Følelsesmæssig udmattelse: Sådan genvinder du din energi

At lære at acceptere dine omstændigheder og lade alt strømme omkring dig kan være en af ​​de bedste måder at forhindre følelsesmæssig udmattelse på, som får os til at ville have alt under kontrol.
Følelsesmæssig udmattelse: Sådan genvinder du din energi

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

At konfrontere følelsesmæssig udmattelse er meget almindelig, og det er ligegyldigt, hvem du er eller hvad du gør. Denne træthed skyldes det faktum, at vi har evnen til at tænke og oprette vores egne oplevelser i livet. I denne artikel vil du kunne læse om hvordan du genvinder din energi.

Hver erfaring får os til at føle noget, når vi holder øje med det og gør os bevidste om det. Hvis alt giver dig negativ energi, er det meget muligt, at du har problemer med at holde dig glad og sund.

Hvis du har nået dette punkt, skal du læse dette for at finde ud af, hvordan du genvinder din energi.

1. Gør dig selv opmærksom på dine følelser

Kvinde der sidder ved vandet

Vi er alle følelsesmæssige væsener, og vi oplever en række negative og positive følelser hele dagen. De kan tillade os at udvikle os eller holde os tilbage, afhængigt af hvordan vi håndterer dem.

Det ideelle er, at du lærer at lade dem gå for at holde dig godt og afbalanceret.

For at tage kontrol over dine følelser skal du først blive opmærksom på dem. Lær at trække vejret dybt og forstå dine følelser, før du giver udtryk for en mening eller dom.

Denne lille øvelse gør det muligt for ilt at komme ind i din krop og bekæmpe udmattelse. Hvis du regelmæssigt træner det, vil du bringe harmoni til dit sind, krop og sjæl.

Det bedste er, at dine interpersonelle relationer også vil gavne dig.

Anbefalet læsning efter du har læst “Sådan genvinder du din energi”:

6 måder at bekæmpe mental udmattelse på

2. Elsk dig selv

Kvinde der smiler og krammer sig selv

En anden måde at bekæmpe denne følelsesmæssige træthed på er at lære at elske dig selv. Denne følelse skal være ærlig, men også komplet. Med andre ord bør du elske den person, du er lige nu, selv om der er ting, du ikke kan lide eller måske vil ændre på.

Det er almindeligt at se folk gå gennem livet med et negativt tankegang, kritisk over for sig selv på grund af hvordan de ser ud eller på grund af det, de føler, at de mangler. Det er almindeligt, at de ender ud med at være helt drænet af energi uden at vide, hvordan man skal være lykkelig.

Dit sind er altid travlt, laver støj og leder efter den bagvedliggende grund til tingene. Det er dog nødvendigt, at du oven for alt dette ubetinget elsker dig selv.

Hvis det er så svært for dig at acceptere dig selv på grund af vold eller negative beskeder, du har modtaget før, bør du måske overveje terapi. Der er mange forskellige muligheder, og resultaterne kan være meget overraskende.

3. Få en forbindelse med dig selv

Kvinde der er udenfor

En anden måde at overvinde følelsesmæssig udmattelse på er at reflektere over dine handlinger og udvikle evner og talenter, som giver dig mulighed for at komme i kontakt med dig selv.

Overhold dig selv og vær samvittighedsfuld af hvad du synes, og hvad disse tanker får dig til at føle, eller de handlinger, der forårsager disse følelser. Når du er opmærksom på dig selv, bliver du opmærksom på dine kvaliteter og styrker.

  • Opdag eller husk de ting, du er lidenskabelig for, og de ting, der får dig til at vågne op om morgenen.
  • Dette giver dig mulighed for at forstå, hvad du stadig har brug for for at udvikle dig selv, gå videre og nå dine mål, efterlade angst, frygt og manglende tillid.

Hvis du indtil nu har gjort ting, bare fordi andre forventer det af dig, er det måske en god ide at se nærmere på dine venskaber og fjerne dem, der ikke gavner dig. Husk, du er centrum for dit liv, og den eneste person, du skal tilfredsstille, er dig selv.

4. Vær taknemmelig

Kvinde der staar med lukkede oejne og smiler

En af hovedårsagerne til følelsesmæssig udmattelse er hele tiden at klage over, hvad du ikke har, hvad du ønsker, du havde eller hvad du har, men ikke kan lide.

Sådan genvinder du din energi: Du skal skifte klagerne ud med taknemmelighed. Selv om dette kan lyde som en billig filosofi, er virkeligheden, at når du ændrer dit perspektiv så påvirker det dine følelser.

Selvom dit liv generelt virker dårligt, er det altid muligt at finde noget godt i det.

Hvornår har du sidst fortalt din partner, at du sætter pris på dem og er taknemmelig for at være sammen med dem? Har dine forældre hørt et “tak” fra dig på det seneste? Disse handlinger kan virke ubetydelige, men de er meget vigtige.

5. Find et formål

Man der mediterer

En af de mest almindelige årsager til mental træthed er ved ikke at følge din passion. Hvis du har nået til dette punkt, så husk at du kan gøre hvad du vil.

At tænke over fortiden eller i hvad du ikke har opnået er med til at tømme dig for energi og fjerner din lykke. I stedet for dette skal du kigge efter et formål og fokusere din energi på det. Bare vær sikker på at dette formål er noget positivt.

Dette kræver, at du arbejder hårdt for at opdage dine talenter og udvikle andre, der sætter dig på det sted, du vil være. Måske er du bange, usikker og forvirret, og hvis du kan erobre dem, kommer du til lykke.

Læs også denne artikel efter du har læst “Sådan genvinder du din energi”:

7 grunde til at du føler dig træt & råd mod træthed

6. Glem at forsøge at styre alt

Kvinde der er ved at miste kontrollen

Et af de største problemer med følelsesmæssig udmattelse er, at det kan komme tilbage til enhver tid … Selvom du lader kritikken gå eller have et formål. Det er almindeligt med mennesker, der føler, at de altid skal have kontrol, hvert minut hver dag.

Desværre er livet noget, som du aldrig vil have fuld kontrol over. Når du forstår det og lærer at lade situationer komme og gå, vil du føle dig meget lykkeligere.

Et alternativ til at bekæmpe mental træthed, samtidig med at du holder kontrollen, er at tilbyde hjælp. Hvis der er en situation, der forårsager store problemer, skal du oprette en handlingsplan for at konfrontere den.

Hvilke andre tips anbefaler du som genvinder din energi?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Barnes, C. M., & Van Dyne, L. (2009). I’m tired’: Differential effects of physical and emotional fatigue on workload management strategies. Human Relations, 62(1), 59-92.
  • Ramírez, M. T. G., & Hernández, R. L. (2007). Escala de cansancio emocional (ECE) para estudiantes universitarios: propiedades psicométricas en una muestra de México. Anales de psicología, 23(2), 253-257.
  • Teresa González Ramárez, M., Landero Hernández, R., & Tapia Vargas, A. (2007). Percepción de salud, cansancio emocional y síntomas psicosomáticos en estudiantes universitarios. Ansiedad y estrés, 13(1).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.