Misdannede tænder: Typer og behandling

Misdannede tænder er et problem, mange lider af. I denne artikel vil vi vise, hvad det er, og hvordan man kan behandle det.
Misdannede tænder: Typer og behandling
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Misdannede tænder er en af de mest almindelige misdannelser, som viser sig ved fravær af en eller flere tænder. Det skyldes ikke dårlig hygiejne med tænderne.

Det er et medfødt problem, som viser sig hos flere medlemmer af den samme familie. Dette problem berører, modsat hvad de fleste tror, ikke alle tænderne, men derimod fortænder og kindtænder.

En hurtig diagnose er vigtig, fordi jo tidligere problemet bliver opdaget, jo tidligere kan man komme i gang med en behandling. Behandlingen består af at gendanne den manglende tand eller tilpasse tænderne. Dette vil gøre, at problemet ikke bliver værre, og derfor kan man hjælpe patientens selvværd i en positiv retning.

I denne artikel vil vi dele årsager, typer og behandlinger for misdannede tænder.

Hvad er årsagerne til misdannede tænder?

Selvom misdannede tænder normalt er en arvelig betinget lidelse, er der mange andre årsager til, at en person kan udvikle misdannede tænder.

Det mest almindelige er en fysisk forhindring eller afbrydelse, som ikke tillader tanden i at dannes korrekt. Således vil den til sidst falde ud eller være ufærdig.

Hvis der ikke er nok plads, kan det også være en årsag til, at misdannede tænder kan opstå. Mange patienter har overlappende tænder, fordi der ikke er plads til dem.

Men dem, der lider af misdannede tænder, kan også lide af odontogenese, hvilket betyder, at deres tænder ikke dannes, som de skal. Det kan forklare, hvorfor nogle tænder aldrig dukker op.

Typer af misdannede tænder

Misdannede tænder er en mangel på eller misdannelse af flere tænder. Men hvad enten det påvirker alle eller kun nogle af dem, så afhænger det hele af visse faktorer. Det kan variere fra den nedarvede type af misdannede tænder til, hvor hurtigt problemet er blevet opdaget og patienten er begyndt sin behandling.

Her er typerne af misdannede tænder:

  • Hypodonti: Her er man født uden de små tænder i overmunden.
  • Oligodonti: Her mangler man tandanlæg af mindst 6 permanente tænder.
  • Anodonti: Er den mest alvorlige type og er karakteriseret ved, at man magler alle sine tænder.

Patienter med hypodonti eller oligodonti kan have en manglende tand i en eller begge sider af deres mund. Hvis de kun lider af at mangle en tand i den ene side af deres mund, lider de af unilateral misdannelse. Men mangler de tænder i begge sider, siger man, at de lider af bilateral misdannelse.

Mulige behandlinger

Hvis du har mistanke om misdannede tænder, skal du gå til en tandlæge for at få det undersøgt. Kun de kan starte en behandling.

Her kommer nogle af de mulige løsninger:

Tandimplantater

her ses hvordan man laver implantat i mund

Dette er den mest almindelige behandling i tilfælde af misdannede tænder.

Afhængig af din alder, tilstanden af dine tænder eller antallet af manglende tænder, kan din tandlæge afgøre, hvilken behandling der vil kræve tandimplantater.

Det er en procedure, de normalt udfører, hvis der er en tand eller flere, der er skadet eller faldet ud. En implantat er en kunstig tand, som bliver sat fast i gummerne. Tandlæger gør dette med en slags skrue, der sætter implantaten fast til kæbebenet.

Tandlægen skal være meget omhyggelig med at undersøge tilstanden af gummerne for at se, om denne behandling vil kunne give gode resultater. Derfor anbefaler vi, at man opsøger en tandlæge, som man har tillid til.

Tandregulering

tænder med bøjler

Du kan vælge denne behandling, hvis du lider af hypodonti.

Hvis du lider af hypodonti, kan du måske vælge tandregulering frem for implantater. Denne behandling vil hjælpe dig med at lukke de resterende huller mellem dine tænder, så du ikke er nødt til at få en tandimplantat.

Der er også mulighed for en delvis protese. Men dette vil være den sidste udvej i tilfælde af, at ingen af de ovennævnte behandlinger kan anvendes.

For at sikre dig det ønskede resultat, er det vigtigt, at du vælger en tandlæge, som allerede har udført disse behandlinger tidligere.

Kender du en, som lider af dette problem? Lider du selv af det? Som du kan se, er der flere former for behandlinger, der kan hjælpe dig med at få det løst så hurtigt som muligt.

Det kan interessere dig ...
Reducer hævelse efter fjernelse af visdomstænder
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Reducer hævelse efter fjernelse af visdomstænder

Fjernelse af visdomstænder kræver operation. Det er normalt at opleve hævelse i dine kinder efter et par timer. Lær at reducere hævelsen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.