Sådan kan du opbevare rengøringsmidler sikkert

Det er vigtigt at opbevare rengøringsmidler korrekt af hensyn til sikkerheden for alle i hjemmet. Hvordan kan du gøre det korrekt? Få svaret i denne artikel.
Sådan kan du opbevare rengøringsmidler sikkert

Sidste ændring: 26 august, 2022

At opbevare rengøringsmidler er en aktivitet, som mange mennesker ignorerer. Det er dog nødvendigt at gøre det på en sikker måde. På denne måde kan potentielle risici for forgiftning undgås for alle husets beboere, herunder dyr og planter.

Der skal tages hensyn til, at de fleste kommercielle rengøringsmidler indeholder giftige komponenter. Derfor er det vigtigt at håndtere dem korrekt, selv når de ikke bruges.

Lad os se nærmere på nogle tips til korrekt opbevaring.

Syv ting, du skal huske på, når du vil opbevare rengøringsmidler

Optimal opbevaring er vigtig. Du ønsker ikke at sætte din families sikkerhed på spil. Her er alt, hvad du skal vide om korrekt opbevaring af rengøringsmidler.

1. Find et sikkert sted til at opbevare rengøringsmidler

Et skjult rum er ideelt. Rengøringsmidler bør være ude af syne. Det er ikke kun, fordi de ikke tilføjer noget til æstetikken, men også fordi de fleste af dem kommer i farvestrålende beholdere, som er attraktive for børn. De er endda en fare for ejere af kæledyr.

Hvad er løsningen?

Opbevar kemikalier i et lukket, ventileret rum. Selv om dette er umuligt i mange hjem, kan du vælge et skab med døre, medmindre du får noget specialfremstillet.

Eksempel på, hvordan man kan opbevare rengøringsmidler

Vi tror, du gerne vil læse: Gode strategier til rengøring ved flytning

2. Ventilér det sted, du bruger til at opbevare rengøringsmidler

Det område, du har afsat til opbevaring af dit udstyr og rengøringsmidler, kan være gangen, badeværelset, køkkenet eller måske garagen. Det er fint nok, så længe du ventilerer området regelmæssigt.

Alle kemikalier afgiver dampe, der kan være giftige i koncentrerede mængder. Overvej at gøre dette mindst en gang om ugen.

3. Hold øje med udløbsdatoer

Ethvert produkt, der er for gammelt, kan blive farligt, uanset om det bliver indtaget eller ej. Det viser sig, at de komponenter, som kemiske produkter er fremstillet med, kan reagere indbyrdes og danne en meget skadelig blanding.

Det er derfor klogt at tjekke etiketterne med jævne mellemrum for at komme af med de kemikalier, hvis udløbsdato er overskredet.

4. Brug altid den originale beholder

Hæld ikke indholdet af produkterne i andre beholdere, især ikke hvis de også bruges til mad. Tro det eller ej, men det er en meget almindelig praksis. Mange mennesker finder den originale emballage uinteressant. Det kan dog have alvorlige konsekvenser, f.eks. forgiftning.

Det kræver kun en lille forglemmelse at overse, at du indtager et surt stof i stedet for juice. På den anden side er det ikke nok at skylle en kemikalieflaske og derefter bruge den til at opbevare andre ting i.

Husk, at rengøringsmidler kommer i koncentrater, så de trænger ind i de overflader, der indeholder dem.

5. Anskaf dig organisering af rengøringsprodukter

Du har ikke brug for en rengøringsvogn, som de bruger på hoteller, men du kan måske få en mindre rengøringskurv eller en organiseringsvogn. På den måde kan du have de produkter, du ofte bruger, ved hånden, så du kan flytte dem i en gruppe under husholdningsopgaverne.

6. Hold altid orden

Organisér og rengør det område, hvor du skal opbevare rengøringsmidler og redskaber. Ud over at holde hvert hjørne af huset pletfrit, vil du kunne holde styr på de ting, du har. På den måde får du bedre styr på, hvad du har brug for på din næste tur i supermarkedet.

7. Klassificér og sortér efter produkttype

At have alt klassificeret og sorteret er en meget praktisk foranstaltning, når du leder efter et bestemt produkt. Et meget anvendt kriterium er at inddele efter produktets funktion. Opbevar f.eks. glasrens, universalrengøringsmidler og svampe i et sæt eller kasser til bestemte formål: En til badeværelset, en anden til køkkenet osv.

Det er bedst at bruge gennemsigtige plastkasser, der er dybe og med låg. Mærk dem i henhold til de kriterier, du har valgt. På den måde finder du dem nemmere i skabet.

Kvinde med rengøringsprodukter

Nogle stoffer, som du kan finde i rengøringsmidler

De fleste kemiske stoffer i rengøringsmidler er effektive og kontrollerede stoffer for at opnå en grundig rengøring. Du bør kun bruge og opbevare dem i henhold til producentens anvisninger.

  • Fosfater anvendes i mange vaske- og rengøringsmidler.
  • Ftalater er en gruppe af kemikalier, som du kan finde i beskrivelsen af forskellige rengøringsmidler til husholdningsbrug.
  • Klorblegemiddel er utvivlsomt det mest velkendte for alle. Det er en vigtig komponent i husholdningsblegemidler.
  • Natriumlaurylsulfat er en anden komponent i rengøringsmidler. Dens vigtigste funktion er at forårsage skumdannelse.

Du vil måske gerne læse: 5 kemifri rengøringsmidler til dit hus

For at mindske risikoen kan du vælge alternative rengøringsmidler

I dag er alternative produkter meget udbredt i hjem, der søger at være mere miljøvenlige. På den anden side er de ofte billigere, uden at det går ud over deres effektivitet. Ingredienser som bagepulver og klar eddike kan bruges som basis til at udarbejde disse muligheder.

Under deres brug skal du naturligvis yde en lidt større indsats, ud over et par ekstra trin til desinfektion. Under alle omstændigheder er de sikre, multifunktionelle og kan gøre mange opgaver lettere. Du skal blot sørge for at håndtere dem på samme måde som kommercielle produkter. Få mere inspiration her.

Det kan interessere dig ...
Grønne rengøringsmidler til hjemmet, du selv kan lave
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Grønne rengøringsmidler til hjemmet, du selv kan lave

Det behøver hverken være besværligt eller dyrt at få fat i grønne rengøringsmidler. Her kan du læse, hvordan du nemt kan lave dem selv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Wolkoff P, Schneider T, Kildesø J, Degerth R, Jaroszewski M, Schunk H. Risk in cleaning: chemical and physical exposure. Sci Total Environ. 1998 Apr 23;215(1-2):135-56. doi: 10.1016/s0048-9697(98)00110-7. PMID: 9599458.
  • Gerster FM, Vernez D, Wild PP, Hopf NB. Hazardous substances in frequently used professional cleaning products. Int J Occup Environ Health. 2014;20(1):46-60. doi:10.1179/2049396713Y.0000000052

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.