Smerter mellem skulderbladene: Symptomer og behandlinger

Smerter mellem skulderbladene kan være forårsaget af muskuloskeletale forhold eller afspejle en fysisk dysfunktion. Få mere at vide i denne artikel.
Smerter mellem skulderbladene: Symptomer og behandlinger
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Smerter mellem skulderbladene er en hyppig årsag til lægekonsultation på verdensplan. Det indikerer normalt en muskelsammentrækning eller en skade, men det kan også være et advarselstegn på en mere alvorlig tilstand. Her fortæller vi dig mere.

Området mellem skulderbladene udgøres af rygsøjlen, hvor costalbuerne artikulerer, og hvor en lang række muskler findes. Disse muskuloskeletale elementer er ansvarlige for beskyttelsen af indre organer som hjerte, lunger og spiserør samt den torakale aorta.

Smerter, der er lokaliseret i ryggen, under skuldrene og mellem skulderbladene, er et symptom, der udtrykker tilstedeværelsen af en tilstand eller sygdom i rygsøjlen eller de tilstødende strukturer. Desuden kan nogle bryst- og mavepatologier stråle ud til dette område.

Symptomer på smerter mellem skulderbladene

Symptomerne på smerter mellem skulderbladene varierer alt efter den ansvarlige årsag. I de fleste tilfælde er det et resultat af en kombination af flere patologiske substanser og rammer omkring halvdelen af den voksne befolkning på et tidspunkt i deres liv.

Dette ubehag kan forekomme isoleret eller i forbindelse med andre smerter i underlivs- eller lænderegionen. Generelt er ubehag forårsaget af muskelkontrakturer normalt begrænset til den ene side af kroppen og forværres ved holdningsændringer.

På samme måde lindres muskulære smerter mellem skulderbladene ofte ved at trykke hårdt på området eller ved at anvende kolde omslag. Disse smerter kan imidlertid også være et resultat af inflammatoriske processer i rygsøjlen. I disse tilfælde vil ubehaget være i midten af ryggen og vil aftage ved hvile.

Dysfunktion af organerne i brystkassen og maven kan også vise sig som smerter i dette område. Desuden vil personen vise nogle klassiske symptomer på tilstanden. Det er f.eks. tilfældet med sved, kulde og bevidstløshed, som er typisk for aortaaneurisme.

Mulige årsager til smerter mellem skulderbladene

Smerter mellem skulderbladene kan være af muskuloskeletal eller visceral oprindelse på grund af det store antal anatomiske strukturer, der samler sig i dette område. Tilstanden forsvinder normalt efter et par dage og forbliver i nogle tilfælde over tid.

Muskelforstrækning

Muskelforstrækning i rygregionen er den vigtigste årsag til smerter mellem skulderbladene. Undersøgelser anslår en prævalens af rygsmerter af muskulære årsager på 60-85% i den voksne befolkning.

Blandt de situationer, der bidrager til disse gener, kan nævnes følgende:

 • Dårlig kropsholdning når man står eller sidder.
 • Sport, der involverer vridning af kroppen, f.eks. tennis og golf.
 • Overdreven anstrengelse for at løfte tunge genstande.
 • Sove på overflader med utilstrækkelig støtte.

På samme måde kan pludselige bevægelser og fald også forårsage skader på rygens muskelfibre. Ved mistanke om traumer anbefales det at anvende is eller kolde omslag og konsultere en specialist.

Mand spiller golf

Diskusprolaps

Diskusprolaps i rygsøjlen kan være ansvarlig for nervekompression, hvilket fremmer forekomsten af smerter mellem skulderbladene. Intensiteten af ubehaget varierer og forværres, når der bæres genstande, eller man bliver i samme stilling i længere tid.

I de fleste tilfælde ledsages smerten af følelsesløshed, prikken og tunghed i skulder, albue og underarm. De ramte personer bør normalt hvile og tage smertestillende medicin. Fremskredne tilfælde kræver som regel infiltration.

Vi tror, at du gerne vil læse: Hvilke fødevarer kan forårsage ledsmerter?

Reumatiske sygdomme

Degenerative og inflammatoriske tilstande i bevægeapparatet kan forårsage smerter i forskellige dele af kroppen. Gigt er en almindelig sygdom hos ældre voksne, der kan manifestere sig med smerter i nakken og mellem skulderbladene.

Andre reumatiske årsager til disse smerter omfatter følgende:

 • Spondyloartrose.
 • Fibromyalgi.
 • Ankyloserende spondylitis.
 • Osteoporose.

Hjerteproblemer

Myokardieinfarkt manifesterer sig normalt med alvorlige brystsmerter, der stråler ud til skulderen. Nogle undersøgelser tyder dog på, at kvinder er mere tilbøjelige end mænd til at opleve smerter mellem skulderbladene under et hjerteanfald.

I de fleste tilfælde er smerten komprimerende af natur og varer ved i mere end 30 minutter. Desuden ledsages den normalt af kvalme, åndenød, sved, bleghed og svimmelhed. Når disse symptomer er tydelige, skal man ikke tøve med at konsultere en læge.

På den anden side kan betændelse i hjertesækken, der dækker hjertet, eller perikarditis også forårsage brystsmerter, der stråler ud til bagsiden af brystet. Dette kan forværres ved dyb vejrtrækning eller ved at ligge ned og lindres ved at vippe brystet fremad.

Torakal aortaaneurisme

Et aneurisme er en arteriel dilatation forårsaget af en erhvervet eller medfødt svaghed i væggen af et blodkar. Undersøgelser anslår en prævalens af torakale aortaaneurismer på mellem 6 og 10 tilfælde pr. 100.000 indbyggere pr. år. Det er hyppigere hos mænd over 60 år.

Brudte torakale aneurismer viser sig normalt ved en trykkende eller lancinerende smerte i brystet, der strækker sig mellem skulderbladene. Desuden er hoste, hæshed og åndenød almindeligt forekommende. Et sprængt aneurisme er en kritisk situation, der kræver akut behandling.

Lidelser i maven

Der findes en række abdominale problemer, der kan vise sig som smerter mellem skulderbladene. Dette skyldes, at det berørte organ ligger tæt på ryggen, eller ved nerveudstråling af smerten til dette område.

Galdeblærebetændelse, bugspytkirtelbetændelse, miltbetændelse og mavesår er de vigtigste sygdomme, der er forbundet med denne type smerter. Generelt er ubehaget intenst på den side af kroppen, hvor dysfunktionen er placeret.

Du vil måske finde dette interessant: Hvordan ved jeg, om jeg har mavesår?

Bugspytkirtel

Kræft

Tumorer er ansvarlige for at forårsage smerter i forskellige regioner i kroppen ved at komprimere nervebanerne. Nogle typer lungekræft, f.eks. Pancoast-tumor, kan forårsage smerter mellem skulderbladene.

Andre neoplasmer med de samme tegn er følgende:

 • Kræft i spiserøret.
 • Lymfomer.
 • Brysttumorer.
 • Mesotheliom.
 • Osteosarkomer.
 • Leverkræft.

Behandling af smerter mellem skulderbladene

Behandling af rygsmerter afhænger af den tilstand eller sygdom, der er ansvarlig for symptomerne. Generelt prioriterer sundhedspersonalet midlertidig lindring af ubehaget ved hjælp af smertestillende medicin, muskelafslappende midler, antiinflammatoriske lægemidler og kortikosteroider.

Muskelkontrakturer kræver normalt massage og fysioterapi for at genoprette tonus i fibrene. Ligeledes behandles lette traumer med sengeleje, ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID) og kuldebehandlinger.

Diskusprolaps og reumatiske sygdomme kræver løbende opfølgning af en læge for at sikre livskvaliteten. Desuden bør den berørte person gennemføre ændringer i motions- og kostvaner for at sikre en effektiv genopretning.

Myokardieinfarkt, perikarditis og torakale aneurismer er nødsituationer, der kræver indlæggelse på hospital, farmakologisk behandling og endda kirurgisk indgreb. På den anden side har maveproblemer en høj grad af helbredelse og definitiv lindring, når de opdages i tide.

Smerter mellem skulderbladene: Et almindeligt symptom, som ikke bør undervurderes

Smerter mellem skulderbladene er et almindeligt symptom, som man ikke bør tage let på. I de fleste tilfælde advarer det om tilstedeværelsen af en skade eller muskelkontraktur, men det kan også være resultatet af en alvorlig tilstand.

I den forstand er det vigtigt at få tidlig evaluering fra en speciallæge for at beskytte den berørte persons liv. Tøv derfor ikke med at opsøge en læge, hvis smerten fortsætter, og hvis den ledsages af åndedrætsbesvær eller tab af bevidsthed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Reguera R, Socorro M, Jordán  M, García G, et al. Dolor de espalda y malas posturas, ¿un problema para la salud?. Rev.Med.Electrón. 2018 ;  40( 3 ): 833-838.
 • Van Oosterhout R, de Boer A, Maas A, Rutten F, et al. Sex Differences in Symptom Presentation in Acute Coronary Syndromes: A Systematic Review and Meta‐analysis. Journal of the American Heart Association. 2020;9(9).
 • Vega J, Gonzalez D, Yankovic W, Oroz J, et al. Aneurismas de la aorta torácica: Historia natural, diagnóstico y tratamiento. Rev Chil Cardiol. 2014;  33( 2 ): 127-135.
 • Rodríguez J.Dolor osteomuscular y reumatológico. Rev. Soc. Esp. Dolor. 2004;  11( 2 ): 56-64.
 • Casas A, Patiño M. Prevalencia y factores asociados con el dolor de espalda y cuello en estudiantes universitarios. Rev. Univ. Ind. Santander. Salud. 2012 ;  44( 2 ): 45-55.
 • Gálvez M, Cordovez J, Okuma C, Montoya C, et al. Diagnóstico diferencial de hernia discal. Rev. chil. radiol. 2017;  23( 2 ): 66-76.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.