Tegn og symptomer på for tidlig fødsel

For tidlig fødsel er en anspændt situation, da babyens liv kan være i fare. I denne artikel kan du opdage de tegn og symptomer, der advarer om for tidligt fødsel, så du kan sørge for at søge hjælp så hurtigt som muligt.
Tegn og symptomer på for tidlig fødsel

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er meget vigtigt at vide, hvordan man identificerer tegn og symptomer på for tidlig fødsel. Dette skyldes, at lav fødselsvægt kan være meget farligt for din babys helbred.

I denne artikel finder du de tegn og symptomer, du skal kigge efter, som muligvis signaliserer for tidlig fødsel.

Som påpeget af Mayo Clinic forekommer for tidlig fødsel før 37 ugers graviditet. Babyer født før 34 uger har dog en øget risiko for fysisk skade og 75% af disse fødsler ender med død.

Risikofaktorer for for tidlig fødsel

Gravid kvinde tager sig til mave

Ikke alle kvinder risikerer for tidlig fødsel, medmindre de er ude for et fald, der fremprovokerer det. Nedenfor forklarer vi nogle af de omstændigheder, hvor det er nødvendigt at være opmærksom på tegn eller symptomer, der kan indikere for tidlig fødsel.

Læs også: Alt om bristning under fødsel

 • En familiehistorik med for tidlig fødsel. Hvis nogen i din familie allerede har oplevet for tidlig fødsel, er du nødt til at være mere opmærksom, da du også vil være mere tilbøjelig til at opleve det samme.
 • Flere graviditeter. Hvis du er gravid med tvillinger kan det øge risikoen for for tidlig fødsel. I disse tilfælde skal den gravide overvåges nøje.
 • Under normal vægt. Når kommende mødre, bliver kontrolvejet, skyldes det, at undervægt kan føre til for tidlig fødsel. Derfor er det vigtigt at følge din læges instruktioner.
 • Urinvejsinfektioner. Under graviditet kan du have infektioner, der kræver større kontrol, da de kan forårsage for tidlig fødsel.

Mange andre faktorer er forbundet med en større risiko for for tidlig fødsel. For eksempel, hvis den gravide ryger, hvis hun har en ændret mængde fostervand eller hvis hun har en historik med hypertension (højt blodtryk).

Tegn og symptomer på for tidlig fødsel

Generelt er der nogle umiskendelige tegn på, at fødslen er ved at begynde. Hvis du oplever nogle af ​​de symptomer, vi nævner nedenfor, skal du derfor tage på skadestuen så hurtigt som muligt.

 • Fostervandet lækker. Hvis moren lægger mærke til dette, skal hun gå til lægen med det samme. Dette betyder, at fosterhinden er brudt, hvilket fører til det deraf følgende tab af fostervand.
 • Sammentrækninger af livmoderen. Regelmæssige og hyppige sammentrækninger, hvert tiende minut, er et tegn på veer.
 • Kramper i livmoderen. Hvis sammentrækningerne stadig er milde, kan du føle nogle smerter i livmoderen, som kan forveksles med mavepine, især hvis de ledsages af diarré.
 • Ændringer i vaginalt udflåd. En større mængde eller tykkelse, inklusive farveændringer, er et andet tegn på, at det er vigtigt at opsøge din læge.

Hvis kvinden er i risikogruppen for for tidlig fødsel, bør disse symptomer ikke overses. Selv milde smerter i lænden eller pres på kønsdelene (som om babyen presser ned) kan indikere en forestående fødsel.

Læs også: Iskiassmerter under graviditet

Farerne ved for tidlig fødsel

Gravid kvinde hos læger oplever symptomer på for tidlig fødsel

De lægelige kontrolbesøg, som gravide kvinder får, hjælper til med at opdage risikofaktorer forbundet med for tidlig fødsel.

Det er ekstremt vigtigt at være opmærksom på disse symptomer. Dette skyldes den høje dødelighed forbundet med denne type fødsel. Derfor er det vigtigt at gå til lægen ved de første tegn på alarm for at undgå dette uheldige resultat.

Nogle sundhedsmæssige problemer kan også forhindres, fordi babyen ikke er fuldt udviklet endnu. Af denne grund bør mødre, der er i risiko for for tidlig fødsel, undgå at ryge, få nok hvile og opretholde en sund vægt. Alle forholdsregler skal tages.

Vi håber, at denne artikel har gjort det muligt for dig at vide lidt mere om de mulige konsekvenser af for tidlig fødsel. Hvis du risikerer at opleve det, må du ikke overse nogen af ​​de symptomer, vi nævnte her.

En for tidligt født baby kan lide af mange problemer, hvis den ikke får øjeblikkelig lægehjælp. Så hvis du føler lette rygsmerter, pres i din livmoder eller ændringer i udflåd, skal du kontakte din læge.

Det er altid bedre at være på den sikre side.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Laterra, C., Andina, E., & Di Marco, I. (2003). Guía de prácticas clínicas. Amenaza de parto prematuro. Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá22(1).
 • Ovalle, Alfredo, Kakarieka, Elena, Rencoret, Gustavo, Fuentes, Ariel, del Río, María José, Morong, Carla, & Benítez, Pablo. (2012). Factores asociados con el parto prematuro entre 22 y 34 semanas en un hospital público de Santiago. Revista médica de Chile140(1), 19-29.
 • Pohlmann, Flávia Conceição, Kerber, Nalú Pereira da Costa, Viana, Jackeline da Silva, Carvalho, Vanessa Franco de, Costa, Carolina Coutinho, & Souza, Catharine Silva de. (2016). Parto prematuro: enfoques presentes en la producción científica nacional e internacional. Enfermería Global15(42), 386-397. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1695-61412016000200014&lng=es&tlng=es.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.