5 kraftfulde måder til at bekæmpe demens

Med den moderne tidsalders stigning i den forventede levetid kommer en stigning i antallet af mennesker, der lider af demens. Lær om de 5 mest effektive måder til at reducere risikoen for at lide af denne sygdom.
5 kraftfulde måder til at bekæmpe demens
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Demens vil påvirke flere og flere mennesker i løbet af de næste par årtier.

Vi overdriver ikke. Vi taler om en realitet, som vi skal være opmærksomme på. Her er hvorfor:

Den forventede levetid er fortsat stigende. Det betyder, at vi får en voksende ældre befolkningsdel, hvor risikoen for at udvikle neurodegenerative sygdomme som Alzheimers eller andre former for demens bliver praktisk talt uundgåelig.

Nu står vi over for en situation, der indtil for få årtier siden ikke var så almindelig.

Derfor har der aldrig været en bedre tid for det medicinske og videnskabelige samfund til at udvikle nye behandlinger såvel som tidlige påvisningsmetoder.

Det er også vigtigere end nogensinde at tage sig af vores helbred. Dette omfatter inkorporering af naturlige måder at bekæmpe demens i vores liv på.

I dag vil vi gerne se på 5 kraftfulde måder at bekæmpe denne sygdom på.

1. Psykisk stimulering: Det er mere end bare Sudoku

5 personer der sidder udenfor med taepper omkring sig

Stimulering af din hjerne er afgørende for at forhindre kognitiv forringelse.

Vi taler om den vidunderlige evne din hjerne har, kaldet neuroplasticitet, som lader dig skabe nye relationer og opbygge et nyt neuralt væv.

Nuvel, lige så meget som vi kan lide at tænke at lave krydsogtværs og sudokus vil gøre jobbet, så er dette ikke helt sandt.

For at forhindre demens har du brug for social interaktion, kommunikation og udfordringer. Du skal lære nye ting, udvide dit perspektiv, grine, argumentere og være inspireret af de mennesker omkring dig.

Din hjerne lyser, når du lærer nye ting (jo mere komplekse, jo bedre). Noget som at lære at spille et instrument i 70 års alderen er fantastisk for dit kognitive helbred.

2. Omega 3 fedtsyrer

Omega 3 fedtsyrer

Fiske olie er en af ​​de bedste fødevarer til din hjerne sammen med valnødder, avocadoer og enhver mad rig på omega 3 fedtsyrer.

Dette naturlige stof forbedrer den kognitive funktion, beskytter dit hjerte og forhindrer neurodegenerationen i forbindelse med alderdom.

Det er altid en god ide at lave en ændring i din kost og tilføje omega 3 fødevarer eller vitamintilskud.

3. Forholdet mellem aspirin og hjernens sundhed

Nogle observationsstudier samt artikler som den, der blev offentliggjort i den britiske tidsskrift Telegraph, tyder på, at det langsigtede forbrug af aspirin er forbundet med en lavere risiko for Alzheimers sygdom.

Aspirin, taget i små mængder og efter en vis alder, beskytter dine hjerneceller.

Acetylsalicylsyre (aspirin) reducerer muskulær- og ledbetændelse og forhindrer også cerebral nedbrydning og neuroners død.

Aspirin fortynder også dit blod og hjælper derfor med at forebygge hjerteanfald såvel som cerebrovaskulære ulykker.

Du bør dog ikke selv bestemme at begynde at tage aspirin dagligt.

Din neurolog bør være den, der analyserer din personlige situation og de forskellige risikofaktorer for at afgøre, om du skal ordineres en lille mængde daglig aspirin.

4. Motion og Middelhavs kost

Salat

En god kost, der indeholder omega 3 fedtsyrer, bør også være rig på fiber, friske frugter og grøntsager, magert kød og nødder.

Også noget så let som at indtage et lille glas rødvin hver dag kan understøtte hjerte- og cerebral sundhed.

Middelhavs kost er et uovertruffen eksempel på en god diæt at implementere.

Ved at indarbejde olivenolie og ris og erstatte forarbejdede fødevarer med sæsonbetonede og naturlige fødevarer, så betyder det, at du får en utrolig mængde bemærkelsesværdige mineraler, vitaminer og antioxidanter.

Husk: For at maksimere din livskvalitet og forebygge demens, er fysisk aktivitet også absolut nødvendig.

Sig ja til at være aktiv hver dag, at gå, svømme, danse, cykle ture, tage trappen og vælge en gåtur frem for en aften foran fjernsynet.

5. Hvis du vil forhindre demens, skal du beskytte dit hjerte

I hele denne artikel har vi lagt vægt på at tage vare på din hjerne, forbedre de neurale forbindelser og den cerebrale smidighed og sørge for at få næringsstoffer, der vil hjælpe med at forhindre degeneration.

Når det er sagt, er der en faktor, som vi ikke kan ignorere: Hvis du ikke tager hånd om din hjerne ved at tage vare på dit hjerte, vil den miste styrke, sundhed og modstandskraft.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på følgende indikatorer:

  • Kontroller dine kolesterolniveauer.
  • Se efter dit sukkerniveau.
  • Pas på dit blodtryk.
  • Undgå at være overvægtig.

Sidst men ikke mindst er det også vigtigt at kontrollere dit følelsesmæssige liv, hvilket kan forårsage så mange problemer.

Stress og angst er store fjender for dit hjerte og din hjerne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Scout, B. K., & Laguna, N. A. (2005). Aspirina. Pros y contras. Medicina Interna de Mexico.
  • García, R. G., & López-Jaramillo, P. (2008). Uso de aspirina en la prevención de enfermedades cardiovasculares. Revista Colombiana de Cardiología.
  • Crassard, I., Niclot, P., & Bousser, M. G. (2000). Aspirine et accidents ischémiques cérébraux. La Revue de Médecine Interne. https://doi.org/10.1016/S0248-8663(00)88724-X

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.