper og tynder blodet.

Drik ananas juice eller spis et par skiver af frugten til en let dessert mindst en gang om ugen for at drage fordel af alle de gavnlige egenskaber denne tropiske frugter har at byde på mod dine kredsløbssygdomme.

Banan

Banan

Bananer er fyldt med magnesium og kalium og anbefales til dem, der tager vanddrivende eller blodtryks medicin (begge nedbryder disse essentielle næringsstoffer).

De er også gode til at forebygge muskelkramper og er en god kilde til vitaminer. Spis bananer som en snack eller i smoothies.

Gulerødder

Gulerødder er rige på C-vitamin og beta-caroten og er perfekt til at forebygge problemer i kredsløbet.

Spis gulerødder rå (revet, for eksempel) i salater eller smoothies for at reducere kolesterol, beskyt blodkarrene og forebyg åreforkalkning.

Bælgplanter

Linser, kikærter, bønner, ærter… Spis dem mindst tre gange om ugen for at give din krop kalium, magnesium, B-vitaminer, jern og fiber.

De er også rig på essentielle fedtsyrer og vegetabilske proteiner.

korsblomstrede grøntsager

Hele korsblomst familien af grøntsager, der blandt andet omfatter broccoli, grønkål og rosenkål indeholder antioxidanter, der forhindrer arteriel nedbrydning og vedligeholder den vaskulære sundhed.

 • Der er tusindvis af opskrifter, der indeholder disse grøntsager, som er fulde af glucoinolater til at styre blodtrykket.

Citroner

Denne citrusfrugt er rig på C-vitamin og flavonoider.

Begge næringsstoffer hjælper med at holde arterierne i god form og forbedrer deres elasticitet. Dette afholder blodet i at lægge for meget pres på hjertet.

 • Brug citroner i salat dressing eller til at tilføje smag til dine retter.

Guava

Denne rige tropiske frugter har evnen til at reducere dårligt kolesterol og hæve niveauet af godt kolesterol. Guava kan også hjælpe med at reducere højt blodtryk.

 • Denne frugt er god som en dessert, en eftermiddags snack eller til at lave en naturlig og forfriskende smoothie.

Chia frø

Chiafrø

Chia frø er en glimrende kilde til omega 3-fedtsyrer, fibre og magnesium (blandt andre mineraler).

 • Tilføj en teskefuld chiafrø til et glas mælk, yoghurt eller saft og drik det til morgenmaden. Prøv også at drysse det i desserter, salater eller supper.
 • Glem ikke at fugte frøene med vand for at aktivere dem.

Gurkemeje

Dette krydderi har en karakteristisk smag. Den indeholder flere forbindelser, som reducerer triglycerider og dårlig kolesterol eller LDL.

Gurkemeje er perfekt til forebyggelse af hjertekarsygdomme.

Tilføj det til ris, pasta eller stegt mad… De er virkelig rige og sunde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Majluf-Cruz, A., & Espinosa-Larrañag, F. (2007). Fisiopatología de la trombosis. Gaceta Medica de Mexico.
 • I., M., I., S., M., U., K., Y., Y., M., M., O., … E., K. (2004). Improvement of peripheral blood circulation in mouse and human with aged garlic extract preparation combined with ginseng, oriental bezoar, antler velvet, cuscuta seed and epimedium herb. Pharmacometrics.
 • Muñoz, M. A., & Barrón, A. R. (2009). Efectos médicos del aguacate. Medicina Interna de Mexico.
 • Hernández, F., Melgarejo, P., Martínez, J. J., Martínez, R., & Legua, P. (2011). Fatty acid composition of seed oils from important spanish pomegranate cultivars. Italian Journal of Food Science.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.