Sådan behandler du indgroede tånegle

Det er yderst vigtigt at sørge for at behandle indgroede tånegle ordentligt, så de ikke bliver til et mere alvorligt problem. Der findes nogle hjemmeopskrifter til indgroede tånegle, som muligvis vil hjælpe dig.
Sådan behandler du indgroede tånegle

Sidste ændring: 26 august, 2022

“Indgroede tånegle” er det mest almindelige navn for en neglelidelse kaldet onychocryptosis. Dette problem har en tendens til at være yderst smertefuldt og ubehageligt, og påvirker primært storetåen, og fører til opsvulmethed, og som regel også betændelse.

Det er yderst vigtigt at behandle indgroede tånegle ordentligt, så de ikke bliver til et mere alvorligt problem. Derfor hat vi skabt den følgende artikel med detaljer omkring hele behandlingsprocessen for indgroede tånegle, samt nogle tips til at lindre smerten forårsaget af dette problem.

Trin til behandling af indgroede tånegle

 • For det første bør du finde en stor balje, som du kan lade dine fødder sidde i i varmt vand i ca. 15 til 20 minutter. Denne del af behandlingen lindrer smerten og forebygger en infektion af det påvirkede område. Du kan anvende en smule antibakteriel sæbe for bedre resultater.
 • Efter cirka 20 minutter er gået, kan du tørre dine fødder af og køre en streng af tandtråd under neglen. Du bør udføre denne behandling jævnligt, og også sørge for at skifte tandtråd dagligt, så neglen kan gro over huden.
 • Klip dine negle med en lige negleklipper, og fil dem i en firkantet form uden nogen kant. Forsøg ikke at klippe dine negle i en rundt form, da dette øger risikoen for indgroede tånegle.
 • Anvend antibiotika for øjeblikkelig smertelindring. Du kan få gele, creme, eller andet på apoteket.
 • Imens du behandler din indgroede tånegl, bør du forsøge at anvende åbent fodtøj så vidt det er muligt som ikke gnider sig op at det påvirkede område. Undgå stramme og lukkede sko.

Måske vil du finde denne artikel interessant:

6 hjemmelavede midler til at lindre nedgroede tånegle

Hjemmelavede opskrifter til behandling af indgroede tånegle

løg

Som tilføjelse til de forrige nævnte trin til behandling af indgroede tånegle, kan du også overveje at følge nogle af disse behandlinger som kan hjælpe med at skynde healingsprocessen.

 • Løg juice
  Pres juicen ud af et løg og påfør det direkte på den beskadigede tånegl. Lad saften tørre på neglen, og udfør denne behandling jævnligt for at opnå de bedste resultater.
 • Saltvand
  Tilbered en saltvandsopløsning og påfør det direkte til det påvirkede område, hver aften inden sengetid. Bind din tå ind efter påførelsen, og lad det sidde til den næste dag.
 • Citron
  Gnid en citron direkte på det påvirkede område og anvend et gauze bind for at binde det til neglen i et par timer.
 • Hvidløg
  Hvidløg er kendt som en yderst kraftfuld naturlig antibiotika som kan hjælpe dig med at bekæmpe infektion (hvis det er under neglen) og reducere hævelsen forårsaget af den indgroede tånegl. Mas en smule hvidløg og påfør det direkte på det påvirkede område.
 • Tea tree olie
  Denne æteriske olie er en naturlig antibiotike, som kan hjælpe dig med at bekæmpe en infektion. Påfør et par dråber direkte til det påvirkede område.
 • Gulerod
  Vask og mas en gulerød indtil en mos er formet, og påfør den herefter direkte til det påvirkede område. Tildæk det med et bind og lad det sidde i et par timer. Gentag denne behandling to gange dagligt.

Andre anbefalinger

Indgroede tånegle er smertefulde og ubehagelige og kan lede til infektioner
 • Hvis smerten er for voldsom, bør du se en læge som kan give dig en recept på noget smertestillende.
 • Hvis du lider af diabetes, bør du sørge for at en læge overvåger alle behandlinger angående din indgroede negl.
 • Forsøg at gå barfodet rundt når du er hjemme. Dette vil tillade neglen at få masser af luft, som vil afholde bakterier fra at gro. Bemærk at bakterier reproducerer hurtigere i varme, fugtige miljøer, så forsøg så vidt det er muligt at gå med lukkede sko.
 • Forsøg ikke at anvende sko med høje hæle, eller andet ubehageligt fodtøj. At se godt ud i et par elegante sko vil ikke hjælpe dig når det betyder at du skal lide af intens smerte når du kommer hjem. Du bør aldrig tvinge dine fødder ned i en stram, smertefuld sko.
 • Husk at neglehygiejne er essentielt for at behandle tånegle. Det er vigtigt at tjekke status på dine negle jævnligt ved at rengøre og klippe dem korrekt. Følg de ovennævnte tips til at forebygge at dette problem bliver tilbagevendende.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Heidelbaugh, J. J., & Lee, H. (2009). Management of the ingrown toenail. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/j.jmathb.2017.08.004
 • Bryant, A., & Knox, A. (2015). Ingrown toenails: The role of the GP. Australian Family Physician.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.