Brugsmuligheder ved brintoverilte du bør kende til

Vidste du, at brintoverilte kan dræbe forkølelses virus og bakterier? Bare bland det med lige dele vand og brug det som mundskyld!
Brugsmuligheder ved brintoverilte du bør kende til

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Brintoverilte er en kemisk forbindelse i form af en væske (lidt mere viskøs end vand) og er kendt for at være et godt oxiderende middel. Men kender du alle de andre brugsmuligheder ved brintoverilte?

Det bruges primært til at behandle sår og forhindre dem i at blive smitsomme. Dette er dog ikke den eneste brugsmulighed. I dagens artikel ønsker vi at fortælle dig lidt mere om brintoverilte.

Du har et godt produkt i dit hus og har ikke engang indse det!

Brugsmuligheder ved brintoverilte: mere end blot en del af din førstehjælpskasse

Sammenlignet med vand har brintoverilte yderligere et oxygenatom og sælges over skranken på apoteker.

De fleste mennesker har en flaske brintoverilte i deres hjem i tilfælde af sår, hudafskrabninger eller andre mindre sår.

Du bør ikke være uden det i huset, for i tillæg til at være et godt desinfektionsmiddel kan du bruge det til:

Brugsmuligheder ved brintoverilte: bekæmpelse af akne

Én af de mange brugsmuligheder ved brintoverilte er at det kan bekæmpe akne

 

Dette hjemmehjælpsmiddel er meget effektivt til fjernelse af urenheder i ansigtet og på andre dele af kroppen.

 • For at bruge det skal du først vaske dit ansigt med lunkent vand og en neutral sæbe.
 • Derefter blødgør en bomuldskugle eller vatpind i brintoverilten og påfør den direkte på hver bums.
 • Det anbefales ikke at anvende dette på hele dit ansigt eller andre dele af huden, da det kan forårsage irritation og tørhed.

Forebyggelse af svamp

Dårlig lugt af fodsved forårsaget af mykoser kan behandles ved hjælp af brintoverilte. Hvis du har et badekar, kan du fylde det med varmt vand og tilføje noget af dette produkt.

Hvis ikke, find en beholder, som dine fødder passer ned i og gør det samme.

Blødgør dem i 20 minutter (eller indtil vandet er køligt) hver nat. Dette vil også hjælpe med at forhindre hudinfektioner.

Blegning af tøj

Brintoverilte anvendes ikke kun til personlig pleje, da det også kan hjælpe dig i hjemmet.

Prøv det næste gang du vasker dit hvide tøj, der er blevet snusket med tiden eller farvet. Du kan endda bruge det til at rense din møbelpolstring.

Hvis du forsøger at fjerne en blodplet, hæld lidt brintoverilte over den, lad det stå i 10 minutter, og skrub det med en børste, før du vasker det, som du normalt ville.

Desinfektion af frugt og grøntsager

Nogle mennesker bruger æblecidereddike til at rense grøntsager og frugter, før de spiser dem rå. Brintoverilte er et andet alternativ, du kan bruge, det vil ikke overføre den “stærke” lugt til din mad.

 • Tilsæt 3/4 kop væske til vasken og fyld den med varmt vand.
 • Vask dine grøntsager eller frugter og gnid skrællen eller skallen af.
 • Det er ikke en god ide at bruge denne metode til svamp (i dette tilfælde skal du bruge en klud, der er gennemblødt i brintoverilte).

Lindring af forkølelse

Du har allerede lært, at dette produkt er godt til at slippe af med skadelige mikroorganismer. Derfor er det ikke svært at forstå, hvorfor det er en glimrende mulighed til når, at du er forkølet eller lider af ondt i halsen.

 • Bland lige dele brintoverilte med varmt vand og gurgle det.
 • Drik ikke denne blanding (det kan forårsage mavesmerter).
 • Denne sammensætning kan også bruges til at forhindre influenza, bihulebetændelse og næsestop.

Forbedring af mundtlig pleje

Brintoverilte kan bruges til at fjerne stoffer og skadelige bakterier, der opbygges i munden og forårsage tandforfald, dårlig ånde eller mavesår. Det er også nyttigt til at fjerne pletter fra tænderne (forårsaget af rygning, kaffe, alkohol eller dårlig børstning).

 • Tilsæt en spiseskefuld vand med en spiseskefuld brintoverilte og brug det som mundskyl.
 • Gurgle væsken grundigt og spyt den ud.
 • Vi anbefaler at bruge en vatpind til at fjerne pletter fra tænderne.

Nogle mennesker kombinerer dette produkt med natron for at lave en hjemmelavet tandpasta.

Rengøring af dit hjem

Ud over at rengøre dit tøj, er der mange brugsmuligheder ved brintoverilte rundt om i huset. Du kan bruge det til at rense dit badeværelse, køkken, borde, bordplader og næsten enhver anden overflade du ønsker at rengøre.

Hav altid en sprøjteflaske til rådighed, der er fyldt med lige dele vand og brintoverilte. Dette er et sundt alternativ til andre rengøringsmidler, som kan være skadelige for både dit helbred og miljøet.

 • Du kan tilføje et skvæt eller to af dette kraftfulde desinfektionsmiddel til opvaskemaskinen, inden du starter din vaskecyklus for at få dine tallerkner til at skinne.
 • Du kan også tilføje lidt til vandet, du bruger til at moppe gulvet og desinficere sengetøj, kæledyrs senge, gardiner mv. (Brug en sprøjteflaske).
 • Er dit toilet snavset eller farvet? Brintoverilte kan være en stor hjælp. Hæld bare en halv kop i toilettet og lad det stå i 20 minutter. Efter den tid skal du rengøre det med en børste eller en klud og skylle disse pletter væk.
 • Er dit bruseforhæng fyldt med mug? Du kan også bruge dette fremragende rengøringsmiddel! Sprøjt gardinet grundigt og fjern eventuelle pletter med et papirhåndklæde eller en svamp.

Forbedre dine planter og din have

En opløsning lavet af 32 dele vand med 1 del brintoverilte vil give dine blomster nyt liv. Brug denne blanding til at vande dine planter.

Du kan også blande to spiseskefulde brintoverilte med en liter vand for at sprøjte det på blade og undgå forekomsten af svamp eller skadedyr.

En anden opskrift kombinerer fire liter vand og en halv kop brintoverilte for at afholde planternes rødder i din have fra rådne.

Yderligere brugsmuligheder ved brintoverilte

Ud over alt, hvad vi allerede har sagt om brintoverilte, er der stadig flere anvendelser. Nogle af dem omfatter:

 • Blegning af dit hår
 • Eliminering af dårlige lugte i køleskabet
 • Desinficering af legetøj
 • Rengøring af spejle
 • Fjernelse af madrester fra køkkengrej
 • Desinficering af kontaktlinser
 • Rengøring af ørerne
 • Desinfektion af spisebordet

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Halliwell, B., Clement, M. V., & Long, L. H. (2000). Hydrogen peroxide in the human body. FEBS Letters. https://doi.org/10.1016/S0014-5793(00)02197-9
 • Wilkins, R. G., & Unverdorben, M. (2013). Wound cleaning and wound healing: A concise review. Advances in Skin and Wound Care. https://doi.org/10.1097/01.ASW.0000428861.26671.41
 • Muizzuddin, N., Schnittger, S., Maher, W., Maes, D. H., & Mammone, T. (2013). Enzymatically generated hydrogen peroxide reduces the number of acne lesions in acne vulgaris. Journal of Cosmetic Science.
 • Tredwin, C. J., Naik, S., Lewis, N. J., & Scully Cbe, C. (2006). Hydrogen peroxide tooth-whitening (bleaching) products: Review of adverse effects and safety issues. British Dental Journal. https://doi.org/10.1038/sj.bdj.4813423
 • Baldry, M. G. C. (1983). The bactericidal, fungicidal and sporicidal properties of hydrogen peroxide and peracetic acid. Journal of Applied Bacteriology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.1983.tb02637.x

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.