Sådan lindres symptomer på leddegigt

Fordi det, du spiser, kan være en afgørende faktor for at forebygge eller forværre leddegigt, er det vigtigt at indtage fødevarer, der indeholder omega-3 fedtsyrer.
Sådan lindres symptomer på leddegigt

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Det, du spiser, kan have stor betydning for, hvordan du har det. Det kan enten være en god eller en dårlig ting for dit helbred. Dette burde være rimelig åbenlyst, da praktisk talt alt i din krop afhænger af, hvad du vælger at spise. Personer med leddegigt bør sikre dem, at de vedligeholder en sund og afbalanceret kost. Sådan lindres symptomer på leddegigt, ved at ændre spisevaner, læs med her!

I denne artikel vil vi dele nogle af de bedste valg af fødevarer, du kan foretage dig, og hvorfor essentielle fedtsyrer kan hjælpe med at mindske symptomerne på leddegigt.

En afbalanceret kost til symptomer på leddegigt

At beslutte sig for at spise rigtigt kan gavne alle, især personer, der lider af bestemte sygdomme, såsom leddegigt. Du bør prøve at tilføje de følgende fødevarer til din kost hver dag:

 • Grøntsager
 • Frugt
 • Bønner
 • Fuldkorn
 • Proteiner, der er nemme at optage
 • Hvede

Glem ikke at læse:

Sådan lindrer du gigt

Person der knaekker fingre

En person med symptomer på leddegigt bør sikre sig, at de får rigelige mængder fibre fra maden, de spiser. Jordbær og havregryn for eksempel er pakket med fibre i små portioner.

Hvis du oplever en opblussende smerte og betændelse, er det en god ide at indtage ekstra jomfru olivenolie, som har egenskaber, der er lignende aspirin, ibuprofen og den slags.

At indtage tre til fire teskeer olivenolie producerer den samme anti-inflammatoriske effekt som 200 mg håndkøbsmedicin.

Hvidløg reducerer også betændelsen i muskler og led, samtidig med at det øger din indtagelse af antioksidanter, hvilket har flere gavnlige effekter.

Sesamfrø indeholder høje doser af selen (personer med leddegigt har tendens til at have en lavere mængde af netop dette).

D-vitamin er endnu et vigtigt næringsstof, der mindsker risikoen for at udvikle symptomer på leddegigt, især for kvinder. Det kan også forstærke immunforsvaret og forebygge mindsket knogletæthed.

Den bedste kilde til d-vitamin er solen. At få 15 minutter sol om dagen er sundt for dig (så længe du undgår solens stråler i de mest udsatte timer, mellem 11 og 15).

Du finder også d-vitamin i fuldkorn og havregryn.

Aeldre kvinde hos laegen

Hvad bør du spise, hvis du har symptomer på leddegigt?

 • Bønner
 • Kikærter
 • Havre
 • Byg
 • Soya
 • Kartofler
 • Spinat
 • Broccoli
 • Nødder (især mandler og pistacienødder)
 • Vegetabilsk mælk
 • Brune ris
 • Kokos

Er der bestemte fødevarer, der forårsager betændelse i led?

Poelser og lidt salat

Selvfølgelig er der det. Det er derfor, personer, der allerede har leddegigt, skal være meget forsigtige med, hvad de spiser. Kød, kylling og pølser indeholder stoffer, der kan forårsage betændelse, så snart de er optaget i blodet (kendt som glykosylering).

Omega-6 syrer, som findes i æggeblommer, fast food og stegt mad, kan også forårsage øget betændelse.

Undersøgelser viser, at personer, som spiser flere omega-6 fedtsyrer (i stedet for omega-3), oplever større negativ indvirkning på deres sygdom, fordi hævelsen er mere synlig og smertefuld.

Fedtsyrer og symptomer på leddegigt

Mens omega-6 ikke er anbefalet, er det derimod en god idé at indtage flere omega-3 fedtsyrer, hvilket har anti-inflammatoriske egenskaber og kan hjælpe med at smøre leddene og på den måde lindre smerten.

En af de bedste valg, der er høje på omega-3 fedtsyrer er hørfrø. Du kan knuse disse frø og drysse dem over salad, komme dem i suppe og juice og meget mere.

Vær dog forsigtig med mængden, da de kan have en afførende effekt og blokere optagelsen af bestemte typer medicin.

De kan også hjælpe med at forebygge blodstørkning, så hvis du samtidig tager aspirin eller andet blodfortyndende medicin, er det en god idé at snakke med din læge først.

Fisk er en glimrende kilde til disse former for syrer. Den mest kendte er koldt vand fisk, blandt andet:

 • Laks
 • Sardiner
 • Tun
 • Torsk
 • Makrel

Ønsker du at vide mere? Læs:

4 sunde måder at booste dit stofskifte på

Disse typer fisk er ikke bare naturlige måder at bekæmpe betændelse, de kan også lindre symptomer på leddegigt.

En undersøgelse fra 2002, som var udgivet i Proceedings of the Nutrition Society viste, at fiskeolietilskud kan forbedre symptomerne hos personer med leddegigt, især hos patienter, der har mere akutte eller fremskredne tilfælde.

Kvinde med knaesmerter

Når du indtager flere omega-3 fedtsyrer, vil du opleve en positiv forandring i din velvære, og hvordan du udfører dine daglige aktiviteter. Du vil måske endda finde ud af, at du kan gøre nye ting, som du ikke kunne før (som at binde dine sko, skære mad ud, osv.)

Omega-3 fedtsyrer reducerer også risikoen for at blive ramt af et hjerteanfald og andre problemer, der er forbundet med kardiovaskulære sygdomme, samt for højt blodtryk.

Den moderne vesterlandske kost mangler ofte netop dette næringsstof, men indeholder modsat meget omega-6 fedtsyre. Det er grunden til, at mange mennesker, der bor i disse lande, lider af leddegigt fra en tidlig alder.

Hvor kan du ellers få omega-3 fedtsyrer?

Chia froe - Symptomer paa leddegigt

Chiafrø har det største indhold af disse fedtsyrer, som vi kender til (500 gram per kilo), hvis man kun betragter plantefødevarer.

Andre gode kilder indebærer broget salvie (50 % af dets indhold er omega-3), sacha inchi (en type jordnød med oprindelse fra Peru med 48 %), og også græskarkerner (over 40 %).

Tag hensyn, når du indtager valnødder og rapsolie, da de indeholder en del omega-3 fedtsyrer, men også en del omega-6.

På grund af dette, er de ikke anbefalet til personer, der lider af symptomer på leddegigt.

Hampefrø derimod indeholder både omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Men forholdet er tre omega-3 til én omega-6. Den bedste måde at indtage hampefrø (som ellers er hårde og kan smage dårligt), er ved at lave en smoothie ved at bruge vegetabilsk mælk og en blanding af sunde nødder.

https://bedrelivsstil.dk/sygdomme-relateret-til-komaelk/


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.