Sådan kan du behandle tandbylder

Specialister bør altid behandle tandbylder, selv hvis de brister spontant. Det kan føre til seriøse komplikationer ikke at behandle dem ordentligt.
Sådan kan du behandle tandbylder

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Tandbylder er en ret gængs medicinsk tilstand og de kan opstå i enhver alder. Det er vigtigt at håndtere og behandle tandbylder så hurtigt som muligt for at undgå komplikationer.

En tandbyld er overordnet set en infektion, som finder sted i en tand eller tandkødet. De er meget ubehagelige og kan forårsage en akut og dunkende smerte, som bliver værre med tiden.

Det første, der sker, er som regel betændelse i tandkødet. Når dette sker, er det bedst at undersøge området forsigtigt for at lede efter små hævelser med pus. Hvis der er pus, betyder er, at der er en tandbyld.

Hvad er det og hvordan kan man behandle tandbylder?

Person med behov for at behandle tandbylder

Tandbylder er ophobninger af pus på grund af en bakteriel infektion. Det sker i forskellige områder i munden at forskellige årsager. De dannes som regel ved tandens rod eller mellem tandkødet og tanden.

Denne infektion er fyldt med pus og bliver gradvist betændt. Det bliver også mere og mere smertefuldt.

Tandbylder har tendens til at sprede sig til områderne omkring den. Nogle gange spreder de sig til munden, ansigtet, kæber og endda halsen. I mere seriøse tilfælde kan de endda blokere luftvejen.

Alt afhængig af, hvad der producerer dem, kan vi dele tandbylder op i to typer:

  • Periapical inflammation. Disse typer dannes under tanden. Generelt set forårsager huller i tænderne, der er dårligt behandlet, eller tandskader disse typer tandbylder. Dette er de mest gængse typer af tandbylder.
  • Periodontal inflammation. Disse opstår, når betændelse dannes i vævene, som støtter tanden. Med andre ord opstår det i tandkødet eller knoglen.

Karakteristik og årsager

Betændelse er et tegn på, at din krop formåede at isolere infektionen. Hævelsen med pus er en blanding af hvide blodlegemer sammen med vira, bakterier og patogener, som angreb ens immunforsvarTandbylder er derfor måden, hvorpå kroppen forsvarer sig selv.

Periapical inflammation opstår, når bakterien har invarderet den dybeste del af tanden, som hedder tandmassen. I dette tilfælde trænger patogener ind gennem huller eller forrådnelse i tanden. Derfra bevæger de sig videre, indtil de når tandens rod.

Dette sker som regel, fordi man ikke har plejet sine huller ordentligt. Det sker også, hvis man generelt ikke plejer sine tænder ordentligt eller spiser for meget sukker og søde sager.

Med hensyn til periodontal inflammation er det, når et fremmedlegeme dukker op ved tandens rod eller der er noget unormalt ved tanden. Alt dette gør det nemmere for bakterier at sprede sig.

Symptomer og diagnoser for tandbylder

Kvinde med ondt i halsen

Smerte er det mest gængse symptom ved tandbylder. Smerten er intens, vedvarende og dunkende. Det strækker sig ofte til kæben eller øret. Du vil måske derudover føle dig ekstra følsom overfor varme eller kulde, og du vil måske føle et pres, når du tygger.

Der vil måske også være hævelse i din kind eller i ansigtet. I mange tilfælde kan du måske endda få feber og dine lymfeknuder i halsen eller kæben vil være hævede. På den anden side vil du måske få en dårlig eller salt smag i munden.

Normalt vil din tandlæge give diagnosen efter at have undersøgt området. Nogle gange er der behov for en x-ray for at kunne se, hvor meget infektionen har spredt sig. Hvis det spreder sig meget, vil tandlægen måske bestille en MRI.

Sådan kan du behandle tandbylder

Man kan behandle tandbylder for at komme af med infektionen. For at gøre dette vil ens tandlæge sikkert gøre noget af det følgende:

  • Dræne betændelsen. I dette tilfælde vil tandlægen lave et lille indsnit i betændelsen for at fjerne pus. Så vil tandlægen rengøre området med en saltvandsopløsning.
  • Udføre endodonti. Dette består af at bore i tanden, fjerne tandmassen og dræne betændelsen. Derefter vil de lukke hullet i tanden, samt roden af tanden. Tandlægen vil generelt også dække tanden med en krone.
  • Antibiotika. Når infektionen allerede har spredt sig, vil din tandlæge højst sandsynligt udskrive antibiotika for at undgå, at det spreder sig endnu mere. Ligeledes vil tandlægen gøre dette, hvis du har et svækket immunforsvar.
  • Udtrækning. Hvis der ikke er nogen anden mulighed, vil tandlægen trække tanden ud for at stoppe infektionen.

Nogle gange brister tandbylder spontant. Uanset hvad bliver du dog nødt til at gå til en tandlæge. Efter at have fulgt behandlingen, er prognoserne gode. Hvis du ikke dræner væsken, kan infektionen dog sprede sig til andre dele af ens krop. Det kan endda forårsage blodforgiftning, hvilket er livsfarligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Medina Castro, J. F. (2009). Prevalencia de caries dental y necesidad de tratamiento en pacientes adultos con demanda de atención diagnóstica.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.