Brun udflåd fra skeden: Hvad betyder det?

Brun udflåd fra skeden indikerer typisk ikke et problem. Faktisk, er det fuldstændig normalt, i mange tilfælde. I denne artikel, vil vi fortælle dig om de mulige årsager og hvornår man bør gå til en læge.
Brun udflåd fra skeden: Hvad betyder det?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Selvom brun udflåd fra skeden ikke er den mest gængse form for vaginal udflåd, så er den ikke sjælden. Dets tilstedeværelse betyder dog ikke, at en kvinde lider af en sygdom. 

Ofte, er brun udflåd fra skeden en del af en normal menstruationscyklus. Nogle gange er det også et tegn på en fysiologisk proces, som udvikler sig som forventet. Man bør være opmærksom på det, men det bør ikke øjeblikkeligt bekymre dig.

De fire mest gængse årsager til brun udflåd fra skeden

Der er fire omstændigheder, hvor brun udflåd er forventet og ikke kræver nogen medicinsk indgriben. Med andre ord, løser det sig af sig selv. Disse omstændigheder er:

 • De første dage af menstruationscyklussen eller blødningen. Ofte, er det forårsaget af en blanding af rester af blod og normal udflåd fra skeden.
 • Lejlighedsvise hormonelle stigninger. Selv hos kvinder med meget regelmæssige menstruationscyklusser, opfører de sig måske ikke på samme måde hver måned. En lille ændring i niveauerne af østrogen og progesteron kan forårsage ændringer i udflåden.
 • At skifte p-piller. Når en kvinde bruger en særlig kombination af oral prævention og skifter til en anden kombination, så kan hun bemærke brun udflåd fra skeden. Den hormonelle ændring forklarer det.
 • Sex under graviditet. Eftersom en gravid kvinde har mere progesteron i sin krop og øget vaskularisering af kønsorganerne, kan gnidningen under sex føre til brun udflåd. Det manifesterer sig ikke øjeblikkeligt og kan endda forventes op til nogle få dage efter at have haft sex.

Sygdomme, som kan forårsage brun udflåd

Foruden de normale tilstande for forekomsten af brun udflåd fra skeden, er der også nogle patologiske årsager. Blandt sygdommene eller lidelserne, der kan forårsage det, er nogle placeret i kvindens reproduktionssystem, mens andre er mere generelle. De generelle årsager til brun udflåd fra skeden påvirker hele kroppen og er hormonelle.

Nogle af dem er:

 • Øget niveau af østrogen. Ændringer i menstruationscyklussen, der resulterer i øgede niveauer af østrogen, kan forårsage brun udflåd fra skeden. Dette er en relativt gængs situation under stress. I stressende situationer, øges niveauerne af østrogen og ægløsning begynder hurtigere, hvilket til sidst resulterer i en brunlig udflåd, som er en mild blødning.
 • Utilstrækkelig hormonel prævention. Den hormonelle kombination, der vælges af en professionel, passer måske ikke til en kvindes krop. Dette sker sjældent, men det er ikke umuligt. De indtagede hormoner ender med ikke at tilpasse sig til den fysiologiske menstruationscyklus og ændrer den, hvilket forårsager sporadisk blødning. Dette er en bivirkning, som kan kræve, at man skifter prævention, hvis det ikke løser sig af sig selv.
P-piller kan være årsag til brun udflåd

Årsager, som stammer fra kvindens reproduktionssystem

Blandt årsagerne forbundet med kvindens reproduktionssystem kan vi finde:

 • For det første, graviditet. Foreningen af sæd og ægget og den efterfølgende fastsættelse i livmoderen kan vise sig som en brun blødning. Det er typisk en lysebrun udflåd, som opstår på en anden dag end den forventede dag for menstruationen. Denne blødning er mere almindeligt kendt som “pletblødning” og udgør ikke nogen risiko for abort.
 • For det andet, polypper i livmoderen. Polypper er unormal vækst i livmoderen. De er godartede tumorer af forskellige størrelser og hænger indeni hulrummet. Eftersom de ændrer de indre vægge af livmoderen, tilbageholder de nogle gange menstruationsblod, hvilket bliver udskilt som en brun udflåd og endda med klumper.
 • For det tredje, fibroider i livmoderen. Med en mekanisme, der minder om polypper i livmoderen, ændrer disse den indre væg af livmoderen. Fibroider er godartede tumorer i den glatte muskel i livmoderen, som indkapsles indeni organets vægge.
 • Som det sidste, kræft. Et af symptomerne på kræft i livmoderen er brun udflåd fra skeden. Dette er dog ikke særlig gængst og det manifesterer sig ikke altid hos alle patienter, der lider af det. Det er heller ikke det mest hyppige symptom for denne sygdom. Kvinder vil højst sandsynligt bemærke andre, mere slående tegn, såsom rød blødning og smerte.
Kvinde med hånd foran underliv

Hvornår skal man gå til lægen, hvis man har brun udflåd fra skeden?

Overordnet set, hvis du har haft brun udflåd på et tidspunkt uden andre symptomer, så bør det ikke gøre dig bekymret. Alligevel anser eksperter det som passende at gå til lægen, hvis en af disse tre ting opstår sammen med det:

 1. For det første, brun udlåd manifesterer sig sammen med intens smerte i maven.
 2. For det andet, hvis det varer ved i længere tid (længere end en dag).
 3. For det tredje, hvis det veksler mellem brun udflåd og episoder med rød blødning.

Eksperter anbefaler også at tale med en læge, hvis udflåden veksler mellem andre typer af udflåd fra skeden. Faktisk, kan de særlige karaktertræk for den anden udflåd indikere en anden situation, som ikke bliver opdaget.

Lægebesøg ved de forskellige typer af udflåd

Brun udflåd fra skeden, der er forbundet med graviditet, kan være forbundet med en anden udflåd, såsom lyserød udflåd, for eksempel. Hvis det løser sig af sig selv og man ikke har andre symptomer, behøver man dog ikke at gå til lægen.

I kontrast til det, er der gullig og hvid udflåd. Disse, sammen med brun udflåd, kan være tegn på en infektion, som typisk kan behandles og kureres. Disse typer udflåd bør føre til, at man taler med en læge, for at fastslå den passende behandling.

Det er også vigtigt at huske, at man kan tale med en gynækolog, hvis man ønsker det, hvis man bemærker brun udflåd. Sundhedsfagfolk vil vide, hvordan man skelner mellem normale situationer og sygdomme. De vil være i stand til at afgøre, om de kræver indgriben eller medicinsk behandling.

Det kan interessere dig ...
Vaginal udflåd og de forskellige typer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Vaginal udflåd og de forskellige typer

Mange af os vil helst undgå at tale om vaginal udflåd. Men det er helt naturligt og her kan du læse om nogle af de ting, du bør være opmærksom på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Vidal Borras, Emilio, and Crispina Justa Ugarte Rodríguez. “Síndrome de flujo vaginal.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 36.4 (2010): 594-602.
 • González, Nelvys Felipe, et al. “Factores de riesgo asociados a infección vaginal en mujeres embarazadas.” MULTIMED 23.3 (2019): 484-500.
 • Bendek, Eduardo Acosta, Julio Duva Palacio, and Néstor Vásquez Macías. “Flujo genital.” Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología 31.5 (2016): 304-322.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.