Depression og angst er tegn på styrke

Emotionelle problemer er ikke et valg, og ingen ønsker at gå igennem en depression eller at have angst. De kan opstå som følge af komplicerede omstændigheder og situationer.
Depression og angst er tegn på styrke
Raquel Aldana

Skrevet og kontrolleret af psykologen Raquel Aldana.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Der eksisterer denne falske tro på, at depression og angst er tegn på svaghed, og er handicap for livet. Men det er ikke sandt; en person med angst, depression eller blandede symptomer er ikke skør eller svag eller af underlegen eller ringe karakter.

Depression og angst

Det er trist og udmattende at kæmpe, men det er en social virkelighed, der ikke kan ignoreres. Så på trods af de fremskridt inden for videnskaben, bekræfter den moderne, ubevidsthed der opsluger vores samfund, at følelsesmæssige og psykologiske problemer er synonymt med svaghed og sårbarhed.

Så da depression og angst ikke ses som sår der har brug for heling, er det almindeligt, at høre cirkulære argumenter som: “slap af”, “det er ikke så slemt”, “livet handler ikke om at være oprørt hele tiden”, “du har intet at græde over”, “det er en del af at vokse op”, og så videre.

Lyder det bekendt? Faktisk er det sandsynligt, at vi har været på begge sider af denne type ræsonnement. Så det er vigtigt at øge bevidstheden og give følelsesmæssig smerte den opmærksomhed, som den fortjener.

Ung kvinde der er trist

Så ligesom du ikke vil ignorere mavesmerter eller migræne, bør du ikke ignorere følelsesmæssig smerte.

Vi kan ikke forvente, at disse følelsesmæssige sår helbreder sig selv. Vi er nødt til arbejde på dem og udtrække deres betydning.

Det kan være nødvendigt at se en psykolog, for at hjælpe dig og give dig strategier til at håndtere den enorme følelsesmæssige smerte, der genererer angsten og depressionen.

Fortsat med vores eksempel, på samme måde som du ville stoppe med at spise mælkeprodukter, hvis du fandt ud af, at du var laktoseintolerant, skal du også undgå de tanker og omstændigheder, der inficerer dine følelsesmæssige sår.

Så i denne artikel vil vi forsøge at hjælpe folk, der lider af denne type sår, for at få deres følelser under kontrol. Lad os tage et kig nærmere…

Person med angst

Angst, en dårlig rutschebanetur

Følelserne der kommer med angst, svarer til dem man ville opleve på en dårlig rutschebanetur.

Forestil dig selv i denne situation. Du tilbringer dagen i en forlystelsespark, for at tage en tur på en populær rutschebane. For at tage turen, er du nødt til at vente i en lang kø, indtil det er din tur.

Det er en varm dag, og solen bager i dit hoved, hvilket forårsager smerte og fysisk ubehag. Du føler dig træt og har ikke lyst til at tage turen, men du gør det alligevel, fordi du er der for at nyde dig selv.

Når du er på rutschbanen, begynder dit hjerte at slå, alt snurrer, bilerne snurrer 360º rundt flere gange. Vi er kastet ud i mørke tunneller og ballonerne flyver mod dig, næsten som om de angriber.

Haand der jagter figur

Din vejrtrækning accelererer, og dit hjerte bliver ved at slå hårdt. Du føler at noget er nødt til at give efter på ethvert tidspunkt. Dine følelser er rodede, dit bryst føles stramt, du kan ikke bevæge dig, og er ude af stand til at gøre noget.

Du kan ikke undgå negativ tænkning. Du råber, græder og beklager dig, men ingen hører dig, ikke engang dig selv. Du spørger desperat om at få det til at stoppe, og du føler du er ved at dø i processen.

Men du kan ikke få din bil til at bremse ned, fordi den kun stopper efter turen er slut.

I den forstand, er angst som en dårlig rutschebanetur. Det vil i sidste ende stoppe, men du ved ikke hvornår eller hvordan, så at holde dig under kontrol i lyset af denne usikkerhed er kompliceret.

Ung kvinde der ligger paa noget graes med angst

Depression, sjælens mørke

Enhver der lider af depression, føler som om alt er pakket ind i mørke. Lidt efter lidt overtager mørket dine omgivelser, og der er ikke noget, der motiverer eller opmuntrer dig. Det tager en stor indsats for at studere eller gå på arbejde, og du finder dig selv uhyre trist eller irritabel.

Depression er strået, der brækkede kamelens ryg, en belastning der allerede er gjort tung af komplicerede situationer og omstændigheder, der har efterladt et dybt indtryk på dig og efterlader dig med en urolig følelse.

Det er vigtigt, at når du er klar over, at der er noget galt, at du går til en professionel for at få hjælp og støtte til at give dig noget følelsesmæssig forståelse for, hvad der sker.

At have følelsesmæssige problemer er ikke et valg. En person med depression siger ikke: “Jeg ønsker at have det dårligt og kravle ned i en brønd af sorg og se om jeg kan drukne i den.” Det fungerer ikke på denne måde. Faktisk kan det ske for enhver af os.

Kvinde foran vindue udenfor

Ingen er fri fra angsten og depressionens greb

Depression og angst er tegn på styrke, ikke svaghed. Disse følelsesmæssige problemer vises ikke over natten, men er smedet i livets helvede, i emotionelle vanskeligheder og udmattelse.

De er heller ikke resultatet af et personligt valg. Vi har ikke besluttet, om vi vil opleve dem eller ej. Begge følelsesmæssige problemer stammer fra kampene mod livets vanskeligheder og at forsøge at forblive stærk for længe.

Vi kan ikke glemme dette, fordi ingen er fri fra at lide af angst og depression på det tidspunkt i deres liv, enten direkte eller indirekte.

Øg bevidstheden, lær at forstå disse problemer med depression og angst, og frem for alt, aldrig døm…


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.