Tips til at rengøre hårbørsten

Hårbørster kan blive en grobund for bakterier, som kan beskadige din hovedbunds sundhed. Det er derfor, vi ønsker at give disse tips til, hvordan man kan rengøre hårbørsten.
Tips til at rengøre hårbørsten

Sidste ændring: 09 august, 2022

Ved du, hvordan du kan rengøre hårbørsten?

Det er normalt for dette redskab at begynde at ophobe hårstrå, hver gang man har brugt det. Nogle af dem knækker af i processen eller falder ud for at lave plads til nye hår. Uanset hvad er hår ikke det eneste, som begynder at ophobe sig i børsten, så det er vigtigt at rengøre den regelmæssigt.

Hvis man udfører denne proces med rengøring og desinficering, vil det uden tvivl forebygge ting, som kan påvirke ens hår eller hovedbund. Det skyldes, at støvpartikler, olie fra produkterne, vi bruger (eller den, som udskilles i hovedbunden), bakterier og forurenende stoffer fra miljøet hober sig op i dine børster.

Vi ønsker at dele nogle tips med dig, som vil facilitere rengøringsprocessen og forebygge, at skidt ophober sig ved hver anvendelse og påvirker dit hår.

Hvorfor er det vigtigt at rengøre hårbørsten?

Som vi har nævnt ovenstående, kan hårbørster blive en kilde til skidt, bakterier og svamp. Studier har faktisk vist, at hårene på hoved, øjenbryn og skæg er hjem for forskellige mikroorganismer fra miljøet.

Det er derfor essentielt at vaske dit hår og rengøre din hårbørste for at forhindre, at disse mikroorganismer formerer sig. Ideelt bør man gøre begge dele på samme tid, eftersom man ved at børste rent hår med en beskidt børste blot kommer bakterierne, som man lige har vasket ud, tilbage i håret.

Kvinde børster sit hår

Hvor ofte bør man rengøre hårbørsten?

Ifølge American Academy of Dermatology mister vi mellem 50 og 100 hårstrå hver dag. De fleste af dem ender med at sidde i vores hårbørster. Så regn det selv ud: Hvor mange hår kan ophobe sig på en uge eller en måned? Ret mange, ikke?

Det er derfor, vi anbefaler at udføre denne rengøringsproces ofte, selvom der ikke er nogen regler for at vaske hårbørsten. Det kan være som følgende:

 • En gang om ugen, hvis du anvender mange produkter i dit hår, især hårlak og behandlinger, der ikke skal skylles ud.
 • En gang hver anden uge, hvis du som regel ikke kommer noget i håret eller kun bruger få produkter, behandlinger og olier.

Uanset hvad bør du fjerne overskydende hårstrå, som sætter sig fast i børsten hver dag.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Brug ler og kokosolie til at genoplive håret

Sådan kan man rengøre hårbørsten

Rengøring og desinficering af hårbørsten eller kammen er meget nemt, tager ikke lang tid, og man kan bruge naturlige ingredienser såsom natron, hvilket ikke ændrer hudens pH-værdi. Det hjælper faktisk med at regulere den og vil ikke ødelægge børsten.

Lad os se på fremgangsmetoden trin for trin til, hvordan man kan rengøre hårbørsten på en effektiv måde.

1. Fjern overskydende hår

Hvis du ikke har fjernet løse hår fra din børste allerede, så er dette det første, du skal gøre. Afhængig af typen af børste, og hvor mange hår der sidder, kan det være svært at gøre det blot med hænderne. Hvis det er tilfældet, så kan man bruge en kam med en spids ende.

Man kan også bruge en anden type stiv børste, en saks eller nogle andre spidse ting. Gør det meget forsigtigt, så du ikke kommer til skade.

2. Læg børsten i blød for at fjerne skidt

Selv hvis der ikke er nogen synlige hår tilbage, skal du lægge din hårbørste i blød i varmt vand med shampoo eller natron for at fjerne de mikroorganismer og skidt, som sidder de steder, du ikke kan se. Sådan her gør man:

 • Kom varmt vand i en plastikbøtte.
 • Tilsæt shampoo eller natron og bland det, så det bliver opløst.
 • For at få et mere effektivt middel kan man bruge shampoo og natron sammen.
 • Hvis børsten er udelukkende af plastik, kan man lægge den helt ned i vandet og ryste den. Lad den ligge i blød i fem minutter.
 • Til børster, som har noget polstring på håndtaget eller andre steder, må dette ikke komme i kontakt med blandingen, man har lavet. I dette tilfælde skal man lægge børsten på hovedet ned i vandet og lade vandniveauet være, så det kun dækker børsterne.
 • Det ovenstående gælder også for børster af træ.

3. Fjern skidt med en tandbørste

Hvis du under trinnet med at lægge børsten i blød opdager, at der stadig sidder skidt i børsten, vil du være nødt til at fjerne det med en tandbørste. For at gøre det fjerner man børsten fra vandet, ryster den for at fjerne rester af vand og begynder at børste hårene med en tandbørste.

Hvis der kommer meget skidt ud, kan man dyppe børsten i det varme vand igen for at fjerne det. Bliv ved med at gøre det, indtil du er tilfreds med renligheden.

4. Desinficér børsten

Dette trin med desinficering er valgfrit. Du skal bruge en skål med varmt vand og noget klar eddike.

 • Bland en dl klar eddikke med en dl varmt vand.
 • Læg børsten i blød i omkring 15 til 20 minutter.
 • Afhængig af materialerne, det er lavet af, skal du have anbefalingerne fra det ovenstående afsnit i baghovedet.
 • Gå videre til næste trin.
Natron til at rengøre hårbørsten

5. Tør børsten

Når rengøringsprocessen er gennemført, skylles børsten med en lille smule varmt eller koldt vand. Ryst den og læg den på hovedet på et tørt viskestykke eller håndklæde. Lad den tørre, så vil du få en fuldstændig ren hårbørste!

Nyd en ren hårbørste

Nu ved du, hvordan du kan rengøre og desinficere din hårbørste! Husk at gøre det mindst to gange om måneden. På den måde vil du fjerne alle partikler, som kan beskadige dit hår eller din hovedbund.

Det kan interessere dig ...
5 nyttige tips til at rengøre lædersko
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 nyttige tips til at rengøre lædersko

Det kan være en kedelig opgave at rengøre lædersko, når du ikke er bekendt med de rette teknikker. Vi vil derfor give dig nogle nyttige tips og tri...