Sådan bleger du din madras og pude

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor dine puder og din madras bliver gullige med tiden? Lær hvorfor i denne artikel! Lær derefter, hvordan du bleger dem for at holde dem rene og pæne og hjælper med at undgå støvmider.
Sådan bleger du din madras og pude

Sidste ændring: 22 december, 2022

Alt i dit hus har brug for at blive plejet, eller i det mindste størstedelen af tingene har brug for at blive gjort rene. Dine puder og din madras er ingen undtagelse.

Dine puder og din madras er sikkert hjem for nogle meget synlige pletter og misfarvninger. De kan endda være et bosted for mider og dårlig lugt.

Vil du gerne af med disse pletter og få smukke og rene hvide klæder? Selvfølgelig! Lær, hvordan du bleger dine puder og din madras i dag.

Hvorfor er mine puder så gule?

Du har måske undret dig over, hvorfor dine puder bliver misfarvet med tiden. Tro det eller ej, en af de hovedsaglige årsager er sved.

Nogle gange når vi sover, sveder vores krop. Alt afhængig af hvad ens pude er lavet af, trænger ens sved ind i den. Når det tørrer, begynder ens sved at efterlade gule pletter på ens pude.

Nogle gange betyder det ikke noget, hvilken type betræk man kommer på sin pude. Ens sved kan stadig trænge igennem til selve puden. Det kan få den til at blive gul og skabe et bosted for mider.

Alt dette sker, fordi sved begynder at skabe fugtighed. Det gør det til det perfekte miljø for mider. Disse organismer kan derefter forårsage allergiske reaktioner både på huden og i ens luftveje.

Det er derfor, det er vigtigt at gøre ens puder ordentligt rene.

At rengøre sine puder er vigtigere, end man tror. Tjek dine puders tilstand for at undgå eventuelle problemer i fremtiden.

Vær forsigtig med udsættelse for sollys

En anden grund til, at dine puder måske skifter farve, er på grund af udsættelse for sollys. Det sker, når de er udsat for sollys i for lang tid.

Det kan også få ens puder til at blive gule.

Problemet er de blegende stoffer, som bliver brugt til at gøre puderne hvide. Når de bliver udsat for sollys, begynder de at blive nedbrudt, og farven på ens pude ændrer sig gradvist.

Vær forsigtig med at udsætte dine puder for overdrevne mængder af sollys.

Sådan bleger du dine puder

Dine puder bør blive vasket tre gange om året. At vaske dem så ofte er nok til at holde dem pæne.

Lad os se på, hvordan man vasker dem.

Først skal man være sikker på, at ens pude ikke har nogle gule pletter endnu, eller være sikker på, at de hovedsagligt er hvide. Ellers vil man ikke få det resultat, som man ønsker sig.

Derefter skal man lave et hjemmelavet blegemiddel.

Ingredienser

Fremgangsmåde

 • Bland alle ingredienserne.
 • Sæt det derefter til side for at blege dine puder.

Lad os nu se på hele forløbet med at blege puderne.

Ingredienser

 • Varmt eller kogende vand
 • 200 gram vaskemiddel (helst biologisk nedbrydeligt)
 • 250 ml hjemmelavet blegemiddel (se ovenstående)
 • 125 gram borax

Fremgangsmåde

 • Først tjekkes anvisningerne for at se, om ens pude må maskinvaskes.
 • Derefter tages pudebetrækket af.
 • Indstil maskinen til varm eller hvid vask. Du kan tilsætte et par spande kogende vand, hvis du har lyst til det. Hvis du kan, bør du indstille maskinen til at skylle to gange.
 • Kom ingredienserne i vaskemaskinen.
 • Start derefter vaskemaskinen. Lad den blande vandet i nogle minutter, så alle ingredienserne bliver opløst.
 • Kom dine puder i og lad vaskemaskinen fortsætte med at køre. På den måde kan dit hjemmelavede blegemiddel virke på puderne.

Sådan renser du din madras

Sådan renser du din madras

Det samme, som der sker med dine puder, kan også ske med din madras. Det er derfor, det er så vigtigt at beskytte det med lagner. Selvfølgelig bør disse lagner også blive gjort rene regelmæssigt.

Det er også vigtigt at lufte sin madras hver uge. Man bør også vaske den en gang imellem for at holde den i god stand.

 • For at rengøre sin madras korrekt skal man først støvsuge begge sider af den. Det lader en komme af med eventuelt støv. Derefter kan man vaske den ved at følge de følgende trin.
 • Hvis der er nogle pletter, kan man rense dem med en blanding af vand og natron. Efter at have kommet pastaen på pletten skal man skrubbe det med eddike og brintoverilte fortyndet i vand.
 • Til sidst skal man lade det tørre.
 • Hvis der er en dårlig lugt, som ikke vil gå væk, kan man altid sprøjte den let med en luftforfriskner. Det er dog et personligt spørgsmål, der afhænger af, hvad man selv og ens familie foretrækker.

Hovedsaglig rettighed til billeder wikiHow.com


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.