Teratomer: Typer, symptomer og behandling

Selvom et teratom i de fleste tilfælde er en godartet tumor, kan det give anledning til alvorlige symptomer, såsom urininkontinens eller forstoppelse. Hvad er denne svulst? Her forklarer vi det.
Teratomer: Typer, symptomer og behandling
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 08 januar, 2024

Teratomer er en type tumor, der udvikler sig fra pluripotente stamceller. Betegnelsen kommer fra græsk, hvor teratos betyder ‘monster’, og endelsen -oma betyder ‘tumor’. Med andre ord betyder det bogstaveligt talt monstrøs tumor.

Grunden til, at de har fået dette navn, er, at de har et mærkeligt udseende. De kan blandt andet indeholde hår, tænder, muskler og knogler. Pluripotente stamceller er dem, der kan give ophav til alle typer celler og væv, og det er derfor, disse strukturer kan udvikle sig.

De fleste tumorer af denne type er godartede. De kan dog nogle gange føre til komplikationer på grund af deres størrelse eller placering. I sjældne tilfælde bliver de ondartede. Nedenstående vil vi fortælle dig i detaljer, hvad deres vigtigste karakteristika er, og hvordan de behandles.

Hvad er et teratom?

Et teratom er en type tumor. De er medfødte, hvilket betyder, at de er til stede fra fødslen. Som det forklares i en artikel fra National Cancer Institute, er det en tumor, der dannes fra kønsceller.

Specifikt fra pluripotente stamceller. Det betyder, at celler fra alle embryonets kimlag kan udvikle sig inde i dem. Derfor består de ofte af forskellige typer væv. For eksempel hår, tænder, knogler eller brusk.

Teratomer har en tendens til at sidde i æggestokkene hos kvinder eller i testiklerne hos mænd. Men de kan også forekomme i centralnervesystemet, brystkassen, maven eller endda i halebenet.

De fleste af dem er godartede og producerer ikke fjernmetastaser. Nogle kan dog stadig være ondartede og kan sprede sig eller vokse aggressivt og skade det omgivende væv.

Typer af teratomer

Teratomer kan klassificeres i forskellige typer. Oftest skelner man mellem, om de er godartede eller ondartede. De kan også klassificeres efter deres placering. Det forklarer vi i de følgende afsnit.

Modent eller godartet teratom

Et modent eller godartet teratom er et, der er dannet af modne celler, som navnet antyder. De vokser langsomt, selv om de kan blive store. Så storte, at selv om deres gennemsnitlige størrelse ligger mellem 5 og 15 centimeter, kan de endda blive 45 centimeter.

De hyppigste sidder i æggestokkene. Mere præcist i den højre æggestok. Men de kan også sidde i bl.a. kraniet, mediastinum og sacrococcygeal-regionen.

Når de forekommer i æggestokken, kaldes det en “dermoid cyste”. Den diagnosticeres normalt hos kvinder i den fødedygtige alder og er en af de hyppigste tumorer i æggestokkene. På trods af dens godartede natur kan den føre til komplikationer, hvis kvinden bliver gravid.

Umodent eller ondartet teratom

Det umodne eller ondartede teratom er, i modsætning til foregående, potentielt kræftfremkaldende. Heldigvis er forekomsten meget lavere. De forekommer normalt hos unge mennesker; for mænds vedkommende opdages de i alderen mellem 20 og 40 år.

Kvinder udvikler dem normalt før 20-årsalderen. De består af umodne og atypiske celler. Afhængigt af graden af atypi og omfanget af tumoren kan den klassificeres i forskellige sværhedsgrader.

Andre karakteristika er som følger:

  • Den er fast.
  • Indeni er der normalt foci af nekrose (dvs. døde celler).
  • Den har umodent væv, såsom bindevæv eller endda hjernevæv.

Prognosen for denne type tumor er meget varierende. Det kan kræve aggressiv behandling, såsom fjernelse af æggestok eller testikel.

Teratomer i henhold til deres placering

Afhængigt af hvor teratomet forekommer, vil navnet på det variere. De hyppigste er sacrococcygeale teratomer og ovarieteratomer. Sacrococcygeale teratomer kan optræde på to forskellige måder.

Oftest er de store, godartede tumorer. De har en tendens til at stikke ud fra sakralknogleområdet. Af denne grund er det almindeligt, at de opdages under graviditeten ved hjælp af ultralyd. Hvis ikke, er de lette at se efter fødslen.

Den anden type sacrococcygeal tumor er en lille tumor, der sidder foran korsbenet. Denne type får barnets balder til at føles noget asymmetriske. Hvis den ikke behandles, kan den, når den vokser, forårsage skade på barnets blære eller tarm.

I mellemtiden er teratomer i æggestokkene – som nævnt i det foregående afsnit – normalt godartede. De fleste opdages, når der udføres tests for andre tilstande, da de normalt er asymptomatiske.

Symptomer på et teratom

Symptomerne på teratomer er meget varierende. De afhænger hovedsageligt af tumorens placering og størrelse. Når det drejer sig om børn, er fortolkningen af symptomerne eller den måde, de kommer til udtryk på, desuden forskellig fra barn til barn.

I nogle tilfælde er det muligt at mærke eller fornemme tumoren gennem huden. Når den sidder i nærheden af sakralbenet, er det almindeligt, at massen trykker på tarmen eller blæren.

Det er derfor almindeligt at finde forstoppelse, urininkontinens eller ændringer i ekstremiteternes styrke. Vi må dog endnu en gang understrege, at mange tilfælde er asymptomatiske.

Det skal bemærkes, at de forårsager visse analytiske ændringer. Da de er kimcelletumorer, kan hormoner, der er typiske for umodent væv, være høje. For eksempel er der normalt høje niveauer af alfa-fetoprotein eller humant choriongonadotropin.

Hvad kan forårsage dem?

Teratomer er en tumor, der udvikler sig fra kønsceller. Disse celler er dem, der giver ophav til det væv, der udgør det reproduktive system. De er normalt placeret i gonaderne, dvs. i æggestokkene hos kvinder og i testiklerne hos mænd.

En lille procentdel kan dog forekomme uden for disse organer. På grund af dette er det muligt for dem at have en ekstragonadal placering. Den nøjagtige mekanisme, hvormed de udvikles, er ikke kendt. Nogle forskere mener, at visse kønsceller ved et uheld vandrer til andre dele af kroppen.

Normalt dør disse celler. Men i tilfælde af teratomer fejler denne mekanisme, som det forklares i en artikel fra National Organixation for Rare Disorders. Disse celler fortsætter med at dele sig og giver anledning til tumoren.

I det specifikke tilfælde med sacrococcygeale teratomer ser de ud til at opstå fra et bestemt område under halebenet. Det er den såkaldte “Hensons knude”, et område, hvor der er mange kønsceller.

elvom man ikke kender den nøjagtige årsag til teratomer, er de ofte forbundet med andre arvelige defekter. For eksempel anomalier i urinvejene, den nederste del af rygsøjlen eller defekter i centralnervesystemet.

Hvordan diagnosticeres og behandles teratomer?

Diagnosen teratomer kan stilles på forskellige måder. Som nævnt observerer eller palperer man nogle gange en masse, som vækker mistanke. I nogle tilfælde er prænatal ultralyd endda tilstrækkeligt. Men der kræves normalt andre supplerende tests for at bekræfte diagnosen.

En af de mest anvendte er en blodprøve. Billeddiagnostiske tests, såsom magnetisk resonans og computertomografi, er særligt nyttige. Radiografi kan også være nyttigt. Bekræftelse sker dog ved biopsi.

Behandling af teratom varierer også afhængigt af symptomerne og typen af tumor. Hvis tumoren er godartet, men påvirker naboorganer, kræver det normalt kirurgisk fjernelse.

I tilfælde af et ondartet teratom er det ud over kirurgi nødvendigt med andre mere aggressive behandlinger. For eksempel kemoterapi og strålebehandling. Hæmoterapi, som forstyrrer kræftcellernes evne til at vokse, kan også anvendes.

Pleje og anbefalinger

Teratomer kræver særlig pleje og behandling, når de opdages hos et barn. Opfølgningsbesøg udføres normalt hver sjette måned eller hvert år. Målet er at opdage tidligt, hvis der opstår tilbagefald eller komplikationer af tumoren.

Ved disse besøg skal barnet sandsynligvis gennemgå en grundig fysisk undersøgelse. Der bliver normalt også bestilt billeddiagnostiske tests og blodprøver for at se efter eventuelle abnormiteter.

Hvad man skal huske på

Et teratom er en tumor, der består af kønsceller. Det er celler, der kan give anledning til enhver form for væv. De fleste er godartede, men de kan også forårsage komplikationer. Derfor er det vigtigt at stille en tidlig diagnose og foretage en grundig opfølgning af hvert enkelt tilfælde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.