7 tidlige symptomer på diabetes

Diabetes er en sygdom, der skaber ubalance i den naturlige blodsukkerregulering. Det kan være svært at opdage diabetes i de tidlige faser, men du kan holde øje med de her symptomer.
7 tidlige symptomer på diabetes

Sidste ændring: 14 maj, 2019

Det er vigtigt at opdage diabetes så tidligt som muligt. Mange er bekymrede for at udvikle sygdommen, men kender ikke de tidlige symptomer på diabetes.

Hvis du har en familiehistorie med diabetes eller fører en stillesiddende livsstil med fed og sød mad, er du i risikogruppen for at udvikle diabetes. Den bedste kur mod diabetes er forbyggelse ved at spise sundt og bevæge dig. Men hvis du er nervøs for at udvikle sygdommen kan du også holde øje med disse tidlige symptomer på diabetes.

Det skal du vide om diabetes

Det er vigtigt at vide så meget som muligt om sygdomme. Jo more du lærer, desto bedre kan du forebygge og behandle dem. Hvis du ved mere om diabetes er der en større chance for, at du kan opdage den i tide.

Diabetes rammer ofte 40 til 60-årige. Mange ved ikke, at de lider af sygdommen, før deres symptomer bliver så slemme, at de bliver nødt til at gå til lægen.

Diabetes mellitus er en kronisk lidelse, og der findes ingen medicin, der kan kurere sygdommen. Sygdommen kendetegnes ved et højt indhold af glukose (sukker) i blodet grundet en manglende produktion af, eller en resistens overfor, insulin.

Hvordan diagnosticeres diabetes?

Lægen tager en blodprøve for at se, hvordan dit langtidsblodsukker (HbA1c) ser ud. Langtidsblodsukkeret er det gennemsnitlige tal for dit blodsukker de sidste tre måneder. Lægen tager en blodprøve på to forskellige dage for at være sikker på, at resultaterne er pålidelige.

De forskellige slags diabetes:

  • Type 1. Bugspytkirtlen producerer ikke insulin. Det forekommer oftest hos børn og unge folk. Sygdommen kan ikke behandles, men du kan holde den i skak med en sund kost og insulinindsprøjtninger.
  • Type 2. Kroppen er resistent overfor insulin på grund af livsstil og/eller arvelighed. Diabetes 2 er mere almindelig hos ældre, stillesiddende eller overvægtige mennesker.
    • Behandlingen inkluderer insulin- og glukosenedsættende medicin kombineret med en sund kost og motion.
  • Graviditetssukkersyge (GDM). Denne type diabetes er en lettere form for diabetes, opstår under graviditeten. Hormonerne fra blandt andet moderkagen får insulin til at virke dårligere. Derfor skal kroppen producerer mere af det. Kan kan nogle kvinder ikke, og derfor udvikler de graviditetssukkersyge. Kvinder der har haft graviditetssukkersyge har større risiko for at udvikle diabetes 2 senere i livet.
    • Risikoen for diabetes i graviditeten er størst, hvis du er overvægtig, har haft graviditetsbetinget diabetes før, hvis du venter tvillinger, har polycystisk ovariesyndrom, har diabetes i familien eller tidligere har født et barn på mere end 4.5 kg.

De tidlige symptomer på diabetes

Symptomerne på diabetes er ikke altid særligt tydelige. De udvikler sig ofte langsomt og er derfor svære at opdage. Derfor tror mange også, at diabetes ikke kan være så alvorligt. Men det er en kompliceret sygdom, der kan forårsage mange følgevirkninger. Hvis du mener, du kunne være i farezonen for at få diabetes, er det derfor vigtigt at holde øje med din krop, og hvad den fortæller dig.

Hvis du oplever nogle af de følgende tidlige symptomer på diabetes, bør du opsøge din læge for at få testet dit blodsukker.

1. Du skal hele tiden tisse

Kvinde paa toilettet

Hvis du skal tisse oftere, end du plejer kan det være et tegn på diabetes. På lægesprog hedder det polyuri. Du har måske brug for at stå op flere gange om natten for at tisse på trods af, at du ikke drikker mere end du plejer.

Læs også denne artikel efter “7 tidlige symptomer på diabetes”:

Hvad farven på din urin siger om din sundhed

2. Du er hele tiden tørstig

Mand der drikker vand

Du er tørstig, lige meget, hvor meget du drikker. Tørst kan være et af de tidlige symptomer på diabetes.

Hvis du har diabetes, er dit blodglukose for højt. Sukker binder væsken i kroppen, og det fører til øget vandladning, udtørring og tørst.

Kroppen har brug for at erstatte den væske den mister. Det er derfor, du bliver tørstig, og derfor at øget vandladning og tørst ofte optræder sammen.

Tal med din læge,  hvis du hele tiden er tørstig. Drik rigeligt vand, men undgå sodavand, kaffe, alkoholiske drikke, eller juice fra koncentrat, da de vil forværre situationen. Disse drikke øger dit blodsukkerniveau og dermed koncentrationen af sukker, der kan binde sig til væsken i din krop.

3. Alting klør!

Kløe er et andet tegn på diabetes . Det kan føles som en kløen eller kilden i huden.Du kan også opleve føleforstyrrelser.

En sen komplikation af diabetes hedder diabetisk neuropati, eller nervebetændelse. Det kan give den sitrende eller kildende fornemmelse i huden. Ingen ved, hvorfor neuropati opstår, men det er forbundet med blodsukkeret.

4. Du er konstant træt og udmattet

Kvinde der er udmattet paa arbejdet

Det er lige meget, hvor mange timer du sover, eller om du slapper af derhjemme hele weekenden – du føler dig ofte træt og udmattet og mangler energi. Mangel på energi er endnu et tegn på diabetes, som du bør være opmærksom på.

5. Du har sløret eller forværret syn

Problemer med synet er et af de tidlige symptomer på diabetes. Mange oplever forandringer i deres syn og får måske brug for briller.

Når du bliver diagnosticeres med diabetes, er det vigtigt at du opsøger en øjenlæge der kan hjælpe dig med at forhindre eller hæmme udviklingen af problemer, for eksempel retinopati, som i nogle tilfælde (hvis det ikke behandles), kan resultere i blindhed.

6. Dine sår heler ikke

Et lille snitsaar - tidlige symptomer paa diabetes

Har du sår, der ikke heler? Det kan være et af de tidlige symptomer på diabetes.

De fleste af os får ofte småskrammer og sår, når vi for eksempel gør rent eller laver mad. Normalt heler sådanne småskavanker på kort tid. Hvis dine sår tager lang tid om at hele, så kan det skyldes diabetes.

Læs også denne artikel efter “7 tidlige symptomer på diabetes”:

Sådan undgås og behandles liggesår

7. Du har det dårligt

Diabetes går også ud over dit generelle helbred. Måske føler du dig “nede”, er ofte syg eller måske føler du dig generelt ikke frisk. Diabetes kan også give kvalme og infektioner i hud og slimhinder.

Hold øje med de her symptomer og faresignaler. Tal med din læge, hvis du ikke har det godt.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.