Alt, hvad du behøver at vide om metanolforgiftning

Selv om der normalt kun er få tilfælde af metanolforgiftning, er de meget alvorlige. De kan føre til døden, hvis de ikke behandles i tide. Få mere at vide i denne artikel.
Alt, hvad du behøver at vide om metanolforgiftning

Sidste ændring: 04 december, 2021

Metanolforgiftning er et meget reelt problem.

Metanol er en type alkohol, som er farveløs og flydende ved stuetemperatur. Det er også kendt som træsprit eller brændende alkohol. Det bruges almindeligvis i industrien, laboratorier og i hjemmet, da det findes i mange rengøringsmidler, kølervæske, maling og lak.

Forgiftning kan ske ved et uheld ved håndtering af disse produkter via indånding. I mange lande er den mest almindelige forgiftning dog frivillig i forbindelse med selvmord.

Desuden er der svigagtig brug af dette stof som erstatning for etanol i hemmeligt fremstillede alkoholholdige drikkevarer. De får flere personer til at blive forgiftet på samme tid, hvilket resulterer i et udbrud på skadestuen.

Metanolforgiftning er meget sjælden. Den har dog en høj dødelighed, mellem 26 og 50%. På den anden side efterlader den i de tilfælde, hvor den ikke forårsager døden, et stort antal neurologiske og visuelle følgesygdomme, herunder blindhed.

Derfor vil vi i denne artikel fortælle dig alt, hvad du behøver at vide om metanolforgiftning, dets symptomer, og hvad du skal gøre, hvis du eller en ven eller slægtning bliver forgiftet af dette stof.

Hvad er metanol, og hvor findes det?

Som sagt er metanol en farveløs, flygtig, brændbar og ikke-drikkelig type alkohol. Det er giftigt for vores krop i modsætning til etanol, som findes i alkoholholdige drikkevarer. Vi kan få det fra destillation af træ, selv om det kan syntetiseres fra kulilte eller metan.

Det producerer bl.a:

 • Kølervæske i biler og naturgasrør.
 • Opløsningsmidler anvendt i industrien til fremstilling af blæk, harpiks, klæbemidler og farvestoffer. Også som et opløsningsmiddel til fremstilling af kolesterolmedicin, antibiotika, vitaminer og hormoner.
 • Brændstof til energiproduktion.
 • Metanol er naturligt til stede i mange fødevarer som f.eks. frugt og grøntsager. Metanol er med til at regulere den menneskelige genetiske aktivitet og letter fødevarernes metabolisme. Doserne i disse fødevarer er dog meget små og slet ikke giftige.
 • Metanol bruges til at denaturere ethanol. Det forhindrer folk i at drikke produkter, der indeholder ethanol, f.eks. mundskyl og brændstofblandinger.
 • Metanol kan dannes under fremstillingen af alkoholholdige drikkevarer eller destillation. I godkendte alkoholholdige drikkevarer er metanol under ikke-giftige doser, men det er ikke tilfældet i de drikkevarer, der fremstilles i hemmelighed.
 • Aspartam er et kunstigt sødemiddel, der omdannes til fenylalanin, asparaginsyre og metanol, når det fordøjes i kroppen. De mængder, der produceres ved fordøjelsen af aspartam, er dog lavere end den eksponering, der sandsynligvis produceres af frugt og grøntsager.

Den dosis, ved hvilken metanol begynder at være giftig, er 100 mg/kg, hvilket svarer til ca. 30 milliliter ren metanol. Det giftige niveau i blodet er fra 0,2 g/L og opefter. Nogle fødevarer indeholder metanol. De er dog langt fra at nå op på den giftige dosis.

Mand er afhængig af alkohol

Hvorfor er metanol så farligt?

Når vi indtager metanol, absorberes det af tarmen og når blodet. I sig selv er metanol ikke giftigt, selv om det kan nedbryde nervesystemet og gøre os svimmel eller døsige. Leveren nedbryder imidlertid metanol til myresyre, som er et meget giftigt stof.

Hvad gør myresyre i vores krop?

Vores blod har et surhedsniveau eller pH-værdi, som skal holdes stabilt, så cellerne i vores krop kan fungere godt. Dette surhedsniveau skal ligge på omkring 7,35-7,45. Hvis den er mindre end 7,35, betyder det, at pH-værdien er lav, dvs. at blodet er mere surt end normalt.

Så hvis vi har myresyre i blodet, falder pH-værdien, hvilket får cellerne til at holde op med at fungere korrekt og dø. Denne proces kaldes metabolisk acidose og kan, hvis den ikke behandles, være dødelig.

Hvad er symptomerne på metanolforgiftning?

Symptomerne på metanolforgiftning indtræder efter 40 minutter til 72 timer, selv om symptomerne normalt viser sig inden for de første 12 til 24 timer. Inden dette tidspunkt kan personen dog blive beruset af selve metanolen.

Mand med mavepine

Symptomer og tegn på forgiftning påvirker normalt:

 • Centralnervesystemet: Ved let eller moderat forgiftning er der hovedpine, svimmelhed, sløvhed, manglende koordination til at bevæge sig eller blot en berusningstilstand, der ligner den ved etylforgiftning. I svære tilfælde kan der imidlertid forekomme kramper, koma og hjerneødem.
 • Øjne: Der forekommer ændringer af synet, der viser sig som sløret syn, fotofobi og udvidelse af pupillerne. Synstab og irreversibel blindhed som følge af atrofi af synsnerven kan også opstå som følge af myresyrens direkte toksicitet på øjnene.
 • Mave-tarmsystemet: På grund af den irriterende virkning forekommer kvalme, opkastning og mavesmerter. Hvis forgiftning ikke behandles, kan det imidlertid påvirke bugspytkirtlen, hvorved den bliver betændt, og leveren.
 • Andre manifestationer: For at kompensere for blodets surhedsgrad forsøger kroppen at fjerne syre ved at udstøde CO2, hvilket giver sure produkter. Med andre ord begynder kroppen at trække vejret meget hurtigt, og åndenød opstår.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har oplever metanolforgiftning?

Hvis du tror, at du har indtaget eller inhaleret metanol, skal du straks tage på skadestuen. Det samme gælder, hvis et familiemedlem eller en ven har taget metanol for at skade sig selv.

På hospitalet kan lægerne, hvis der ikke er gået mere end to eller tre timer siden indtagelsen, udpumpe maveindholdet for at forhindre, at metanolen bliver optaget, og undgå metanolforgiftning.

Det kan dog være, at vi ikke opdager, at vi har en metanolforgiftning, da metanol ikke giver symptomer før efter en eller to dage. Selv om man i disse situationer straks skal på skadestuen, har man ikke brug for udpumpning, men andre behandlinger:

 • Generelle foranstaltninger: Stabilisér den berørte person ved at give bikarbonat for at øge pH-værdien og mindske surhedsgraden, hydrering og respiratorisk støtte, folinsyre (for at undgå følger forbundet med øjnene) og vitaminer.
 • Undgå omdannelse af myresyre til metanol i leveren: Etanol bruger det samme enzym som metanol til at blive omdannet i leveren og har en meget højere affinitet. For at forhindre, at metanol bruger dette enzym og danner myresyre, skal lægerne derfor injicere ethanol. Lægerne kan også bruge et lægemiddel kaldet Fomepizol til at hæmme dette enzym, men det er meget svært at skaffe og meget dyrt.
 • Hæmodialyse: Dette renser patientens blod for metanol og myresyre.

Lægen skal udføre disse behandlinger hurtigt for at undgå følgesygdomme, især blindhed, og den forgiftede persons død.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.