En nem måde at rengøre dit fjernsyn på

At rengøre dit fjernsyn og andre skærme, kan være overvældende og bøvlet, nogle gange. Derfor giver vi dig en vejledning og gode råd til det.
En nem måde at rengøre dit fjernsyn på

Skrevet af Paula Heidemeyer

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hvis du skal til at rengøre dit fjernsyn, så er det meget vigtigt, at du tager højde for det materiale, det er lavet af, så du ikke ødelægger skærmen med de forkerte rengøringsprodukter.

Du ser en god film, og pludselig fanger dit øje nogle mærker og pletter på skærmen. Du forsøger at vende tilbage til filmen, men nu kan du kun koncentrere dig om det støv, der er lige foran din næse. Det er slut med at se film – indtil du har fået rengjort dit fjernsyn, i det mindste.

Det kan nogle gange være overvældende og bøvlet at rengøre dit fjernsyn og andre skærme. Det kan dog blot være, fordi vi ikke helt ved, hvordan vi skal gøre det på en simpel, effektiv og sikker måde, så vi ikke ødelægger vores apparater.

Det er almindeligt ikke at opdage rester af skidt på en skærm, når du rengør dit fjersyn eller din computer, mens de er tændt. Det er dog vigtigt at rengøre dine skærme en gang om ugen for at afholde dem fra gradvist at opsamle støv. Det vil afholde dem fra at blive for beskidte, og du vil ikke være nødt til at ty til aggressive rengøringsprodukter.

Sådan skal du rengøre dit fjernsyn

Her er nogle teknikker, du kan bruge, når du vil rengøre dit fjernsyn, samt de trin, du skal følge:

Tør metode

  • Træk stikket ud af apparatet, før du rengør det – din sikkerhed bør komme i første række.
  • Hvis du har en manual til apparatet, så læs den grundigt, så du kan finde ud af, hvilket materiale du står over for, samt hvilke rengøringsprodukter, du kan bruge på det.
  • Rene mikrofiberklude er gode til at opsamle støv, så de bruges ofte til at rengøre glas. Mikrofiber er desuden det optimale materiale til at rengøre med, uden at efterlade mærker. Mange firmaer lægger disse klude i fjernsynspakkerne.
  • Undgå at bruge papir eller almindelige materialer. Disse materialer er hårde, og vil nemt ridse dit plasma, LED eller LCD fjernsyn.

Våd metode

  • Hvis du stadig har et gammelt fjernsyn med en skærm af glas, kan du nemt rengøre det med en mikrofiberklud og glasrens.
  • Lad være med at sprøjte væske på skærmen. I stedet, skal du forsøge at rengøre skærmen med en tør klud først. Ideelt, bør skærme tørres af med tørre materialer. Undgå at bruge noget vådt på dem, medmindre det er absolut nødvendigt.
  • Destilleret vand er ofte anbefalet til at rengøre moderne fjernsyn. Du skal ydermere ikke bruge rengøringsprodukter, der indeholder skrappe ingredienser, såsom alkohol eller andre skurecremer, fordi du kan ødelægge skærmen, uden at du lægger mærke til det.
  • Hvis du har et fjernsyn i køkkenet, er det formentlig mere beskidt fra damp, os og fedt, der indhylder dette område. Til disse problematiske pletter, kan du hælde en smule eddike på en mikrofiberklud, og tørre skærmen med det.
  • Lad være med at presse for hårdt på skærmen, når du rengør den. Rens overfladen nænsomt, da materialet er mere følsomt, end glasset brugt til de ældre modeller.
  • Afslutningsvis skal du gå over området på fjernsynets ben, så det også er rent. Et par strejf med en klud er nok. Læg altid kludene, brugt til skærmene, til side, og gem dem til kun dette ene formål.

Du skal rengøre dit fjernsyn forsigtigt

kvinde, der skifter kanal på tv

Fjernsyn har ændret sig meget gennem årene, og teknologiske fremskridt har givet os skærme af høj kvalitet. Det er derfor muligt for os at se film og serier i høj opløsning, og dermed med mange detaljer.

Disse apparater er fremstillet i forskellige materialer, men LED, LCD og plasma bliver brugt mest. Det gamle tubefjernsyn er forsvundet, og de nye fjernsyn bruger ikke længere glas, som deres primære materiale. 

Nutidens skærme er skrøbelige og kræver forskellig pleje. De fleste af dem er desuden digitale nu, så det er nødvendigt at rengøre dit fjernsyn oftere. Af denne årsag, er det bedst at følge nogle af de ovenstående råd, så du kan optimere dit fjernsyn.

Afslutningsvis, skal du ikke tøve med at anvende disse råd til resten af skærmene i dit hjem, hvilket gælder computere, mobiltelefoner, bærbare, tablets osv.

Det kan interessere dig ...
Farerne ved at spise foran fjernsynet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Farerne ved at spise foran fjernsynet

De fleste har nok nydt deres yndlingsudsendelse i fjernsynet under aftensmaden. Ifølge lægerne er det simpelthen to aktiviteter, som ikke er kompat...


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.