Tilføj sort peber til vaskemaskinen

Sort peber har anvendelsesmuligheder, som handler om mere end at krydre din mad. Vidste du, at du kan tilføje sort peber til din vaskemaskine? Her vil vi fortælle dig, hvordan det hjælper til at pleje tøjet.
Tilføj sort peber til vaskemaskinen

Sidste ændring: 26 august, 2022

Enhver, som aldrig har været vidne til, hvordan farven langsom forsvinder fra det nye tøj efter et par vaske, kan føle sig heldig. Det er dog et problem, som ofte varierer alt efter stoffets materiale og den pleje, du giver det. Så med det in mente vil vi fortælle dig, hvorfor du bør tilføje sort peber til vaskemaskinen.

Ifølge populærlitteraturen kan det hjælpe med at holde på farverne, hvis du tilføjer dette krydderi til din vask. Så hvis det ikke har virket at vende vrangen ud på tøjet, eller hvis det heller ikke har virket at bruge specielle produkter, hvorfor så ikke overveje denne mulighed? Vi fortæller mere i artiklen her.

Hvorfor skal du tilføje sort peber til vaskemaskinen?

I mange år har man brugt sort peber som et middel til at undgå, at farverne forsvinder fra tøjet. Anekdoter beskriver, at dette krydderi agerer som “sandpapir” inde i vaskemaskinen .

Du skal være opmærksom på, at de farver, som har mest gavn af denne ingrediens, er mørke farver, såsom blå og sort. Så er du klar til at give dette vasketrick et forsøg?

Du skal huske, at det er noget af en ammestuehistorie, og derfor er der ikke nogen garanti for, at det virker. Alligevel kan du prøve at gøre det næste gang, du vasker en farvet vask. Undlad dog at bruge det til hvidt eller lyst tøj, da det vil kunne give uønskede pletter.

Sort peber til vaskemaskinen

Hvordan tilføjer du sort peber til vaskemaskinen?

Når alt det er sagt, er du sikkert nysgerrig efter at prøve dette interessante vasketrick. Imidlertid skal du gøre det rigtigt for at undgå potentielle ulemper. Så i det følgende afsnit vil vi give dig nogle trin-for-trin instruktioner til, hvordan du bruger denne metode på den mest effektive måde.

 • Forberedelse af produktet: Først og fremmest skal du kværne det sorte peber så fint som muligt. Du skal med andre ord være sikker på, at det er fuldstændig pulveriseret. Eller du kan selvfølgelig købe noget, som allerede er stødt.
 • Forberedelse af tøjet med krydderiet: Når krydderiet er klart, skal du tilføje det til maskinen. Omkring to spiseskefulde er den anbefalede mængde.
 • Forberedelse af maskinen: Og til sidst skal du bare starte maskinen på det sædvanlige program. Restfarven fjernes, mens maskinen vasker. Når vasken er færdig, kan du tørre tøjet, som du plejer.

Andre anbefalinger til at bevare farverne på tøjet

At tilføje sort peber til vaskemaskinen er ikke den eneste måde til at få farverne på tøjet til at holde længere. Faktisk produceres der skyllemiddel og produkter kun til dette formål. Men hvis du imidlertid foretrækker naturlige metoder, findes der adskillige andre interessante tips, du kan forsøge. Prøv eventuelt disse!

 • For at holde på farven i tøjet, tilføj da 0,5 dl salt til en liter koldt vand. Læg dernæst tøjet i blød og lad det stå natten over. Vask derefter som normalt.
 • Husk altid at læse vaskeanvisningerne på tøjetForskellige typer vask foreslås alt efter stoffets materiale. Hvis du følger disse anbefalinger, vil du være i stand til at bevare farverne længere.
 • I tilfælde af at tøjet falmer, bør du vaske det separat  i hånden. Du kan også lægge det i blød i lidt vand med eddike, før du vasker det.
 • Forsøg at vaske det koldt, da varmt vand kan gøre, at visse stykker tøj mister farven.
 • For både at pleje stoffets farve og kvalitet, kan du tilføje 1 dl bagepulver til vasken. Denne ingrediens har samme egenskaber som sort peber. Og hvis du også er ude efter blødhed, så tilføj 2 dl eddike.
  Vasketøj i kurve

Hvad skal du huske på vedrørende disse vaske-tips?

Sort peber og andre naturlige ingredienser lader til at være nyttige hjælpemidler, når det kommer til vasketøj. Du bør dog huske, at disse råd stammer fra populærlitteraturen, og derfor er der ikke nogen totalt garanti for, at de virker. Alligevel kan du afprøve dem, hvis du følger instrukserne, som vi har fortalt om tidligere.

Hvis du vælger at tilføje sort peber til vaskemaskinen, skal du huske kun at gøre det, når du vasker mørkt eller sort tøj. Det anbefales ikke til hvide vaske, da det kan lave pletter på tøjet. Giv det et forsøg, og fortæl os, hvordan det går!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Escuela Agrícola Panamericana. Pimienta negra. Honduras 1998.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.