Forbindelsen mellem osteoporose og tandsundhed

Osteoporose forårsager et fald i knogletætheden. Hvad er konsekvenserne af osteoporose? Find ud af mere her!
Forbindelsen mellem osteoporose og tandsundhed

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Når man lider af en systemisk patologi, har det konsekvenser i flere dele af kroppen. Dette er tilfældet med osteoporose, og vi vil se på forbindelsen mellem osteoporose og tandsundhed i denne artikel.

Denne knoglesygdom kan have en negativ indflydelse på mundhygiejnen. Faktisk er det i nogle tilfælde de mundtlige symptomer, der kan hjælpe med at diagnosticere den. Vil du gerne vide mere om det? Læs videre!

Hvad er osteoporose?

Osteoporose er en kompleks patologi, der forårsager et fald i knogletætheden. Den skyldes en stofskiftesygdom, der forringer knoglernes struktur, hvilket øger deres skrøbelighed og risikoen for at få brud. Generelt stiger forekomsten med alderen, især i postmenopausen.

Andre risikofaktorer omfatter følgende:

Knoglebrud som følge af mindre traumer er den mest kendte konsekvens af osteoporose. Hvirvlerne og lårbenshovedet er de mest almindelige områder.

Du er måske interesseret i: 6 ting du bør vide om osteoporose

Hvad er sammenhængen mellem osteoporose og tandsundhed?

Som vi har nævnt, er osteoporose en patologi, der påvirker kroppens forskellige knogler, herunder kæberne. Kæben kan lide det samme tab af knogletæthed som resten af knoglerne.

Reduktionen i underkæbens og overkæbens tæthed kan føre til andre ændringer i munden. Parodontose, bevægelighed og tab af tænder og dysfunktion i det temporomandibulære led er nogle af de tilknyttede problemer.

Tabet af kæbernes højde og faldet i bredden af alveolarkammene kan forårsage deformiteter i tandbuerne og ansigtet. Dette fører til vanskeligheder i forbindelse med tandbehandling, f.eks. ved at sætte implantater eller proteser i.

Kvinde mangler en tand i munden

Forbindelsen mellem osteoporose og tandsundhed

Udviklingen af osteoporose i kæbeknoglen medfører forskellige problemer for tandsundheden. Følgende er de mest relevante.

Et fald i alveolærkammen

Osteoporose er en af de systemiske faktorer, der kan forårsage tab af knogletæthed i alveolærkammen (det område i kæben, hvor tandrødderne er placeret). Ernæring og hormonel ubalance er andre faktorer, der er afgørende for denne situation.

Et utilstrækkeligt indtag af calcium og fosfor samt en lav produktion af D-vitamin forårsager ofte knogleresorption i alveolærkammen. Den hormonelle ubalance i overgangsalderen er en anden situation, der intensiverer knogletabet hos kvinder.

Reduceret knogletæthed i kæbeknoglen

Osteoporose øger porøsiteten og trabekelrummene i kæbeknoglen. Den kortikale del af kæben bliver tyndere, især i området omkring vinklen.

Dette tab af knoglemasse gør kæberne mere skrøbelige. Derfor bliver det vanskeligere at anbringe tandimplantater eller proteser hos disse patienter, hvilket påvirker deres livskvalitet negativt.

Tab af tænder

Patienter med osteoporose er mere tilbøjelige til at miste deres tænder eller få tandløshed. Denne sammenhæng kan dog også skyldes andre faktorer som f.eks. høj alder, rygning, dårlig tandhygiejne eller orale forhold, der er typiske for aldring.

Faldet i kæbeknogletætheden og tabet af alveolarknoglen, hvor tænderne er indsat, betyder, at der mangler støtte for tænderne. Tænderne begynder at bevæge sig og kan falde ud.

Parodontale problemer

Selv om osteoporose ikke er årsagen til parodontose, er konsekvenserne af denne patologi mere alvorlige hos patienter, der lider af osteoporose. I disse tilfælde udvikler parodontose sig langt hurtigere.

Udviklingen af parodontose, tabet af knogleindsættelse og den medfølgende mobilitet eller tab af tænder er større hos personer med osteoporose.

Supplerende diagnostiske metoder til osteoporose

Som vi allerede har nævnt, er det ofte de dentale symptomer, der får de medicinske eksperter til at mistænke osteoporose. Nogle supplerende metoder, der anvendes i tandlægepraksis, vil være med til at vejlede patienten i at søge lægehjælp.

Desuden hjælper identifikation af sygdommen tandlægen med at genoverveje eller erstatte en bestemt behandling, som patienten måske modtager. Her er nogle tandundersøgelser, der kan vise tilstedeværelsen af knoglelæsioner forårsaget af osteoporose:

 • Panoramarøntgenbillede: Det kaldes også “ortopantomografi” og udføres ofte på tandklinikker for at få et generelt billede af knogler og tandstrukturer. Ændret udseende af knoglekortexen, en nedsat alveolærkamhøjde og dårlig kvalitet af knogletæthed kan indikere tilstedeværelsen af osteoporose.
 • Computertomografi (CT): I dag udføres denne digitalt med en lavere stråledosis end konventionelle metoder. Denne test gør det muligt at tage hundredvis af billeder fra forskellige vinkler af munden med henblik på en detaljeret undersøgelse. Fagpersonen kan opdage ændringer, der vækker mistanke om begyndende osteoporose.

Hvis symptomatologien og supplerende undersøgelser viser, at der er tale om osteoporose, henviser tandlægen til en specialist.

Lægerne foretager specifikke undersøgelser, f.eks. knogletæthedsmålinger. Der kan også foretages blod- og urinprøver for at hjælpe med at bekræfte diagnosen.

Alt efter resultaterne vil der blive anbefalet en passende behandling i det pågældende tilfælde. Generelt er flere eksperter kvalificeret til at behandle en patient med osteoporose: Praktiserende læger, klinikere, gynækologer, endokrinologer og reumatologer.

Tips til at mindske osteoporoses konsekvenser for tandsundheden

Ved at omsætte nogle af disse anbefalinger i praksis kan man bidrage til at mindske osteoporoses konsekvenser for tandsundheden.

 • Korrekt ernæring: En varieret, næringsrig kost med et højt indhold af calcium kan bidrage til at mindske virkningerne af osteoporose i munden. Mandler, mejeriprodukter og kosttilskud er med til at indarbejde disse elementer.
 • hyppig fysisk aktivitet.
 • Undgå skadelige vaner: Stop med at ryge og skær ned på alkohol og koffein.
 • Soleksponering: Det fremmer syntesen af D-vitamin, som øger optagelsen af calcium.
 • Vedligehold en ordentlig mundhygiejne: Børst dine tænder to gange om dagen med fluoridtandpasta. Supplér med tandtråd og mundskyl.
 • Hold tandproteser rene, og tjek dem hver sjette måned.
 • Besøg tandlægen regelmæssigt. Det hjælper med at opdage eventuelle problemer tidligt og finde en øjeblikkelig løsning. Desuden hjælper regelmæssige rensninger med at holde dine tænder og dit tandkød sundt.
 • Informér tandlægen, hvis du har en diagnose af osteoporose, og angiv den medicin, du tager til behandling af denne tilstand.
Kvinde ved tandlæge undersøger forholdet mellem osteoporose og tandsundhed

Osteoporose og tandsundhed: Det er vigtigt at handle i tide for at forhindre udvikling

Med den stigende forventede levetid i befolkningen generelt bliver osteoporose et mere almindeligt sundhedsproblem. Da denne tilstand er forbundet med alder, vil flere og flere mennesker være i risiko for at blive ramt af den.

Denne sygdom påvirker knoglernes kvalitet, og dens forekomst i kæben har en negativ indvirkning på tandsundheden. Reduktionen af knoglemassen og tabet af alveolarknogle kan føre til tab af tænder og ingen mulighed for behandlinger.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på vigtigheden af at forebygge sygdommen eller reducere dens virkninger gennem en sund livsstil. Regelmæssige læge- og tandlægeundersøgelser er med til at stille en tidlig diagnose for at forhindre, at patologien udvikler sig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fernández-Ávila, D. G., Bernal-Macías, S., Parra, M. J., Rincón, D. N., Gutiérrez, J. M., & Rosselli, D. (2020). Prevalencia de osteoporosis en Colombia: datos del registro nacional de salud del 2012 al 2018. Reumatología Clínica.
 • Barrios-Moyano, A., & De la Peña-García, C. (2018). Prevalencia de osteoporosis y osteopenia en pacientes laboralmente activos. Acta ortopédica mexicana32(3), 131-133.
 • Espitia-De-La-Hoz, F. J. (2021). Osteoporosis en mujeres en climaterio, prevalencia y factores de riesgo asociados. Revista Colombiana de Ortopedia y Traumatología.
 • Claros, J. J. R. (2021). Osteoporosis en los maxilares y sus métodos de diagnóstico: Revisión de literatura. Odovtos-International Journal of Dental Sciences23(1), 53-63.
 • Farré Pagès, N. (2017). Estudio comparativo entre la densidad radiológica mediante tomografía computerizada de haz cónico y el metabolismo óseo de los maxilares en pacientes con y sin osteoporosis (Doctoral dissertation, Universitat Internacional de Catalunya).
 • Garrido Martínez, M. (2021). Relación entre enfermedad periodontal y osteoporosis.
 • Vizcaino Bautista, E. N. (2020). Enfermedad periodontal y osteoporosis (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Archila Acero, D. Y. (2019). Padecimiento de osteoporosis en pacientes adultos relacionado a la perdida de órganos dentarios.
 • Gamboa Fernández, J. E., Otero Guaracao, M. A., Parada Ortega, G. P., & Parra Viviescas, M. M. Relación entre la periodontitis y la osteoporosis: un estudio bibliométrico.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.