Sådan kommer du ud af et giftigt forhold

Er du i et giftigt forhold, og ved du ikke, hvad du skal gøre for at komme ud af det? Følg disse råd. Når du får brug for støtte og mod, vil du kunne bruge det.
Sådan kommer du ud af et giftigt forhold

Sidste ændring: 26 august, 2022

Har du en partner, som overtræder dine grænser fysisk, psykisk eller verbalt? Dræner det din energi? Får du ikke noget tilbage af alt det, du giver i forholdet? Hvis det er der, du er, så er det nok på tide at komme ud af et giftigt forhold.

Problemet er, at det ofte er hårdt at komme ud af et giftigt forhold. For der er så mange følelser involveret. Ofte bliver mange manipuleret til at blive i et giftigt forhold. Ved at idealisere den anden person kan du også få den opfattelse, at deres adfærd er helt normal, eller at den kan ændre sig.

Men at blive i den slags forhold kan føre til følelsesmæssig udmattelse, som kan få alvorlige konsekvenser. Selv om det gør ondt at acceptere det, er det bedst, hvis man har modet til at afslutte det og finde fred.

Hvorfor er det så svært at komme ud af et giftigt forhold?

par i krise er i et giftigt forhold

Folk, som er i et giftigt forhold, er ikke altid selv klar over det. Det er derfor, det tit er så svært for dem at komme ud af et giftigt forhold. Deres venner og familie fortæller dem måske, at det ikke er normalt, men de afviser at erkende det eller forsøger at retfærdiggøre det.

Hvorfor sker det?

Lad os se på nogle af årsagerne:

 • Forelskelse får dig til at tro på, at din partner vil forandre sig eller at det kun er noget midlertidigt.
 • Den, der bliver manipuleret, har et lavt selvværd og accepterer ting, som man ikke burde, fordi de er bange for, at ingen andre vil elske dem.
 • Den giftige partner er manipulerende og drager fordel af den andens svagheder for at retfærdiggøre deres adfærd.
 • En frygt for ensomhed skaber en følelsesmæssig afhængighed, som afholder offeret fra at tage det første skridt til at komme ud af det usunde forhold.
 • Du frygter måske den andens reaktioner, især hvis vedkommende er voldelig.

Hvornår kan man se, at det er et giftigt forhold?

ungt par skændes på sofa

Det første trin til at komme ud af et giftigt forhold er at lære at kunne se den adfærd eller de handlinger, som er så usunde. Hvis en af Jer eller I begge føler Jer triste, bange og ængstelige, når I er sammen, er det, fordi forholdet er usundt og noget er helt galt.

Det er helt normalt at skændes ind imellem, uden at det nødvendigvis betyder, at der er noget alvorligt galt. Men hvis I skændes konstant og overskrider hinandens grænser, er du nødt til at acceptere det og gøre noget ved det.

Et forhold kan betegnes som giftigt, hvis det indeholder en eller flere af disse karakteristika:

 • Følelsesmæssig afhængighed, enten af den ene eller Jer begge.
 • Mangel på respekt og regelmæssig verbal nedgøring.
 • Ukontrollabel jalousi.
 • En eller begge parter er besiddende eller kontrollerende.
 • Den ene partner støtter ikke den anden, i stedet nedgør eller blokerer de den anden persons personlige vækst.
 • Der er konstante angreb på din selvtillid.
 • Følelsesmæssigt, finansielt eller familiært afpresning bliver normen.
 • Der er trusler konstant.
 • Gentagne episoder af fysisk eller psykisk vold.
 • Mangel på privatliv og andre sociale venskaber.

Hvordan kommer du ud af et giftigt forhold?

Som vi sagde tidligere, er der mange faktorer, som kan gøre det svært for en person at komme ud af et giftigt forhold. Men det er ikke umuligt. Alle kan klare det, hvis de accepterer, at deres liv ikke er så sundt, som de gerne vil.

Vi vil nævne nogle strategier for dig:

Vær opmærksom

kvinde ved rude i dybe tanker

Det første trin, alle skal gøre, er at være opmærksom på, hvad der sker.

At erkende, at der er et problem, og at forholdet ikke længere gør dig glad, er en afgørende faktor for at kunne træffe den rigtige beslutning. Ellers kan du blive blændet af forelskelsen, der kan stå i vejen for, at du slår op.

Ryst frygten af dig

Frygt er en af de største barrierer, når det drejer sig om at forlade et giftigt forhold.

Frygt for, hvad der vil ske efter bruddet, kan få dig til at tro – i hvert fald for en kort stund – at det er bedst at fortsætte med at leve, som du gør. Selvom fremtiden kan synes usikker, så skal du ryste frygten af dig. Du skal se, at det er den eneste vej fremad.

Skær alle de usunde bånd væk

Hvis der er en mulighed for skænderi, er det bedst at trække dig og undgå alle diskussioner eller aggressioner.

Denne periode med “afgiftning” er en tid, hvor du skal begrænse dine negative udtryk. Når du beslutter dig for at gøre det forbi, så afskærer du alle former for kontakt.

Søg hjælp hos andre

Det er vigtigt, at du får hjælp af din familie eller venner for at kunne komme ud af et giftigt forhold.

Det er vigtigt at vide, at der er andre tæt på, som kan hjælpe dig med at komme over din frygt, tristhed og forvirring, der kommer af de ting, som du er ved at gå igennem.

Accepter konsekvenserne

Det, at du har brugt en masse tid og fået en masse oplevelser sammen med den anden person, kan føre til en masse sorg og tristhed, når et forhold slutter.

I denne periode, hvor du skal videre, er det helt normalt at opleve denne fase med sorg for at komme frem til accept.

Arbejd med dit selvværd

Fokuser på nye projekter, få noget motion og omgiv dig med positive mennesker for at få styrket dit selvværd.

Efter at du forlader et giftigt forhold, er det normalt at have et lavt selvværd og mangle troen på sig selv. Det er derfor afgørende, at du dedikerer noget tid på at arbejde med dette.

Prøv nogle afslappende teknikker

Teknikker til afslapning kan være meget nyttigt for en, som er på vej ud af et giftigt forhold.

Åndedrætsøvelser, yoga og massage hjælper med at kontrollere dine føleser som for eksempel nervøsitet, frygt og angst, som vil opstå, når du afslutter et kapitel i dit liv.

Er du i et giftigt forhold, og ved du ikke, hvordan du kommer ud af det? Følg disse råd. Når du har brug for mod og støtte, er de der for at hjælpe dig.

Husk, at hvis du ikke tager det første skridt, vil du komme til at miste den mulighed, du får for at finde en vej til din glæde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Andrade, S., Castro, P., Giraldo, L., & Martínez, M. (2013). Relaciones Tóxicas de pareja. Psicologia.Com.

 • Pozueco, J., & Moreno, J. (2013). La tríada oscura de la personalidad en las relaciones íntimas. Boletín de Psicología.

 • Amor, P. J., Bohórquez, I., De Corral, P., & Oria, J. C. (2012). Variables psicosociales y riesgo de violencia grave en parejas con abuso de sustancias tóxicas y maltrato previo. Acción Psicológica.

 • Signos de abuso. (2018). Retrieved 17 February 2021, from https://espanol.womenshealth.gov/relationships-and-safety/signs-abuse

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.