Symptomer på hjertesygdomme hos kvinder

Følelsesmæssige problemer, stress og angst hos kvinder øger risikoen for visse typer hjertesygdomme. Nogle gange kan de forveksles med andre tilstande.
Symptomer på hjertesygdomme hos kvinder

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Koronar hjertesygdom er en af de vigtigste dødsårsager i dag. Det er vigtigt at vide, at hjertesygdomme hos kvinder kan forekomme med næsten ingen tydelige symptomer.

Derfor er det vigtigt at vide mere om disse lidelser og lære at lægge mærke til dem og identificere deres symptomer, uanset hvor små de måtte være. Det er værd at huske på dette, og derfor vil vi gerne give dig oplysningerne klart og enkelt.

Vi anbefaler, at du konsulterer en specialist, hvis du har symptomer på følgende sygdomme. De indikationer, der er beskrevet her, erstatter ikke lægens indikationer.

Årsagerne til koronar hjertesygdom kan være meget forskellige mellem kønnene. Kvinder er undertiden mere tilbøjelige til at lide af visse sygdomme i henhold til deres livsstil.

Nogle gange kan vi endda ikke føle andet end en let træthed, som antages at skyldes presset fra de daglige forpligtelser. Det er dog små symptomer, som du bør tage hensyn til, især hvis du er kvinde.

Hjertesygdomme hos kvinder og deres symptomer

1. Angina pectoris

Angina pectoris opstår, når hjertet ikke får nok iltrigt blod.

Hos mænd viser det sig som et ret kraftigt tryk i brystet, der kan gå helt op i armen.

Hos kvinder har det dog en tendens til at være anderledes. Det har en tendens til at manifestere sig som et brændende, udefinerbart tryk, der er lokaliseret mere i nakke, kæbe, hals, mave og endda ryg. Det er også mere diffust hos kvinder end hos mænd.

  • En vigtig kendsgerning at huske på: Når mænd lider af angina pectoris, føler de mere smerte under fysisk aktivitet, men det lindres, når de er i hvile. Det modsatte er tilfældet for kvinder, som er mere tilbøjelige til at lide af angina pectoris, mens de sover.
  • Der er også tegn på, at følelsesmæssige problemer, stress og angst øger risikoen for denne type hjertesygdom hos kvinder.

2. Symptomer på et hjerteanfald hos kvinder

Det mest almindelige symptom, der går forud for et hjerteanfald, er brystsmerter. Ifølge statistiske data er det dog kun halvdelen af alle kvinder, der har tryk eller ubehag i denne del af kroppen.

Vi bør derfor tage følgende data i betragtning:

  • Nogle gange forveksles hjertesygdomme hos kvinder med andre tilstande. Hold øje med vedvarende ryg- eller nakkesmerter, fordøjelsesbesvær, halsbrand, kvalme, ekstrem træthed og åndenød ved trappegang.
  • Svimmelhed er også meget karakteristiske tegn på et hjerteanfald hos kvinder. Mænd derimod lider ofte af kolde svedeture og smerter i venstre arm.

3. Hjertesygdomme hos kvinder: Hjertesvigt

Vi lider af hjertesvigt, når hjertet ikke er i stand til at pumpe nok blod til vores krop. Som følge heraf har kroppen svært ved at klare de daglige aktiviteter.

Hvordan rammer det kvinder? Vær opmærksom dine ben, ankler og venerne i din hals. Hvis de altid er hævede, og du føler dig meget træt, skal du gå til lægen for at blive undersøgt.

Vi tror, at du gerne vil læse: 7 vaner du skal undgå for sundere nyrer

4. Stressudløst hjertesvigt eller stress kardiomyopati

Stressudløst hjertesvigt eller stress kardiomyopati er en midlertidig kardiomyopati, der ligner et akut koronarsyndrom, men som dog er reversibel. Det har generelt en god prognose. Det rammer kvinder i højere grad, hvorfor vi bør tage hensyn til det.

Et tilfælde af hjertesygdomme hos kvinder

Dette syndrom skyldes ekstrem følelsesmæssig stress, som ender med at påvirke hjertets funktionalitet. Der er normalt ingen tegn på, at arterierne er blokeret, men symptomerne minder meget om et hjerteanfald.

Det er en af de senest identificerede hjertesygdomme, og i dag har den mange forekomster. Det er også forbundet med alvorlig følelsesmæssig stress: Et tab af en elsket, en meget høj daglig angst, personlige problemer osv.

Dette stressniveau får vores hjerte til at præsentere en udbuling af spidsen af venstre hjertekammer på grund af hyperstimulering. Symptomerne på det såkaldte stressudløste hjertesvigt er kvælning og træthed.

Hvis du gennemgår en kompliceret situation i dit liv, og du føler en vedvarende kvælningsfornemmelse, skal du gå til lægen for at blive undersøgt. Dødeligheden i forbindelse med denne sygdom er lav, men den repræsenterer stadig en ændring i hjertets funktion.

Denne sygdom rammer mest kvinder. Det skal du tage hensyn til. For at hjælpe med at forebygge den kan du lære at styre dine følelser, udøve afslapningsteknikker eller dyrke lidt fysisk motion for at slippe spændinger. Det er vigtigt for dit helbred. Glem det ikke!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.