Sådan opdager du falske hjerteanfald

Hvis du oplever smerter i brystet, er det bedst at få det tjekket. Det kan være et hjerteanfald, men det kan også være et falskt hjerteanfald.
Sådan opdager du falske hjerteanfald

Sidste ændring: 11 september, 2021

Falske hjerteanfald er præget af brystsmerter, og denne situation er allerede stressende. Vi tror trods alt alle, at brystsmerter er forbundet med et hjerteproblem, som udløser alarm og angst.

Brystsmerter kommer dog ikke altid fra hjertet. Faktisk betyder denne type smerter for det meste ikke noget alvorligt, men er forbundet med inflammatoriske eller angstrelaterede problemer. Under alle omstændigheder, på grund af muligheden for at være et problem med hjertet, skal det undersøges omhyggeligt.

Som navnet antyder, er et falsk hjerteanfald et klinisk billede, hvor symptomerne antyder tilstedeværelsen af et hjerteanfald, men en anden proces foregår faktisk i kroppen.

Flere syndromer gemmer sig bag det falske hjerteanfald, og selvom medicin anerkender dets manifestation som sådan, er der ikke en konkret aftale om, hvilke sygdomme der er falske hjerteanfald, og hvilke der ikke er. Måske er den eneste konsensus den, der anerkender hyperkaliæmi som hovedårsagen.

Hyperkaliæmi er stigningen i kaliumniveauer i blodet. Når det opstår, føler patienten brystsmerter, som ledsages af kvalme eller opkastning. Smerten er så intens, at den vækker mistanke om et hjerteanfald. Desuden er det meget almindeligt hos diabetikere og patienter med højt blodtryk, hvilket øger mistanken.

Lad os se nærmere på det.

Laboratorier til falskt hjerteanfald

Et centralt problem i lægehjælp til patienter med brystsmerter er tilgængeligheden af nærliggende laboratorier til at udføre nogle grundlæggende tests. Disse omfatter troponin og ionogram.

Troponintesten registrerer tilstedeværelsen af det protein i blodet, hvilket er tegn på akut myokardieinfarkt, når det er over bestemte værdier. Testen er ikke helt følsom, men læger vurderer, at den kan udelukke op til 60% af brystsmerter, der ikke er hjerteanfald.

Denne enkle test ville forbedre hospitalsindlæggelser og reducere falske diagnoser. Faktum er, at det ikke er tilgængeligt på alle sundhedscentre, og det er heller ikke efterspurgt af alle læger.

Elektrokardiogrammer er ikke så effektive som troponin til at udelukke falske hjerteanfald. Nogle gange ligner nogle spor af undersøgelsen et igangværende hjerteanfald, selvom det ikke er det. Dette er ud over det faktum, at specialisterne skal læse elektrokardiogrammet korrekt, i modsætning til troponin, som giver en afrundet værdi.

En kvinde oplever brystsmerter

Knust hjertesyndrom kan være falske hjerteanfald

Bag nogle falske hjerteanfald er årsagen et klinisk billede kendt som knust hjertesyndrom. Symptomet er naturligvis akutte og intense brystsmerter.

Det diagnostiske problem, det udgør, er, at det ændrer elektrokardiogrammet og endda kan ændre laboratorieværdier, hvilket simulerer et hjerteanfald, der ikke finder sted. Disse patienter ender med at gennemgå et indgreb i hjertet, hvor man finder arterierne i perfekt stand.

Årsagen, det stammer fra, er en meget kraftig og pludselig tilstand af stress, generelt som følge af en foruroligende situation eller dårlige nyheder. Det er blevet beskrevet hos mennesker, der modtager dårlige nyheder, såsom en slægtnings død.

Syndromets navn var tidligere anderledes, på trods af at det var et nyligt anerkendt sundhedsproblem. Det blev tidligere kaldt Takotsubo kardiomyopati, fordi billederne af disse hjerter lignede en Takotsubo, som er et fartøj, der bruges af fiskere i Japan.

Knust hjertesyndrom udvikler sig altid positivt, næsten uden komplikationer. På få uger genopretter patienterne deres normale elektrokardiogram og laboratorieværdier.

stetoskop og et knust hjerte

Tietzes syndrom

En almindelig årsag til falske hjerteanfaldssymptomer er Tietze syndrom. Dette er en betændelse i brusk, der forbinder ribbenene med brystbenet.

Det er hyppigt hos unge kvinder og hos mennesker, der lejlighedsvis har anstrengt sig med begge øvre lemmer. Det udvikler sig normalt på en godartet måde og forsvinder efter dage eller uger uden indgreb. Under alle omstændigheder modtager næsten alle patienter antiinflammatoriske lægemidler.

Brystsmerterne er det, der udløser vores alarm. For at skelne det fra et reelt hjerteanfald trykker lægen normalt på ribbenene og brystbenet og leder efter smerter ved palpation, hvilket ikke sker, når oprindelsen er kardiologisk.

Selvom det er et tilfælde af falske hjerteanfald, bør du gå til din læge

Som vi sagde ovenstående, kræver brystsmerter en undersøgelse for at udelukke alvorlige kardiologiske årsager, herunder akut myokardieinfarkt. Af denne grund skal du konsultere en professionel, når du oplever denne smerte.

Det er meget sandsynligt, at det er et harmløst problem, men lægen vil afgøre det og give os de nødvendige retningslinjer.

Det kan interessere dig ...
Genkendt symptomerne på et hjerteanfald
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Genkendt symptomerne på et hjerteanfald

Symptomerne på et hjerteanfald kan være forskellige for mænd og kvinder. Folk forveksler ofte disse symptomer med andre lidelser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Paz, Julian Dario Ñañez. “Síndrome del Corazón Roto.” Acta Médica Colombiana 41.2 (2016).
  • León, Lucio, and Claudio Fernández. “Dolor Torácico Agudo: énfasis en el Síndrome coronario Agudo.” Revista Chilena de Medicina Familiar 3.2 (2017): 70-74.
  • Vidal-Petiot, E., H. Ayari, and M. Flamant. “Hipopotasemia.” EMC-Tratado de Medicina 21.2 (2017): 1-7.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.