11 symptomer på dårligt blodomløb i ben og fødder

I mange tilfælde skyldes dårligt blodomløb i ben og fødder en uhensigtsmæssig livsstil. Den bedste mulighed for at forebygge dette problem er at tilegne sig sunde vaner og forblive aktiv.
11 symptomer på dårligt blodomløb i ben og fødder
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Dårligt blodomløb i ben og fødder er en situation, hvor blodet har svært ved at passere gennem venerne og arterierne. Mange gange skyldes det genetiske årsager, men det er også muligt, at det er et erhvervet problem.

I nogle tilfælde er det en midlertidig tilstand, mens det i andre tilfælde kan blive et kronisk problem. Dårligt blodomløb kan også være en følge af en underliggende sygdom.

Dårligt blodomløb i ben og fødder

Læge studerer blodkarsprængninger på ben

Når blodet ikke strømmer ordentligt til ben og fødder, kan der opstå forskellige former for ubehag.

Dårligt blodomløb er en tilstand, hvor blodet ikke strømmer ordentligt gennem venerne og arterierne. Dette kan føre til forskellige komplikationer, som i nogle tilfælde kan blive alvorlige.

Der er mange årsager til denne tilstand. De mest almindelige er følgende:

 • Arvelighed. Dette er den vigtigste faktor. En utilstrækkelig struktur af kredsløbssystemet giver problemer.
 • Graviditet. Hormonelle ændringer udvider venerne og hindrer et godt kredsløb.
 • Overvægt og stillesiddende livsstil. Disse tilstande gør det vanskeligere for blodet at vende tilbage fra ben og fødder til resten af kroppen.
 • Aldring. Blodkarrene ældes og gør cirkulationen vanskeligere.
 • Brugen af præventionsmidler. De forårsager hormonelle ændringer, som undertiden gør cirkulationen vanskeligere.
 • Kropsholdning. Langvarig stående eller siddende stilling eller med krydsede ben eller arme gør cirkulationen mindre flydende.
 • Alkohol- og tobaksforbrug.
 • Stress.
 • Arteriosklerose. Dette er en tilstand, hvor der er fedtplak i blodkarrene, og dette forhindrer normal cirkulation.
 • Andre kroniske sygdomme. Ubehandlet diabetes og forhøjet blodtryk forårsager også kredsløbsproblemer.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 7 gode råd til at undgå væskeophobning og forbedre dit blodomløb

11 symptomer på dårligt blodomløb i ben og fødder

Dårligt blodomløb forårsager forskellige symptomer. Nogle er meget tydelige, såsom hævelse i disse områder. Andre går ofte mere ubemærket hen, f.eks. ændringer i huden og neglene. Lad os tage et kig på, hvad de mest almindelige manifestationer er.

1. Hævelse

Hævelse er et symptom på dårligt blodomløb. Når venernes vægge er svage, sker der en ophobning af blod, som fører til udvidelse af disse vener. Dette giver også anledning til de berømte åreknuder. Risikoen for denne tilstand er moderat: Den er ikke alvorlig i sig selv, men den kan føre til komplikationer.

2. Karsprængninger

Karsprængninger er små udvidede vener, der kan observeres under huden. De ligner normalt spindelvæv eller trægrene. De er næsten altid røde og stikker ikke ud. De ser heller ikke ud til at have noget volumen. De ligner åreknuder, men er mindre. De skyldes dårligt blodomløb i ben og fødder.

3. Prikkende fornemmelse og kramper kan være forårsaget af dårligt blodomløb i ben og fødder

En prikkende fornemmelse i benene tyder på dårligt blodomløb. Hvis der opstår kramper oveni, betyder det, at problemet kan være mere alvorligt. Det er muligt, at dette er resultatet af fedtaflejringer, der blokerer den normale blodgennemstrømning og forårsager disse fornemmelser.

4. Ændringer i tånegle

Dårligt blodomløb i ben og fødder kan også forårsage ændringer i tåneglenes farve og volumen. Hvis de bliver tykkere og har en blå til lilla nuance, kan dette være resultatet af dårlig iltning forårsaget af dårligt blodomløb. Dette symptom forekommer også i tilfælde af åndedræts- eller hjertesygdomme.

5. Ændringer i hudens farve som følge af dårligt blodomløb i ben og fødder

Når farven på huden på fødderne eller benene ændrer sig, er det muligt, at det skyldes dårligt blodomløb. I så fald kan fødderne fremstå hvidlige eller lilla. Der kan også forekomme brune pletter på fødderne og benene, hvilket kan være et tegn på, at problemet er mere fremskreden.

6. Træthed og manglende hurtighed

Træthed og en tung følelse i lemmerne er også symptomer på dårligt blodomløb i ben og fødder. Der er ofte en fornemmelse af, at det ikke er let at bevæge sig med smidighed, og når man gør det, forekommer træthed meget let.

Det er muligt, at dette skyldes, at næringsstofferne ikke når disse områder korrekt på grund af den unormale cirkulation.

7. Temperaturændringer

Når blodet ikke strømmer ordentligt, er det almindeligt at man pludselig oplever en meget kold eller meget varm fornemmelse i fødder og ben. Dette skyldes, at blodgennemstrømningen ikke er normal, og at det tager længere tid at nå eller vende tilbage til og fra disse områder. Dette resulterer i ændringer i kropstemperaturen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 8 sygdomme, der forårsager kuldefornemmelser

8. Tør og hård hud

Selv om det måske ikke ser sådan ud, fører dårligt blodomløb også til en ændring i hudens tekstur i de pågældende områder. Huden kan blive mere og mere stiv, og den kan også se tykkere ud. Der kan forekomme afskalning. Dette er ikke altid et tegn på kredsløbsproblemer, men det kan det være.

9. Langsom heling

Hvis der er dårligt blodomløb, bevæger de hvide blodlegemer sig ikke med tilstrækkelig hastighed gennem lemmerne. Dette påvirker immunitetsmekanismerne. Som følge heraf kan sår være længere tid om at lukke og hele. Faktisk opstår der nogle gange sår på benene eller fødderne, som kan udvikle sig til mavesår. Dette er et tegn på dårligt blodomløb.

10. Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens er et af symptomerne på åreforkalkning. Dette er en sygdom, hvor der er blokering af arterierne på grund af ophobning af fedtaflejringer. En af dens virkninger er dårligt blodomløb i ben og fødder. En person med denne tilstand oplever ofte smerter efter at have gået et par skridt.

11. Andre mulige symptomer

To andre tegn på dårligt blodomløb menes at være fravær af hår i dette område og revner på hælene. Disse manifestationer kan ikke behandles som et direkte symptom, men de tyder på, at der kan være problemer med blodcirkulationen.

Hvad man kan gøre ved dårligt blodomløb i ben og fødder

Massage til at behandle dårligt blodomløb i ben og fødder

Regelmæssig fysisk træning kan bidrage til at forbedre blodomløbet. Det samme kan massage.

Behandlingen af dårligt blodomløb i ben og fødder afhænger naturligvis af årsagen. Generelt kan man sige, at det er tilrådeligt ikke at forblive i den samme stilling i længere tid, at lave regelmæssig fysisk aktivitet og at bære behageligt tøj og sko.

Hvis problemet er tilbagevendende, er det bedst at gå til lægen. Måske skal du blot foretage nogle justeringer af din kost og din livsstil generelt. I nogle tilfælde anbefales brug af kompressionsstrømper og vaner som f.eks. at løfte benene i et par minutter om aftenen.

Hvis problemet er mere alvorligt, eller der er en underliggende sygdom, vil din læge angive, hvilke skridt der skal tages. Alt efter den enkelte patients tilstand og alvorlighedsgraden kan der være forskellige behandlingsmuligheder.

Forebyg dårligt blodomløb i ben og fødder med sunde vaner

Dårligt blodomløb er ikke noget, man bør ignorere. Hvis symptomerne forekommer ofte eller er alvorlige, er det bedst at drøfte dem med din læge, så han eller hun kan træffe passende foranstaltninger.

En sund livsstil er den bedste måde at forebygge dårligt blodomløb i ben og fødder på. At spise sunde fødevarer, motionere regelmæssigt, sove godt og opretholde en god sindstilstand er søjlerne for et godt helbred.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rueda Pérez, C. A. (2021). Visualización de venas y arterias por contraste de fase de rayos X.
 • Arrate Negret, M. M., Linares Despaigne, M. D. J., Molina Hechavarría, V., Sánchez Imbert, N., & Arias Carbonell, M. M. (2013). Efectos secundarios de los anticonceptivos hormonales en usuarias del método asistentes a las consultas de planificación familiar. Medisan, 17(3), 415-425.
 • Calderón Simbaña, J. A. (2021). Sistema Masajeador para las extremidades inferiores (Bachelor’s thesis).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.