Test af svampeinfektion - Find ud af alt om det

Der er en test af svampeinfektion til at diagnosticere tilstedeværelsen af candida. Der er forskellige metoder til at bruge den afhængig af symptomerne og infektionens placering.
Test af svampeinfektion - Find ud af alt om det
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Vidste du, der er en test af svampeinfektion, som kan afgøre tilstedeværelsen af candidaDenne type svamp elsker varme og fugtige miljøer og trives i områderne i munden, fordøjelseskanalen og kønsområdet. Derudover, er tilstedeværelsen af det i blod, hjerte og hjernen mindre gængst, men mere seriøst end dem i de andre nævnte områder.

Du ved det måske ikke, men en voldsom svampeinfektion opstår mere hyppigt hos indlagte personer med svækkede immunsystemer. Den gode nyhed er, at der er en ny test, som kan afgøre og diagnosticere en svampeinfektion. Der er også forskellige metoder, til at anvende den, afhængig af placeringen og symptomerne.

Du vil måske også være interesseret i at læse: Hjemmemidler til behandling af svamp i skeden

Typer af svampeinfektion

Dets symptomer kan variere afhængig af den ramte kropsdel. Candidiasis har tendens til at dukke op på fugtige områder af huden og slimhinderne. Selvom de varierer fra person til person, er symptomerne på de mest gængse typer af candidiasis, afhængig af placeringen, som følger:

Hudfolder

Dette inkluderer neglesvamp og rød numse i bleområdet. Nogle af symptomerne er et voldsomt, rødt udslæt, som regel med rødme, blæner på huden, kløe, en brændende fornemmelse og bumser.

Svampeinfektion i skeden

Kvinde med smerter i underliv

Dette er den mest gængse type. Faktisk, har næsten 75% af alle kvinder haft mindst én infektion af denne type i deres liv. Nogle af de mest gængse symptomer er:

 • Kløe og en brændende fornemmelse
 • Hvid udflåd med et tykt udseende
 • Smerte ved vandladning
 • Rødme i kønsområdet

Medicin til behandlingen af en svampeinfektion i skeden kræver ikke en recept. Af den grund, kan man være fristet til at selvmedicinere, hver gang man føler kløe, en brændende fornemmelse, svie eller irritation i skeden.

Man skal dog have i baghovedet, at disse symptomer måske ikke er forårsaget af candidiasis. Du ville i sådan et tilfælde selvmedicinere forkert. En test ville være den bedste måde at vide, om du har en svampeinfektion i skeden eller ej.

Oral

Navnet for denne type svampeinfektion er trøske og er mere gængst hos små børn. Dets forekomst hos voksne kan dog være et tegn på et svækket immunsystem. Derudover, inkluderer dets symptomer smerte og hvide pletter på tungen og på indersiden af kinderne.

Hvis det rammer hjørnerne af munden, kan det være forårsaget af at sutte på tommelfinger, tandproteser, der ikke er den rette størrelse, eller overdrevet slikken på læberne.

En test af svampeinfektion i skeden

Candida

På det nuværende tidspunkt, er der en test, der giver mulighed for at kende til årsagen til ens ubehag. Man tager en prøve af indersiden af sin skede med en lille pind og den afslører, om han har en svampeinfektion i skeden.

Måden, den fungerer på, er, at hvis pinden ikke skifter farve, så betyder det, at man lider af candidiasis. Hvis pinden kun bliver en smule grøn og man har en unormal udflåd fra skeden med en ubehagelig lugt og smertefuld vandladning, så har man måske en bakteriel vaginose.

Bakteriel vaginose kan være på grund af en ubalance i skedens mikrobiota. Hvis det er tilfældet, så kan du genskabe balancen med et kosttilskud af lactobacillus, enten oralt eller vaginalt.

Gængse spørgsmål om denne test af svampeinfektion

 • Kan man bruge den under menstruation? Nej. Resultatet er ikke gyldigt, hvis man gør det en dag før eller en dag efter sin menstruation eller hvis der stadig er blødning fra skeden.
 • Hvad hvis der er kløe eller ubehag efter sex? Man skal vente minimum 12 timer efter sex, før man anvender testen.
 • Hvor langt skal man indføre pinden? Man skal indføre den op til slutningen af pinden. Den runde del er til at holde fast i og bør ikke indføres i skeden.
 • Kan man gør det, hvis man er gravid? Tal med din læge, hvis du er gravid og har kløe i skeden. Det skyldes, at det kræver en professionel af fortolke resultaterne under graviditet, eftersom et positivt resultat faktisk kunne indikere tab af fostervand.
 • Hvordan skiller man sig af med pinden, efter man er færdig med at bruge den? Skyl den ikke i toilettet og vær sikker på, at du pakker spidsen ind, så den ikke kommer i kontakt med andre overflader, når du smider den ud.

Konklusion om test af svampeinfektion

Denne test af svampeinfektion lader dig vide, om du har en svampeinfektion eller ej, hvilket betyder, du kan få den rigtige behandling. Den hjælper også med at mindske fejl forårsaget af selvmedicinering, når en svampeinfektion i skeden opstår.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Curi, A. L. L., Benchimol, E. I., & Vasconcelos-Santos, D. V. (2016). Candidiasis. In Intraocular Inflammation. https://doi.org/10.1007/978-3-540-75387-2_121
 • Pemán, J., Zaragoza, R., Quindós, G., Alkorta, M., Cuétara, M. S., Camarena, J. J., … Pontón, J. (2011). Clinical factors associated with a Candida albicans Germ Tube Antibody positive test in Intensive Care Unit patients. BMC Infectious Diseases. https://doi.org/10.1186/1471-2334-11-60
 • Marot-Leblond, A., Nail-Billaud, S., Pilon, F., Beucher, B., Poulain, D., & Robert, R. (2009). Efficient diagnosis of vulvovaginal candidiasis by use of a new rapid immunochromatography test. Journal of Clinical Microbiology. https://doi.org/10.1128/JCM.01168-09
 • Safavieh M, Coarsey C, Esiobu N, et al. Advances in Candida detection platforms for clinical and point-of-care applications. Crit Rev Biotechnol. 2017;37(4):441–458. doi:10.3109/07388551.2016.1167667

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.