Sådan lever du med Crohns sygdom: Tre tips

At leve med Crohns sygdom er ikke let, men du kan gøre tingene lettere, hvis du lærer at håndtere det på en sund måde. Vi har tre tips der kan hjælpe dig med det.
Sådan lever du med Crohns sygdom: Tre tips
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skrevet af Solimar Cedeño

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hvis du lever med Crohns sygdom, påvirker det dit liv væsentligt. Mennesker med denne sygdom oplever slemme kramper, opkastning, diarré og andre symptomer, der kan forstyrre deres liv og selvværd. Derfor er det så vigtigt at få de rigtige værktøjer til at håndtere livet med denne sygdom bedre.

Da denne sygdom er uhelbredelig, kan det føre til stress og depression hos patienten, men det er op til hver enkelt at bestemme sig for at håndtere det på en god måde. Hvis du er blevet diagnosticeret med Crohns sygdom, har vi tre tips til dig. Men først, lad os tale lidt om hvad sygdommen er.

Hvad er Crohns sygdom?

Crohns sygdom er en kronisk autoimmun sygdom, og dens årsager er stadig uklare. Det siges, at der kan være genetiske årsager, eller at det er forårsaget af bakterier, som din krop ikke kan klare.

Hvis du lever med Crohns sygdom, reagerer dine tarme voldsomt på ukendte agenter. Dette forårsager betændelse i en del af fordøjelseskanalen, selvom den distale ileum og kolon er mest almindeligt påvirket.

Hvad er symptomerne?

person der lever med Crohns sygdom

Symptomerne varierer alt efter det område af fordøjelseskanalen, der er blevet påvirket. De vigtigste symptomer er:

 • Mavesmerter
 • Træthed
 • Tab af appetit, vægttab
 • Diarré
 • Feber

Nogle gange er symptomerne mere intense, kan forværres eller kolliderer med andre, såsom:

 • Smerte og betændelse i leddene
 • Betændelse i øjnene
 • Blodig afføring
 • Mavesår
 • Udslæt
 • Forstoppelse
 • Sår omkring anus

De fleste gange går symptomerne væk efter et par dage. Varigheden afhænger imidlertid af sygdommens sværhedsgrad. Nogle mennesker oplever kun det nogle få dage om året, og så har andre mennesker udbrud hver tredje måned eller endnu oftere.

Komplikationer omfatter:

Selv om det ikke er livstruende, kræver det nogle gange kirurgi at leve med Crohns sygdom for at lindre symptomerne. Mennesker med Crohns sygdom har en højere risiko for tyktarmskræft, og derfor er det er så vigtigt at holde det under kontrol.

Alt dette påvirker personen psykologisk såvel som fysisk. Når en episode rammer, har de en tendens til at isolere sig derhjemme og deres liv ændres derved drastisk. De kan måske ikke gå på arbejde, socialisere med andre, eller gøre alt, hvad der betyder at de skal forlade huset, på grund af følelser af forlegenhed eller usikkerhed.

At leve med Crohns sygdom

Selv om der ikke findes nogen kur, kan Crohns sygdom styres. At lære at leve med det er nøglen til at forbedre din livskvalitet og opretholde dit gode helbred så længe som muligt.

Hvis du har Crohns sygdom, er der nogle tips til at huske på.

1. Lær din sygdom at kende

patient lever med Crohns sygdom

Hvis du vil håndtere din sygdom godt, skal du kende den godt. Læs om den og hold dig informeret. Din læge kan være en stor hjælp her; stil dem spørgsmål og fortæl dem, hvis du har nogen bekymringer.

Involver din familie og venner og hold dem informeret, så de bedre kan forstå, hvad du går igennem og så de kan hjælpe dig, når det er nødvendigt. Håndtering af en sygdom med støtte fra dine kære vil få dig til at føle sig meget bedre tilpas. De vil være der for dig, når du føler dig nede – enten fysisk eller følelsesmæssigt.

2. Lær at håndtere stress

mand lider af stress

Selvom stress ikke er årsagen til Crohns sygdom, kan det faktisk være en udløser for symptomerne. Dit sind har en masse magt over, hvordan du føler dig tilpas rent fysisk. Lad ikke stress og bekymringer overvinde dig.

Prøv aktiviteter, der vil få dig til at føle dig afslappet og tryg, såsom:

Du kan også være interesseret i denne artikel: 5 ting du bør vide om autoimmune sygdomme

3. Lær at lytte til din krop

kvinde danser

Din krop taler hele tiden til dig. Lyt til den! Lær hvordan du aflæser de signaler, din krop giver dig, og vær opmærksom på de stimuli der eksisterer omkring dig, når den gør det.

F.eks. skal du være opmærksom på, hvordan du har det, efter at have spist visse fødevarer, så du kan afgøre, om det er OK at spise det eller ej.

Lav en liste over fødevarer, din krop tolererer ikke godt og holder sig væk fra dem for enhver pris. Spis en afbalanceret kost og følg din læges ernæringsmæssige anbefalinger.

Læs også: Kurér mave-tarminfektioner med tre naturlægemidler

Du har kontrol over dit sind og krop. Lad ikke det, at leve med Crohns sygdom overtage dit liv; lær at leve med det. Hvis du ikke har det godt, tag den medicin, din læge har ordineret, gå en tur, lyt til musik eller gør noget, der vil rydde dit sind.

Vær ikke flov over din sygdom. Lev dit liv så normalt som muligt, og sæt altid dit helbred først.

Det kan interessere dig ...
Prøv disse naturlige hjemmelavede kure mod Amøbiasis
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Prøv disse naturlige hjemmelavede kure mod Amøbiasis

Amøbiasis er en parasitisk sygdom, der lever i tyktarmen. Det er en af ​​de mange sygdomme, som folk lider af i de tempererede klimazoner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sans, M. (2006). Enfermedad de Crohn. Gastroenterologia y Hepatologia. https://doi.org/10.1157/13098296
 • Méndez Gutiérrez, T. H. (2010). Enfermedad inflamatoria intestinal. Enfermedad de Crohn. Revista de Gastroenterolog??A de M??Xico.
 • Ballester, M., Boscá, M., & Mínguez, M. (2016). El vivir con la enfermedad de Crohn. Crohn’s & Colitis Foundation of America. https://doi.org/10.1364/OL.34.003268

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.