Eddike mod mel- og bladlus på planter

I dag vil vi dele nogle simple metoder til at komme af med bladlus på planter ved hjælp af billige og naturlige ingredienser, som du har lige ved hånden.
Eddike mod mel- og bladlus på planter

Sidste ændring: 25 august, 2022

Hvis du har et angreb af bladlus på planter, og du ikke ved, hvad du skal gøre ved det, kan du prøve disse tricks med eddike for at få dem udryddet permanent.

I dag vil vi dele nogle simple metoder til at komme af med bladlus på planter ved hjælp af billige og naturlige ingredienser, som du har lige ved hånden.

Planter giver nyt liv til et rum og passer godt ind alle steder. Når alt kommer til alt, findes der intet mere forfriskende, end levende planter indendørs. Derfor er det så vigtigt, at de tager sig perfekte ud.

Der er mange fordele ved planter i hjemmet, især for din sundhed

Desværre bliver planter nogle gange angrebet af små insekter, som får dem til at blegne og visne.

Hvis bladlus indenfor er et problem for dig, så fortvivl ikke; i dag vil vi give dig råd til, hvordan du kan komme helt af med dem uden brug af kemikalier, som kan give allergier og andre gener, især hvis du har børn eller kæledyr i huset.

Bekæmp mellus og bladlus på planter

Blad- og mellus er små indendørs planteinsekter, som kun er ca. tre mm lange. De angriber planternes blade og æder saften inde i dem. Det første tegn på disse insekter er gule blade, som bliver tørre og tilsidst dør og falder af.

Disse insekter kan være yderst skadelige, fordi de formerer sig i et eksplosivt tempo. De producerer mindst fire generationer om året. En generation er et insekts fulde livscyklus, fra æg til død.

De er en sommerpest, fordi de trives bedst i et varmt og fugtigt miljø. Derfor er risikoen større inde i hjemmet og i drivhuse, hvor klimaet er ideelt for formering, og hvor op til 11 generationer kan produceres pr. år.

Tre måder at bruge eddike på mod bladlus på planter

Æblecidereddike mod bladlus på planter

Eddike er simpelthen en fortyndet form for eddikesyre, som man opnår gennem en gæringsproces af et produkt, som indeholder sukker eller stivelse. Det har antiseptiske og desinficerende egenskaber, som ofte bruges i medicinske og farmaceutiske sammenhænge.

Fordelene ved at bruge eddike

1. Insektfælde til bladlus på planter

Bladlus elsker gæret mad, så eddike er en ideel måde til at fange dem på. Eddikesyre får dem også til at blive sløve, så du lettere kan fange dem. Hvis du hælder eddike i en flaske, vil insekterne drages af det og vil ikke være i stand til at slippe ud.

Det skal du bruge

 • Et glas med låg
 • En kniv
 • Eddike (250 ml)

Sådan gør du

 • Hæld eddiken i glasset
 • Lav huller i låget med kniven
 • Sæt låget på glasset
 • Placer derefter glasset et sted, hvor du bemærker, at insekterne er, og lad det virke for øjnene af dig

2. Klæbefælder med eddike

Når du blander eddike med noget klæbrigt mad, som feks. peanut butter, og putter det i et glas eller en beholder med huller i låget, vil insekterne flyve ned i glasset, klæbe sig til maden og derved ikke være i stand ti at slippe fri.

Det skal du bruge

 • En beholder med huller i låget
 • En lille tallerken
 • 2 spsk peanut butter
 • 2 spsk eddike

Sådan gør du

 • Kom eddike og peanut butter på tallerkenen
 • Bland det godt
 • Sæt tallerkenen ned i beholderen og luk låget

3. Eddike og sæbe til at bekæmpe bladlus på planter

Denne fælde er rigtig god, fordi insekterne vil blive tiltrukket af blandingen og lade dine planter være. Sæben vil, på samme måde, holde dem fanget, så de ikke kan slippe fri.

En klæbefælde mod bladlus på planter

Det er en meget praktisk  fælde, idet du kan lave nogle stykker og placere dem i forskellige rum.

Det skal du bruge

Sådan gør du

 • Bland sæbe og eddike i en kop
 • Bland det godt sammen
 • Placer blandingen i en beholder ved siden ef de planter, som er udsat

Brug disse enkle tricks til at bekæmpe blad- og mellus og hold dine planter sunde. Prøv dem og nyd dine indendørs planter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ali, Zeshan & Wang, Zhenbin & AMIR, RAI & Younas, Shoaib & Wali, Asif & Adowa, Nana & Ayim, Ishmael. (2018). Potential Uses of Vinegar as a Medicine and Related in vivo Mechanisms. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. 86. 1-12. 10.1024/0300-9831/a000440.
 • White, J. Whiteflies in the greenhouse. Entomology. University of Kentucky College of Agriculture. [Online] Avaiable at: https://entomology.ca.uky.edu/ef456

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.