Syv tidlige tegn på demens, som alle bør kende til

Selvom demens i mange tilfælde ikke kan hverken forhindres eller kureres, så findes der behandlinger, der kan hjælpe med at håndtere sygdommen. Jo hurtigere du opdager de tidlige symptomer, desto bedre er din prognose.
Syv tidlige tegn på demens, som alle bør kende til
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Demens er en progressiv sygdom, hvor patienten langsomt mister sine kognitive funktioner. Det betyder, at de tidlige tegn på demens begynder meget før, sygdommen bliver alvorlig.

Svigt i kognitive funktioner går ofte ud over hukommelsen, koncentrationsevnen og evnen til at løse problemer.

Det er normalt, at de kognitive funktioner nedsættes, når du bliver ældre. Det er dog ikke normalt at opleve det på et så højt niveau, som det ses i demens.

Ifølge Videnscenter For Demens lider omkring 87.000 persiner i Danmark af demens. Hvert år konstateres 7.700 nye tilfælde. Sygdommen er utroligt invaliderende, og demenspatienter kan ofte ikke klare sig uden hjælp.

Selvom der efterhånden findes en del forskellige strategier til bedre at håndtere demens, så fortsætter sygdommen med at være overvældende for både patienter, sygeplejerske og pårørende.

Desværre overses forstadierne til demens nemt. Mange ved ikke, hvordan symptomerne ser ud i starten, og hvordan den udvikler sig.

Det er vigtigt, at man opdager symptomerne så tidligt som muligt. Her er derfor syv tegn, der ofte ses i forstadierne til demens:

 

1. Svært ved at finde ordene

Aeldre kvinde med briller

Et af de tidligste tegn på demens er besvær ved at finde de rigtige ord til at udtrykke ens tanker.

Personer med demens kæmper ofte med at forsøge at komme i tanke om et bestemt ord – også ord, de tit bruger.

Samme symptom kan også vise sig på andre måder – personen kan for eksempel have svært ved at følge med i en tv-serie, fordi det tager dem så lang tid om at huske ordenes betydning.

De kan også få svært ved at skrive.

 

2. Tidsforvirring – et af de tidlige tegn på demens

Hvis en af dine kære har demens, så ved du sikker hvor svært det kan være for dem at huske forskel på fortid, nutid og fremtid.

Hvis en bekendt ikke kan huske om noget for eksempel skete i går eller for fem år siden, så er der grund til bekymring.

 

3. Demens giver problemer med at huske

Aeldre kvinde der har svaert ved at huske

Mange af os laver ofte sjov med, at vores korttidshukommelse ikke er så god, når vi for eksempel rejser os for at gå ud i køkkenet for så totalt at glemme, hvad det var vi skulle der. Det er normalt at opleve sådan noget engang imellem.

Men hvis du virkelig har svært ved at holde styr på, hvad du lige har gjort og hvad du skal gøre næst, kan det være et tidligt tegn på demens.

Hvis en person ikke er i stand til at huske vigtige begivenheder eller ting, der er sket bare timer eller dage før, indikerer det, at noget er galt med deres hjernefunktion.

 

4. Humørsvingninger

Et af de tidlige tegn på demens, der ofte bliver overset, er vrede, irritabilitet og humørsvingninger. Tidlig demens viser sig ofte ved, at patienten er meget temperamentsfuld, og hurtigt bliver hidsig eller aggressiv.

De kan også blive mere nervøse og utrygge, især over ting der ellers burde være rutineprægede, for eksempel sammenkomster, besøg eller indkøb.

5. Problemer med at udføre daglige opgaver

Kvinde der sidder med haenderne paa hovedet foran comupteren

Et andet stort symptom på demens er vanskeligheder ved at udføre mange af deres almindelige eller daglige opgaver.

Det kan være svært at følge med på arbejdet, og selv husholdningen kan begynde at synes uoverskuelig.

Demens kan også skabe andre problemer, der går ud over evnen til at udføre daglige opgaver. Det er for eksempel normalt, at personen mangler perspektiv og grænser. De kan for eksempel finde på at tale om ting, der er meget private eller personlige.

De kan også have urealistiske forestillinger om deres egen færdigheder, rigdom eller indflydelse.

6. Sløvhed er et tegn på demens

Et af de tidlige tegn på demens, som kan virke meget uskyldigt, er træthed eller et lavere aktivitetsniveau end normalt. Det kan for eksempel komme til udtryk ved, at personen bliver distraheret under en samtale, glemmer at høre efter, eller bare er mindre aktiv og mindre spontan end normalt.

De mister hurtigt motivationen, og virker generelt mindre engagerede, end de plejede at gøre. De er mindre tilbøjelige til at starte en samtale eller holde en samtale ved lige.

 

7. Mindsket interesse for ting, de normalt gik op i

Mindsket interesse er et symptom på mange forskellige lidelser, for eksempel depression og PTSD. Men det kan også skyldes demens.

I sine tidlige stadier kan demens udfolde sig i form af manglende interesse for for eksempel familielivet, hobbyer eller andet, som personen før fandt vigtigt.

Hvis du tror, at en af dine nære er ved at udvikle demens, så vær ikke bange for at gå til lægen med dine bekymringer.

Kender du nogen der viser tidlige tegn på demens?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Barba, A. L., Kelly Changizi, B., Higgins, D. S., Factor, S. A., & Molho, E. S. (2012). Dementia. In Parkinson’s Disease, Second Edition. https://doi.org/10.1201/b12948
  • Livingston, G., Sommerlad, A., Orgeta, V., Costafreda, S. G., Huntley, J., Ames, D., … Mukadam, N. (2017). Dementia prevention, intervention, and care. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)31363-6
  • McKhann, G. M., Knopman, D. S., Chertkow, H., Hyman, B. T., Jack, C. R., Kawas, C. H., … Phelps, C. H. (2011). The diagnosis of dementia due to Alzheimer’s disease: Recommendations from the National Institute on Aging-Alzheimer’s Association workgroups on diagnostic guidelines for Alzheimer’s disease. Alzheimer’s and Dementia. https://doi.org/10.1016/j.jalz.2011.03.005
  • Hampson, C., & Morris, K. (2016). Dementia: Sustaining Self in the Face of Cognitive Decline. Geriatrics (Basel, Switzerland), 1(4), 25. https://doi.org/10.3390/geriatrics1040025
  • Jonker C, Geerlings MI, Schmand B. Are memory complaints predictive for dementia? A review of clinical and population-based studies. Int J Geriatr Psychiatry. 2000;15(11):983‐991. doi:10.1002/1099-1166(200011)15:11<983::aid-gps238>3.0.co;2-5
  • Berry B. (2014). Minimizing confusion and disorientation: cognitive support work in informal dementia caregiving. Journal of aging studies, 30, 121–130. https://doi.org/10.1016/j.jaging.2014.05.001

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.