Sådan kan man fjerne silikone på tøj

Pletter på tøj kan være frustrerende, især når de nægter at komme af. Når det er sagt, vil vi lære dig nogle tricks til, hvordan du fjerner silikone på tøj.
Sådan kan man fjerne silikone på tøj

Sidste ændring: 26 august, 2022

Når du laver kunsthåndværk eller enkle reparationer i hjemmet, er det muligt for dit tøj at blive plettet med maling, olie, lim eller andre materialer, der er svære at fjerne fra tekstiler. Mange håndværkere har således spekuleret over, hvordan man kan fjerne silikone uden at beskadige tøjet ved at rive det af.

Heldigvis kan du løse dette problem uden at efterlade et spor af, hvad der skete. Det hele afhænger af, hvor hurtigt du handler og det trick, du bruger.

Kender du ingen tricks? Så er du kommet til det rette sted!

Tricks til at fjerne silikone fra tøj

På grund af dets praktiske egenskaber er silikone et af de mest brugte produkter til limning derhjemme. Det samme gælder på arbejdsområdet, fordi det spiller en vigtig rolle på mange arbejdspladser.

Dens præsentation er farveløs, uigennemtrængelig og biokompatibel. Til kunsthåndværk og små husreparationer kan det findes i barer, flydende, kolde eller varme (hvilket indebærer at smelte det med en varmepistol).

Det er i sådanne scenarier, at det på grund af skødesløshed kommer på tøj eller andet stof. Med de følgende anbefalinger reducerer du den tid, du bruger på rengøring, samtidig med at du tager dig af dine beklædningsgenstande.

Du kan være interesseret i:

1. Brug papir og strygejern

Dette trick er ideelt, når du vil fjerne silikone, der stadig er i flydende form. Med andre ord skal pletten være ny.

Tag beklædningsgenstanden og læg den på en glat overflade. Dæk det til med et stykke toiletpapir eller køkkenrulle, der er absorberende nok til at modstå varmen fra et strygejern.

Dette er, fordi det næste trin er at køre apparatet ved medium varme over papiret i et minut. Kontrollér derefter, om silikonen klæbte til papiret, eller om du har brug for at gentage proceduren.

En kvinde holder et strygejern og tænker

2. Isens magi

Hemmeligheden her er, at når is kommer i kontakt med limen, hærder den silikonen, hvilket gør den lettere at fjerne.

Placer isterningen lige på pletten og lad den sidde et par minutter, mens limen fryser. Fjern det derefter med dine negle, en spatel, en kniv eller et andet redskab, og pas altid på ikke at ødelægge stoffet.

Denne teknik fungerer på bomuld, hør og endda syntetiske stoffer. I betragtning af kuldenes virkning på stoffet og den tørre lim, kan du også lægge tøjet i fryseren og vente et stykke tid, før du fortsætter med at skrælle det af.

3. Brug et opløsningsmiddel til at fjerne silikone

Der er et specielt opløsningsmiddel, der fjerner kold eller frisk silikone fra stoffer og andre overflader. Følg bare de trin, der er angivet på pakken.

Generelt består det i at smøre produktet på pletten og lade det virke i cirka 5 minutter. Efter den tid fjerner du den med en blød børste, en kniv eller andet redskab.

4. Acetone og alkohol: En effektiv kombination

At blande disse to væsker er vejen frem, når pletten er tørret for længe siden, og beklædningsgenstanden er sort. Bland lige store mængder 70 eller 96% alkohol med acetone eller neglelakfjerner og hæld det på silikonen.

Gnid den berørte del af beklædningsgenstanden med en klud, og kontroller, om det kommer af Kontrollér samtidig stoffets tilstand. Når silikonen er blødgjort, fjernes resterne ved hjælp af en afrundet kniv, dine negle eller en lille murske.

5. Saml det med en ske

Til denne teknik skal du være ret hurtig, fordi du skal handle, så snart limen kommer på. Udnyt det faktum, at det er blødt, og træk skeen over det for at fjerne, så meget som du kan. En smørekniv er også nyttig.

Hvis silikonen er tørret lidt, skal du kombinere denne metode med en af de andre teknikker, vi har forklaret ovenstående.

6. Klar benzin eller terpentin

Højst sandsynlig vil et af de tidligere tricks fungere. Men hvis de ikke gør det, kan du ty til klar benzin eller mineralsk terpentin.

De fungerer som opløsningsmiddel, når de kommer på beklædningsgenstanden. Uanset hvad du vælger, kan du komme det direkte på med en blød børste, eller du kan bruge en klud, hvis du foretrækker ikke at risikere at ødelægge tøjet. Gnid i 5 minutter, eller indtil pletten ikke længere er synligt.

Ting, du skal undgå, når du vil fjerne silikone fra beklædningsgenstande

Udover at slippe af med pletten, ønsker du at undgå at ødelægge tøjet, når du vil fjerne silikone ved hjælp af kemikalier eller redskaber. Succesen med tricks ligger i ikke at lave fejl, såsom at skrubbe. Det er sandsynligvis din første reaktion, men du spreder kun silikonen.

Gør heller ikke tøjet vård med det samme, da dette vil størkne limen frem for at fjerne den. Det er bedre at vente på, at det tørrer alene, og følge nogle af de tips, vi allerede har foreslået, såsom acetone, et strygejern eller is.

En kvinde, der gnider en serviet over sine negle

Grundlæggende forholdsregler for at fjerne silikone fra tekstiler

Silikone er et sart stof, ligesom produkterne der bruges til at fjerne silikone fra stof. På grund af dette er der visse forholdsregler, du ikke bør overse:

  • For at sikre, at de produkter, du bruger, ikke falmer eller beskadiger sart stof, skal du teste blandingen af neglelakfjerner og alkohol eller opløsningsmiddel på et ikke synligt sted på beklædningsgenstanden.
  • Vask tøjet med almindeligt rengøringsmiddel og lad det lufttørre. Husk ikke at skrubbe.
  • Hvis pletten er særlig svær at få af, skal du lægge en svamp i blød med sæbe og forsøge at fjerne resterne uden at beskadige stoffet.
  • Sørg for at bruge handsker og en maske, når du håndterer klar benzin, terpentin eller andre opløsningsmidler, da der er risiko for forgiftning eller skader på huden.

Som det sidste er det bedste råd til ikke at ødelægge dit tøj, når du arbejder med silikone, at vælge gammelt tøj, som du alligevel ikke længere bruger. På den måde vil der ikke være noget problem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.