8 sygdomme, der forårsager kuldefornemmelser

Nogle mennesker har det koldt på alle tider af året, uanset omgivelsestemperaturen. Uanset om det er solrigt eller behageligt, føler de sig altid kolde på hænder, fødder eller over hele kroppen.
8 sygdomme, der forårsager kuldefornemmelser

Sidste ændring: 15 marts, 2022

Kulde er en normal fornemmelse, som vi oplever, f.eks. når klimaet bliver koldere. Det kan dog også ske, at visse medicinske tilstande forårsager kuldefornemmelser. Det er derfor nødvendigt at observere, under hvilke forhold det opstår, og om det opstår samtidig med andre symptomer.

8 sygdomme, der forårsager kuldefornemmelser

Ifølge forskning offentliggjort i Extreme Physiology & Medicine har kvinder en naturligt lavere tolerance over for kulde sammenlignet med mænd. Årsagerne hertil er dog stadig helt ukendte. Tilsyneladende skyldes det, at kvinder har et lavere hvilestofskifte.

I mellemtiden kan en pludselig og langvarig kuldefornemmelse, selv på varme dage, skjule et underliggende sundhedsproblem. Derfor bør man søge lægehjælp efter at have oplevet dette ubehag, især når det ledsages af andre symptomer.

Anæmi

Blodprøve viser anæmi

Anæmi er en tilstand, der er kendetegnet ved mangel på hæmoglobin i blodet. Dette er et protein, der tjener til at transportere ilt i vores krop. Manglen på røde blodlegemer fører til anæmi, hvilket ifølge Mayo Clinic fører til en række symptomer, herunder kuldefornemmelse.

Andre tegn kan omfatte:

 • Træthed.
 • Bleghed.
 • Uregelmæssig hjertebanken.
 • Åndenød under fysiske aktiviteter.
 • Svimmelhed.
 • Brystsmerter.

2. Nyresygdom

Et opslag på den amerikanske nonprofitorganisation AARP s hjemmeside fremhæver, at nyresygdom kan være en af de udløsende faktorer for den konstante følelse af kulde. Årsagen? Nyrerne fungerer ikke ordentligt til at filtrere blodet og har en tendens til at ophobe farligt affald, som bidrager til disse symptomer.

Dårligt kredsløb

Kvinde har kolde hænder

Nogle mennesker, selv om de har en normal kropstemperatur, har eller føler kuldefornemmelse i visse områder, normalt i ekstremiteterne. Uanset årstiden, vinter eller sommer, har disse mennesker kolde hænder og fødder.

Nogle gange kan ekstremiteterne have et blåligt skær og endda være følelsesløse. Dette kan være tegn på et problem med blodcirkulationen. Andre symptomer kan omfatte:

 • Prikkende fornemmelse.
 • Følelsesløshed.
 • Smerter i ekstremiteterne.
 • Muskelkramper.

4. Raynauds sygdom

Raynauds sygdom er en blodcirkulationsforstyrrelse, der, som det fremgår af en oversigt offentliggjort i Missouri Medicine , kan medføre, at folk altid har kolde hænder og fødder.

Kulde kan forekomme sporadisk eller i perioder (som kan vare fra minutter til timer). Når man har en episode med kulde, anbefales det at bevæge og massere de berørte dele for at fremme cirkulationen og generere varme.

Patienter med Raynauds sygdom har ofte hvidlige ekstremiteter. Ud over at være meget kolde kan de også opleve følelsesløshed og høj følsomhed.

5. Problemer med skjoldbruskkirtlen forårsager kuldefornemmelser

Kvinde tager sig til hals og oplever en sygdom, der forårsager kuldefornemmelser

Hvis du lider af kulde og også af træthed, tør hud, tyndt og skørt hår og vægtøgning, kan det skyldes hypothyreose.

Generelt har personer med skjoldbruskkirtelproblemer en tendens til at have en lavere temperatur og øget følsomhed over for kulde, som det fremgår af en udgivelse i National Center for Biotechnology Information.

Man skal huske på, at skjoldbruskkirtelhormonet har til opgave at regulere kropstemperaturen, så hvis det er ændret, oplever man, at det forårsager kuldefornemmelser.

På den anden side skal det tages i betragtning, at skjoldbruskkirtlen regulerer kroppens stofskifte og reaktioner. Hvis skjoldbruskkirtlen ikke producerer skjoldbruskkirtelhormon effektivt, medfører det, at stofskiftet bliver langsommere.

6. Problemer med blodkar

Når blodgennemstrømningen til ben og arme er begrænset, opstår følelsen af kulde. Dette kan skyldes en lidelse i blodkarrene med koagulationsproblemer eller åreforkalkning.

Sådanne lidelser forårsager ofte en hvid eller blå misfarvning af hænder og fødder, prikken i arme og ben og kold hud.

7. Diabetes

Test af diabetes

Patienter med diabetes har en tendens til at have flere kredsløbsproblemer. Derfor er det almindeligt, at de oplever kuldefornemmelser. Desuden kan det, hvis det ikke behandles korrekt, føre til nerveskader, der forårsager kuldefornemmelser, især i fødderne. Andre symptomer på denne sygdom kan omfatte:

 • Hyppig vandladning.
 • Overdreven tørst eller sult.
 • Sløret syn.
 • Snitsår tager længere tid om at hele.
 • Længerevarende træthed.

8. Anoreksi forårsager kuldefornemmelser i nogle tilfælde

For at en person kan føle sig godt tilpas, skal vedkommende have en kropstemperatur på 37 °C og et passende kropsmasseindeks. Hvis ens kropsmasseindeks falder drastisk, som i tilfælde af en anorektisk person, kan man opleve en følelse af kulde blandt andre ubehageligheder, som et produkt af de dekompensationer, som kroppen oplever.

Når man har en usund kost og er fattig på næringsstoffer, vil personen have en tendens til at føle sig træt. Lidelsens rettidige tilgang er afgørende, da manglende behandling fører til alvorlige sundhedskomplikationer.

Anbefalinger til at lindre kuldefornemmelsen i kroppen

Når kuldefornemmelsen optræder sammen med andre symptomer, er det bedst at gå til lægen for at få en diagnose og rettidige behandlinger. Der er dog nogle generelle foranstaltninger, der kan bidrage til at lindre dette symptom. Disse omfatter:

 • Træning.
 • Hold dig hydreret.
 • Undgå alkohol- og tobaksforbrug.
 • Vedligehold en afbalanceret kost.
  • Drik grøntsags- eller kyllingesuppe med knogler.
  • Indtag mere løg, hvidløg og ingefær i din kost.
  • Spis nødder og fødevarer, der er rige på fedtsyrer, f.eks. omega-3.

Hvis kuldefornemmelsen skyldes lave omgivelsestemperaturer, anbefales det at følge de sædvanlige retningslinjer: Pak dig varmt ind og indtag varme drikke eller mad. Hvis dette ikke er årsagen, bør den medicinske behandling opretholdes, indtil der opleves lindring.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.