Alt om diagnose af hudnekrose

Typisk er hudnekrose forbundet med eksterne substanser, infektioner og mest af alt en vaskulær okklusion.
Alt om diagnose af hudnekrose

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Diagnose af hudnekrose er komplekst, fordi det ikke er specifikt for en særlig sygdom. Mange forskellige årsager kan føre til det. For at etablere diagnosen skal sundhedsfagfolkene derfor undersøge patientens symptomer nøje.

Sundhedsfagfolk bør også overveje patientens sygehistorik samt eventuelle associerede sygdomme og andre symptomer sammen med resultaterne fra laboratoriet. Analysen af alle disse aspekter er det, som giver dem mulighed for at nå en specifik diagnose.

Sandheden er, at hudnekrose er en meget alvorlig sygdom. Når det opstår og udvikler sig, bliver det irreversibelt. Det er derfor essentielt at handle hurtigt for at etablere dets årsag og vælge den passende behandling.

Hvad er hudnekrose?

Bakterier, der kan forårsage hudnekrose

Hudnekrose er, når en gruppe celler eller væv dør på grund af patologiske årsager. Processen begynder på grund af et skadeligt substans, der forårsager en alvorlig skade, som er umulig at behandle.

Det er gængs for hudnekrose at manifestere sig som misfarvning af huden (lilla, blå eller sort hud). Der er tab af følelse i området, hvilket nogle gange går forud for en intens smerte. Patienten kan også lide af et ildelugtende sekret.

Typisk dækker en sårskorpe hudnekrose. Et tryksår består af ophobningen af sorte væv med definerede grænser. Det er også ujævnt og klistrer fuldstændig fast til læsionen.

Denne proces kan føre til vævsdød i et stort område af huden på grund af mangel på blodtilstrømning. Hvis en bakteriel infektion og henfald ledsager denne proces, så taler vi om koldbrand.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Mundsår og blister: Alt, hvad du bør vide

Primære årsager

Illustration af blodprop

Mange forskellige årsager kan føre til hudnekrose, og det er derfor, det er svært at diagnosticere. Tre faktorer spiller dog som regel en rolle. De er:

 • Eksogene substanser. Eksterne faktorer, der resulterer i nekrose. Det kan for eksempel være kemiske faktorer, liggesår, lægemidler, forbrændinger og forfrysninger.
 • Infektioner. Bestemte infektioner fører til hudnekrose. Nogle af dem er gasgangræn, fårekopper, akut meningokokæmi og nekrotiserende fasciitis.
 • Vaskulær okklusion. Det er den mest gængse årsag. Det kan blandt andet være på grund af flere kilder såsom kryoglobulinæmi, vaskulitis, trombotiske fænomener og andre ændringer i hæmostasen.

Mange andre årsager kan føre til hudnekrose. Ofte interagerer forskellige faktorer også og resulterer i denne lidelse.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Man bør behandle et inficeret sår på denne måde

Processer, der manifesterer sig med nekrose på grund af en infektion

Alle faktorer, som fører til hudnekrose, er lidelser, der opstår samtidigt. I tilfælde af hudnekrose på grund af infektion er de associerede processer som regel:

 • Fårekopper. En bakteriel infektion, der forårsager sår og fnat.
 • Nekrotiserende fasciitis. Denne lidelse forårsager hurtig nekrose af subkutant fedt og fascia, hvilket producerer en vandig og ildelugtende væske.
 • Gasgangræn. En infektion i muskler, der spreder sig hurtigt og kan føre til døden.
 • Akut meningokokæmi. Det forårsager akut udslæt med petekkie, hvilket kan være efterfulgt af blå mærker og iskæmisk nekrose. Nogle gange forårsager det blødende blænelignende hudlæsioner.

Processer, der producerer hudnekrose på grund af vaskulær okklusion

I tilfælde af hudnekrose på grund af vaskulær okklusion opstår disse ledsagende processer ofte:

 • Antifosfolipid syndrom. Det er en immunsygdom, hvor kroppen fejlagtigt angriber protein i blodet.
 • Kryoglobulinæmi. Det er en sjælden sygdom, der ofte er forbundet med hepatitis C. Det får den ramte patients proteiner i blodet til at blive tykkere ved lave temperaturer.
 • Kolesterolemboli syndrom. Det er en sjælden sygdom, der opstår primært hos mænd over 60 med generaliseret åreforkalkning. Det er kendetegnet ved frigivelser af kolesterolkrystaller.
 • Calcifylaksi. Det er et sjældent og potentielt dødeligt syndrom. Det forårsager forkalkning af blodkar og er kendetegnet ved progressive og smertefulde sår.
 • Nekrotiserende vaskulitis. Det dækker over en gruppe lidelser, som forårsager betændelse i væggene i blodkar.
 • Ændringer i hæmostase. Det indebærer en række lidelser, hvor den normale aktivitet af blodplader bliver ændret, hvilket påvirker væggene i blodkar.

Som du kan se, er mange forskellige processer forbundet med hudnekrose. Det er derfor, diagnosen af det er så kompleks.

Det kan interessere dig ...
De fjorten trin, som læger følger under en suprakondylær amputation
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De fjorten trin, som læger følger under en suprakondylær amputation

Målet med en suprakondylær amputation er, at stumpen skal hele ordentligt og uden komplikationer, så patienten kan vende tilbage til sit normale li... • Martorell-Calatayud, A., Serra Guillén, C., & Sanmartín, O. (2010). Necrosis cutánea como factor predictivo de neoplasia en la dermatomiositis. Actas dermo-sifiliograficas, 101(5), 455-456.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.