Lav dit eget sødemiddel: dyrk dit eget stevia derhjemme

Når man dyrker stevia derhjemme, er man sikker på, at produktet, man får ud af det, er af den bedste kvalitet, og at der ikke var nogen skadelige kemikalier med i plejen af den.
Lav dit eget sødemiddel: dyrk dit eget stevia derhjemme

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Stevia er en tropisk plante, der opfører sig anderledes i et middelhavsklima. Den gennemgår et vigtigt stop i dets vækst, når efterår og vinter bryder frem. Du kan også dyrke en steviaplante selv – og sådan lave dit eget stevia derhjemme!

Det er derfor, det anses for at være en flerårig plante. Dette betyder, man kan dyrke stevia i 4 til 5 år. I foråret spirer nye skud frem, som vokser under rødderne. Fra da af og frem til midten af august vil den producere blade lignende dem, pelargonier laver.

Man bør dog ikke plante nye skud, der blomstrer. Disse vil aldrig danne rødder. Disse blomster vil heller aldrig producere frø, der kan spire. Det er derfor, den kun kan blive formeret ved beskæring.

Så hvis du planter fra en god variant, vil du have en uendelig produktion af planter, som har flere medicinske egenskaber.

Og selvom mange personer stadig ikke kender meget til det, er dette et kraftfuldt våben mod for højt blodsukker, højt blodtryk og forskellige problemer forbundet med fordøjelsen.

Det er også antaget, at det kan hjælpe personer, der lider af angst og alvorlige tilstande, såsom fedme.

Sådan dyrker du dit eget stevia derhjemme

Sådan dyrker du dit eget stevia derhjemme

Du kan dyrke dit eget stevia i din have, især hvis du er interesseret i at bruge den til helbredsmæssige ting.

For at gøre dette bør man have nogle få vejledninger omkring plantedyrkning i baghovedet, samt bestemte plantesystemer og den korrekte metode til at samle bladene.

Læs også: Fire billige gør-det-selv køkkenskabe

Materialer

 • 1 stor krukke
 • De sidste 10 cm af et skud af stevia (vær sikker på, det ikke har en blomst)
 • Tørvemos (nok til at fylde krukken)
 • Vand til vanding

Trin 1: Sådan dyrker du dit eget stevia

Fyld krukken med tørvemos, som man kan få ved en gartner. Vand en smule, eller indtil tørvemosset er fugtigt.

Trin 2

Fjern 2 eller 3 blade fra den nederste del af stevia skuddet for at give plads til plantningen. Begrav det og vær sikker på at bruge fingrene til at trykke rundt omkring stænglen, så det kommer i kontakt med det fugtige tørvemos.

Hav i baghovedet, at man ikke bør lade der gå alt for lang tid imellem, at man beskærer skuddet, til man planter det.

Trin 3

Steviaplante

Placer krukken et overskygget sted for at undgå direkte sollys. Vand den derefter 3 gange om dagen for at være sikker på, at tørvemosset forbliver fugtigt nok.

Læs også: Fire ideer til at gøre dit gamle tøj trendy igen

Trin 4

Efter 28 eller 30 dage vil du måske bemærke, at stevia skuddet begynder at stå ret op. Så snart det begynder at spire med blade, kan man placere det et sted med mere sol, så det ikke stopper med at vokse.

 • Når man flytter skuddet over i sin have, bør man begynde at fjerne nye blade. Man behøver kun vande den én gang om dagen.
 • Om sommeren bør man vande hver dag. Men om foråret og efteråret bør man være sikker på, at det ikke er for fugtigt, før man vander det.
 • Om vinteren bør man kun vande efter behov. For meget fugt vil få rødderne til at rådne.

Trin 5

Sidst på efteråret, når man begynder at bemærke, at planten er fyldt med blomster og ikke ønsker at vokse mere, så er det tid til at beskære det. Det skal efterlades med en højde på 10 cm.

Trin 6

For at tørre de blade, der stadig er tilbage, så prøv at undgå at udsætte dem for direkte sollys, så de ikke mister deres egenskaber.

Man kan tørre dem i mindre portioner inde i huset, som typisk har en bedre temperatur til dette.

Stevias medicinske anvendeligheder

Stevia i forskellige former

Stevia er blevet bevist at være sundt for patienter med type-2 diabetes. Dette udgør 90% af patienterne med denne sygdom i hele verden.

Indtil videre kan tilfælde af type-1 diabetes kun blive behandlet med insulin.

Men at indtage stevia menes at kunne kontrollere overskydende glukose i blodet og samtidig lindre ubehag i fordøjelsessystemet og det kardiovaskulære system.

Personer med en fedmesygdom kan hjælpe dem selv ved at indtage stevia for at forbrænde fedt nemmere.

Det har også afførende virkninger, hvilket kan være et suverænt middel til at udrense nyrerne og udskille overskydende væsker.

Sådan laver du dit eget stevia som sødemiddel af planten

Vi anbefaler, at man spiser 4 bløde blade før eller i løbet af ens morgenmad, og derefter yderligere 4 blade under aftensmaden.

Når man ikke har nogle friske blade, kan man også anvende tørrede blade i en te. Lav dette hver gang, du ønsker at drikke det. Eller man kan lave en portion til to dage på én gang.

Ingredienser

 • 2 spiseskefulde tørrede, knuste stevia blade (20 gram)
 • 1 liter vand

Fremgangsmåde

 • Bring vandet i kog. Når det koger, så fjern det fra blusset og tilsæt de spiseskefulde tørret stevia.
 • Lad det stå og trække i mindst 30 minutter, før du drikker det. Dette gør, at bladene kan udskille deres egenskaber i vandet.
 • Sigt teen og drik den én gang om dagen.

Så gå igang og dyrk dit eget stevia derhjemme og nyd en meget behagelig oplevelse. Som et resultat vil du få et glimrende middel til din krop og dit helbred.

Det kan interessere dig ...
6 tricks til at fjerne oliepletter fra tøj
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 tricks til at fjerne oliepletter fra tøj

Kæmper du med at fjerne oliepletter på dit tøj? Prøv disse gode naturlige løsninger og se hvor let det kan være at fjerne oliepletter fra tøjet!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Durán A, S., Rodríguez N, M. del P., Cordón A, K., & Record C, J. (2012). Estevia (stevia rebaudiana), edulcorante natural y no calórico. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182012000400015
 • Daza Torres, M. C., Meneses Carvajal, H. S., Reyes Trujillo, A., & Urrutia Cobo, N. (2017). Necesidades hídricas de estevia calculadas con el coeficiente del cultivo. Agronomía Mesoamericana. https://doi.org/10.15517/ma.v28i2.24354
 • Goyal, S. K., Samsher, & Goyal, R. K. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: A review. International Journal of Food Sciences and Nutrition. https://doi.org/10.3109/09637480903193049
 • Yadav, A. K., Singh, S., Dhyani, D., & Ahuja, P. S. (2011). A review on the improvement of stevia [ Stevia rebaudiana (Bertoni)]. Canadian Journal of Plant Science. https://doi.org/10.4141/cjps10086
 • Shivanna, N., Naika, M., Khanum, F., & Kaul, V. K. (2013). Antioxidant, anti-diabetic and renal protective properties of Stevia rebaudiana. Journal of Diabetes and Its Complications. https://doi.org/10.1016/j.jdiacomp.2012.10.001

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.