Det bedste, du kan gøre for at rengøre persienner

27. september 2019
Når det er tid til at rengøre dine persienner, er det vigtigt at være opmærksom på, hvilket materiale kluden er lavet af, da du ikke kan behandle alt med de samme materialer.

Undertiden kan rengøring af huset gøre os vanvittige. Ofte kræver hver genstand og hver overflade forskellig behandling. Derudover er der specifikke rengøringsprodukter, der skal anvendes. I denne artikel viser vi dig de bedste ting, du kan gøre for at rengøre persienner.

Grundig rengøring kan være en vanskelig opgave, men hvis du kender nogle tricks på forhånd, samt nogle effektive rengøringsteknikker, bruger du din tid mere effektivt, og dit hus vil forblive funklende rent.

Du bliver sandsynligvis frustreret over at rengøre persienner. Der er trods alt så mange riller, og hver persienne er lavet af forskellige materialer. Derfor vil vi først vise dig, hvordan du kan lave dine egne værktøjer til at rengøre dem grundigt.

De bedste redskaber til at rengøre persienner

Beslutning om hvilket materiale, der skal anvendes til at rengøre persienner, afhænger af materialet i persiennerne selv.

Kvinde i færd med at rengøre persienner

Persienner kan fremstilles af mange forskellige materialer. Derfor kræver rengøring af dem specifik behandling, der afhænger af det materiale, de er lavet af. Der findes rengøringsmidler til træ, andre til aluminium og andre ikke-ætsende rengøringsmidler, der er egnede til dem, der er lavet af plastik.

 • Træ: Vi anbefaler, at du bruger de samme produkter, der bruges til at rengøre dine trægulve.
 • Plastik: Den ideelle måde at rengøre persienner på er at bruge en svamp med sæbe og vand og skrubbe persiennerne. Denne metode fungerer bedst, hvis de ikke har en betydelig mængde snavs på sig. Hvis persiennerne har et tykt lag støv, og det er vanskeligt at fjerne, skal du købe en affedter eller opvaskesæbe. Skyl med en svamp eller en fugtig klud, og tør persiennerne efter.
 • Metal: Metalpersienner har en tendens til at være mere komplicerede, fordi fedtet klæber fast til persiennen og skaber et lag klæbrigt snavs. For at rengøre persienner skal du blande vand og alkohol og gnide, indtil fedtet er væk. Tør persiennerne godt, så støvpletter ikke klæber fast igen.
 • Aluminium: Hvis aluminium er det dominerende materiale, kan du lave en hjemmelavet blanding ved hjælp af vand og et par dråber ammoniak. Brug ikke slibende kemikalier såsom blegemiddel eller lignende kemikalier. Selvom disse kemikalier er fremragende til andre overflader, kan de ødelægge aluminium, uden at du overhovedet er klar over det.

Læs også: 5 rengøringstricks til dig, der ikke kan lide at gøre rent

Sådan rengør du persienner effektivt udendørs

Persienner, der udsættes for vejr og vind, har to sider. Derfor er det kompliceret at rengøre dem på begge sider, hvis vinduet er på en øverste etage, og vi ikke har adgang til det udefra.

Det er besværligt og kan være meget frustrerende at prøve at rengøre dem ordentligt. Derfor beslutter mange mennesker simpelthen ikke at rengøre dem udvendigt.

Hvis du alligevel vælger at rengøre dem, vil vi give dig en liste over de bedste produkter til at rengøre dem sikkert og nævne den mest effektive måde at gøre det på. Du behøver ikke at sætte dit liv på spil: Der findes metoder til at rengøre dem sikkert.

Nøglen til succes ligger i at fjerne tromldækslet. Denne generelle struktur, der normalt er lavet af træ, findes der, hvor skodden rulles, og dækker toppen af ​​vinduet. Dette er normalt skruet fast på væggen, så det er noget kompliceret at fjerne. Det er dog den sikreste måde at rengøre persiennen på.

Når du har taget tromlen af, skal du rense hver sektionsslids. Dette kan være et kedeligt eller underholdende job, afhængigt af hvordan du ser på det. Sørg for, at persiennerne tørrer godt for at forhindre støv i at ophobes hurtigt.

Udnyt det faktum, at du har afmonteret skodden til også at rengøre beslaget, som den sidder i. Der er generelt meget støv inde, og der kan også være insekter såsom edderkopper. Glem ikke at rengøre rammen, vinduerne og føringerne i vinduerne.

De bedste redskaber til rengøring af persienner

Kvinde ved persienner smiler

Rengøring af persienner kan være vanskeligt, fordi det er svært at nå hele overfladen. Og i sidste ende vil der altid være kanter, som vi ikke kan nå, fordi de overlapper hinanden.

Følgende er genstande, som vi foreslår at have til rådighed for at rengøre dem perfekt:

 • En særlig børste til persienner. Dette redskab har et håndtag og flere aflange stykker, der kan komme ind i hullerne.
 • Støvsuger. En støvsuger fjerner let støvet.
 • En mikrofiberklud er vigtig for at fange støv effektivt. De hverken drysser eller efterlader pletter på andre overflader rundt om i huset.
 • Universalrengøring. Produkter, der kan bruges til at rengøre enhver type overflade i huset. Af denne grund er de praktiske at have ved hånden.
 • Støvkost. Støvkoste kan være din hemmelige allierede til denne opgave. De kan gå mellem spalterne og let fjerne støv.

Læs også: Seks steder i hjemmet du glemmer at rengøre

Lav dine egne rengøringsgenstande derhjemme

Du kan også lave dine egne rengøringsgenstande for at gøre jobbet lettere. Her er nogle ideer:

 • Forbind to svampe ved hjælp af en kraftfuld magnet til rengøring af både indvendige og udvendige persienner.
 • Bind en mikrofiberklud på et moppeskaft for at nå høje steder.
 • Brug en gammel sok som en støvhandske. Det er mere behageligt end at bruge en klud og giver dig mulighed for at komme bedre ind i smalle områder.
 • Lav dit eget rengøringsmiddel til dine persienner. Brug ammoniak, alkohol eller opvaskemiddel afhængigt af persiennens materiale. Du kan få det til at dufte ved hjælp af urter, æteriske olier eller dråber af citron.

En sidste note om at rengøre persienner

Som du kan se, er rengøring af persienner ingen let opgave. Det er imidlertid heller ikke umuligt. Det kræver bare tid og dedikation.

Bed din familie om at hjælpe dig, så det ikke er så udmattende: Det vil være mere behageligt og sjovt for alle.

 • Castellano, M.I. Limpieza doméstica: Procedimientos y operaciones de limpieza en domicilios particulares. Ideaspropias Editorial SL, 2014.
 • Guerrero, R., y Núñez, M.”Brillo limpio: análisis de productos de limpieza del hogar.” Integral: Vive mejor en un mundo mejor 223 (1998): 34-37.
 • Rodríguez, J.A. “Ecología en el hogar: Limpieza ecológica del hogar.” Integral: Vive mejor en un mundo mejor 390 (2012): 28-33.