Forbindelsen mellem gråt hår og stress

Der kan være en sammenhæng mellem gråt hår og stress. Det er ikke blot en myte.
Forbindelsen mellem gråt hår og stress

Sidste ændring: 10 september, 2021

Der er en klar sammenhæng mellem gråt hår og stress. Det opstår måske ikke altid fra den ene dag til den anden, som den populære overbevisning, men der er en videnskabelig forklaring på det.

Har du nogensinde hørt om, hvordan nogle politiske ledere sammenligner deres hårfarve før og efter en valgperiode? De fleste af dem oplever mere gråt hår efter.

Videnskaben opdagede, at stress kan nedbryde stamcellerne, der producerer hårpigment. Det skyldes, at de holder op med at farve hårsækken, når de ikke længere er der.

Forskere fandt også en forbindelse mellem de gener, der giver hårfarve, og dem, der formidler kroppens immunrespons. Dette forklarer, hvorfor nogle mennesker bliver gråhårede, når de gennemgår en alvorlig infektionsproces.

Genetik er også relateret til hudtilstanden kendt som vitiligo, hvor upigmenterede pletter dukker op over hele kroppen.

Lad os se nærmere på det.

Forbindelsen mellem gråt hår og stress

Nogle forskere anser gråt hår for at være hårets naturlige tilstand. Det skyldes, at det ikke har noget pigment, og det bliver mere tydeligt, når vi bliver ældre. Under fra dette perspektiv er det en semantisk fejl at tro, at vi bliver gråhårde efter at have været stresset. I virkeligheden vender vi tilbage til det normale.

Hårfarve begynder i celler kendt som melanocytter. Disse producerer pigmentet melanin, der farver hud og hår. Lysere eller mørkere farver skyldes forskellige typer af dette stof, som er eumelanin.

Melanocytter mister deres evne til at producere melanin, når vi bliver ældre. Jo mindre melanin, jo lysere er hårfarven, og vi opfatter det som gråt hår. Dette er selvfølgelig mere synligt hos personer med mørkere hår.

vi kan ikke ignorere effekten af ældning foruden muligheden for stress som årsag til gråt hår. I denne proces er der ingen forbehold imod det, udover at farve håret.

En mand, der kigger sig i spejlet

Undrer du dig nogensinde over: Søvnløshed på grund af stress: Hvad kan man gøre?

Stresset eller inficeret?

Som vi nævnte i begyndelsen, fandt en videnskabelig undersøgelse en sammenhæng mellem immunresponsgener og dem, der regulerer hud- og hårfarve. Det betyder, at en større infektion kan fremskynde processen med at få gråt hår.

Ikke overraskende er infektioner, der påvirker kroppen voldsomt, stressende. Kroppen skal oprette tilpasningsmekanismer, der gør det muligt at overleve og ikke bukke under for situationen. Den vil overvinde stresset, hvis den tilpasser sig korrekt.

Undersøgelsen citeret ovenstående foreslog en forbindelse via MITF-proteinet. Dette protein påvirkes af det menneskelige immunsystem, når det angriber en betydelig infektion. Proteinet ophører med at regulere processen med dannelse af melanin i melanocytter, når det påvirkes, og cellerne suspenderer deres funktion.

Der er ingen farve i fraværet af melanin, og derfor bliver hår gråt. Dette er ikke en øjeblikkelig reaktion, men der kan være en fornemmelse af, at det går hurtigere for mørkt hår, hvor gråt hår er mere synligt.

Kvinde tjekkes for gråt hår

Tjek også: Hvis du vasker håret for meget, fælder det så?

Pludseligt gråt hår eller Marie Antoinette syndrom

Marie Antoinette er et populært navn, når det kommer til historier om at blive gråhåret under stress. Ifølge en af dem blev håret på den franske dronning gråt natten over, da hun fandt ud af, at hun ville blive guillotineret.

Dette gav anledning til navnet Marie Antoinette syndrom for kliniske tilfælde af pludseligt gråt hår. Teknisk set er det videnskabelige navn på lidelsen Canities Subita.

Sandheden er, at håret ikke som sådan bliver gråt i denne tilstand. I virkeligheden er hovedsymptomet pludseligt hårtab på grund af stress. Det bagvedliggende problem er den stressende situation, men konsekvensen varierer.

Det, vi ved, er, at der er en underliggende autoimmun sygdom. Stress fremskynder kun den autoimmune proces ved at løsne hårsækkene og føre til alvorligt hårtab. Selvfølgelig bliver gråt hår mere synligt efter et så stort tab, så det ligner, at håret pludseligt er blevet gråt.

Dette er imidlertid ikke en almindelig lidelse. Faktisk har kun 0,2% af den almene befolkning oplevet Marie Antoinettes syndrom. De fleste får håret tilbage, efter den stressende situation ikke længere er der, uden behov for yderligere behandling. Tyve procent af disse patienter ender dog med at opleve generaliseret hårtab eller total alopeci.

Er der en sammenhæng mellem gråt hår og stress?

Svaret på spørgsmålet om, hvorvidt vi bliver gråhårede, når vi er stressede, er: Ja, det gør vi. Interne mekanismer kan udløses af stressende situationer, og vores melanocytter mister evnen til at producere melanin.

Imidlertid er der ikke noget, der hedder, at hår pludseligt bliver gråt, eller at det sker natten over. Dette syndrom, kendt som Marie Antoinette syndrom, er faktisk stressalopeci og har intet at gøre med at blive gråhåret.

Kontakt endelig en hudlæge, hvis du synes, at dit grå hår har ændret sig for pludseligt. En professionel bør kunne rådgive dig om dine symptomer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Shah, Vidhi V., et al. “Canities subita: Sudden blanching of the hair in history and literature.” International journal of dermatology 55.3 (2016): 362-364.
  • Harris, Melissa L., et al. “A direct link between MITF, innate immunity, and hair graying.” PLoS biology 16.5 (2018).
  • Triwongwaranat, Daranporn, Rattapon Thuangtong, and Sittiroj Arunkajohnsak. “A review of the etiologies, clinical characteristics, and treatment of canities.” International journal of dermatology 58.6 (2019): 659-666.
  • Kumar, Anagha Bangalore, Huma Shamim, and Umashankar Nagaraju. “Premature graying of hair: review with updates.” International journal of trichology 10.5 (2018): 198.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.