En ny blodprøve, der opdager tumorer, før der opstår symptomer

Det underliggende håb er at finde en blodprøve, der kan fungere som screeningstest for tumorer, som ikke har en specifik test. Kan det lykkes?
En ny blodprøve, der opdager tumorer, før der opstår symptomer
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Den seneste kongres i European Society of Oncology gav håb. Resultaterne af PATHFINDER-undersøgelsen præsenterede en blodprøve, der opdager tumorer ved hjælp af en blodprøve.

Dette ville betyde et monumentalt fremskridt i screeningsplanerne. Mens der er opnået forbedrede teknikker til tidlig diagnosticering af bryst- og tyktarmstumorer, ville det at gøre det gennem en blodprøve ændre paradigmet.

De involverede eksperter og det videnskabelige samfund erkender, at der er et reelt håb. Hvis forskningen fortsætter med at bekræfte metoden, kan vi om nogle få årtier være i stand til at drage fordel af den inden for lægevidenskaben.

De præsenterede resultater

PATHFINDER-undersøgelsen er forskning udført med mindst 12 måneders opfølgning af mere end 6000 personer, som frivilligt vælger at deltage. Formålet er at afprøve følsomheden og påvisningseffektiviteten af en blodprøve kaldet Galleri.

Det interessante ved dette projekt er, at det er multicenterprojekt. Det vil sige, at det gennemføres samtidig i forskellige lande, med deltagelse af meget forskellige personer og i regi af anerkendte sundhedsinstitutioner. Blandt sidstnævnte er Cleveland Clinic og Mayo Clinic.

De resultater, der blev præsenteret på onkologikongressen, viser de data, som holdet, der overvåger de frivillige, har indsamlet i løbet af de sidste par måneder. Ved hjælp af blodprøver fra mere end 6600 personer over 50 år var Galleri-testen positiv for kræft hos 92 personer. Efter yderligere tests blev kun 35 af de 92 bekræftet som kræftpatienter.

Selv om tallene synes lave, er mekanismen faktisk lovende. De 35 personer, der havde kræft, havde ikke vist nogen symptomer. Blodprøven afslørede tumorer, som måske ville blive fundet år senere med traditionelle metoder.

“Den grundlæggende betydning af denne undersøgelse er, at det er den første undersøgelse hos patienter med tumorer, der endnu ikke er blevet diagnosticeret, og som ikke var mistænkt for at have kræft.”

-Mónica Granja, fra det spanske selskab for medicinsk onkologi-

Patient får taget blodprøve, som opdager tumorer

Blodprøven, der opdager tumorer… men hvordan?

I vores blod findes der stykker og fragmenter af DNA, som cellerne kasserer. Disse dele stammer både fra normale metaboliske processer og fra processer, der finder sted i ondartede celler.

Pointen er, at kræftceller producerer bestemte DNA-fragmenter. Disse er kendt som tumor-DNA. Deres cirkulation i blodet har længe været genstand for undersøgelser.

PATHFINDER-forskningen har til formål at validere metoder, der genkender tumor-DNA, når det kun er til stede i små mængder. Dette ville føre til en tidlig diagnose af tumorer, der lige er startet, men som allerede forårsager biokemiske tegn. Selvfølgelig har de endnu ikke den styrke, der skal til for at udløse tydelige fysiske symptomer.

Med moderne laboratorieteknikker forstærker Galleri blodprøven signalet fra dette tumor-DNA og gør det “mere synligt” for biokemikeren. Dets tilstedeværelse indikerer, at der er kræft. Lægerne vil derefter foretage yderligere tests for at finde de ondartede celler og behandle dem.

Hvad er grænserne for dette fremskridt?

Der er stadig lang vej igen, før der er tale om en effektiv blodprøve. Men de forsøg, der blev gennemført for nogle år siden med patienter, der havde en onkologisk diagnose, har båret frugt. Fra 2020 ved vi, at Galleri identificerer op til 50 forskellige kræfttyper.

Et af de største problemer er følsomheden. Metoden skal perfektioneres, så de positive resultater, den giver, er reelle positive, og de negative resultater kan kasseres med sikkerhed.

“Den skal perfektioneres for at nå dertil, hvor vi kan opdage patienter med tidlige tumorer uden at udsætte dem, der ikke har onkologiske sygdomme, for unødvendige diagnostiske tests.”

-Mónica Granja-

Forskerne erkendte selv, at de positive resultater var overdrevne. Mindre end halvdelen af de personer, der blev taget i betragtning i analysen, havde kræft, der var bekræftet ved andre metoder. Uden forbedringer kunne dette indføres i massevis.

“Vi er i begyndelsen af en ny måde at lave medicin på, og alt skal ses med forsigtighed, fordi der er tale om meget foreløbige resultater, og de kan og bør desværre ikke anvendes i den daglige kliniske praksis.”

-Rafael López, formand for Foundation for Excellence and Quality in Oncology-

En patient holdes i hånd

Hvad er fremtiden for blodprøven, der opdager tumorer?

Galleri blodprøven, der opdager tumorer, er stadig under udforskning. Foreløbig har den statslig godkendelse i USA.

Der forventes nogle resultater med et større antal deltagere, og vi kan snart få nyt om, at den er blevet anvendt på mere end 100.000 frivillige. Det større antal lover bedre viden om procedurens følsomhed og specificitet.

Det underliggende håb er at finde en blodprøve, der kan fungere som screeningstest for tumorer, som ikke har en specifik test, fordi mange patienter ankommer til hospitalet med fremskreden kræft og mindre chance for effektiv behandling.

Det kan interessere dig ...
En simpel blodtest kan vise hvor din tumor er
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En simpel blodtest kan vise hvor din tumor er

Det er vigtigt at vide så hurtigt som muligt, om du lider af kræft. Men den kan nogle gange være svært. Det kan også være svært at vide, hvor din t...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Liu, M. C., et al. “Sensitive and specific multi-cancer detection and localization using methylation signatures in cell-free DNA.” Annals of Oncology 31.6 (2020): 745-759.
  • Castelli, J., et al. “ADN tumoral circulant: principes, applications actuelles en radiothérapie et développement futur.” Cancer/Radiothérapie 22.6-7 (2018): 653-659.
  • Nikolaev, Sergey, et al. “Circulating tumoral DNA: Preanalytical validation and quality control in a diagnostic laboratory.” Analytical biochemistry 542 (2018): 34-39.
  • Klein, Eric A., Tomasz M. Beer, and Michael Seiden. “The Promise of Multicancer Early Detection. Comment on Pons-Belda et al. Can Circulating Tumor DNA Support a Successful Screening Test for Early Cancer Detection? The Grail Paradigm. Diagnostics 2021, 11, 2171.” Diagnostics 12.5 (2022): 1243.
  • Holdenrieder, Stefan, et al. “Pan-cancer screening by circulating tumor DNA (ctDNA)–recent breakthroughs and chronic pitfalls.” LaboratoriumsMedizin 46.4 (2022): 247-253.
  • Hitchins, Megan P. “Methylated circulating tumor DNA biomarkers for the blood-based detection of cancer signals.” Epigenetics in Precision Medicine. Academic Press, 2022. 471-512.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.