Top 7 over de alvorligste skader i fodboldens historie

Fodbold er en af de mest fascinerende kontaktsportsgrene på planeten. Dens lange historie omfatter mange ekstraordinære mål, men også alvorlige skader, som har givet millioner af mennesker et chok.
Top 7 over de alvorligste skader i fodboldens historie

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Kampen, lidenskaben og intensiteten, hvormed hver enkelt bold bliver sparket rundt, garanterer et show under en fodboldkamp. Men denne uhæmmede energi fører også til uheldige konsekvenser i form af store fysiske problemer. I den forbindelse har vi samlet de 7 alvorligste skader i fodboldens historie.

Der er tilfælde, hvor skaderne betød 6 måneders karantæne. I andre tilfælde efterlod problemet følgevirkninger for resten af spillerens karriere.

Heldigvis var det i de fleste scenarier kun et traumatisk øjeblik, der blev overstået, selv om det fortsat er en skræmmende anekdote på det smukke spils faretruende sider. Vil du vide, hvilke spillere der var involveret? Læs videre!

De alvorligste skader i fodboldens historie

De alvorligste skader i fodboldens historie udgør en uendelig liste. Vi har dog udvalgt de mest symbolske, foruroligende og mest omtalte skader gennem tiderne.

7. Eduardo da Silva (2007-08)

Årene går, og billederne af Eduardo da Silvas skade – en brasiliansk fodboldspiller med kroatisk statsborgerskab – vækker fortsat forundring. Angriberen blev offer for en hård tackling, da han spillede for det engelske hold Arsenal. Det hele skete i kampen mod Birmingham, hvor Martin Taylor lavede et aggressivt slag foran ham.

Resultatet? Et brud på venstre lægben.

Dette tvang da Silva væk fra banen i 10 måneder. Få uger efter skaden fortalte Da Silva til News of the World: “Skaden var så slem, at jeg kunne have mistet mit ben.”

Sandheden er, at hans karriere fortsatte blandt hold som Shakhtar Donetsk, Flamengo, Atlético Paranaense og Legia Warszawa.

6. Djibril Cissé: En af de alvorligste skader i fodboldens historie (2004 og 2006)

De fleste husker Djibril Cissé for hans excentricitet, fodboldpræstationer og for to alvorlige skader, som han pådrog sig med kun to års mellemrum. Den første skete i 2004, da han spillede for Liverpool mod Blackburn Rovers. En tackling af Jay McEveley resulterede i et brud på skinnebenet i hans venstre ben.

I 2006 spillede han en kamp med Frankrig mod Kina, og fortidens spøgelser vendte tilbage efter en aktion mod Zheng Zhi. Det frygtelige scenarie, der fulgte, var et brud på skinnebenet og lægbenet i hans højre ben.

På trods af kaos nægtede Cissé at give op og fortsatte med at score mål for Marseille, Sunderland, Panathinaikos, Lazio, Queens Park Rangers, Krasnodar, Bastia, Saint-Pierroise, Yverdon-Sport og Panathinaikos Chicago.

Person med lægsmerter

Brud i benene kan involvere skinnebenet, lægbenet eller begge knogler på samme tid.

5. Alf-Inge Haaland: En af de alvorligste skader i fodboldens historie, der førte til tidlig pensionering (2000-01)

Erling Haalands far, Alf-Inge, er også i top 7 over de alvorligste skader i fodboldhistorien.

Årsagen var den frygtede Roy Keane, midt i kampen mellem Manchester United og Manchester City. Red Devils-anføreren fik – med en tackling, som han senere indrømmede var forsætlig – norskeren til at rive et ledbånd i sit venstre knæ over.

Desværre var han ikke i stand til at komme sig tilfredsstillende efter fire operationer. Han endte derfor med at stoppe med at spille som 31-årig. Et frygteligt minde, der – som mange andre gange – afslørede temperamentet hos Uniteds tidligere irske anfører.

4. Petr Čech (2006-07)

Målmænd er også udsat for en masse skader, primært i individuelle dueller og hjørnespark.

I den forbindelse blev Petr Čech i sin lange periode som målmand for Chelsea udsat for en kritisk hændelse. I dette tilfælde var modstanderen i Premier League Reading, og det tilfældige sammenstød fandt sted med Stephen Hunt, hvilket udløste et impressionsbrud i kraniet.

Der findes to hovedtyper af kraniebrud: Lineære og impressionsbrud. Førstnævnte er forbundet med et mindre brud med en aflang form, som ikke repræsenterer en større forvrængning af knoglen.

Sidstnævnte er derimod af større kompleksitet, da den danner et tryk i kraniet. Det var det, der skete for Čech, som måtte komme sig i tre måneder.

3. Manuel Pablo Garcia (2001-02)

En anden af de alvorligste skader i fodboldens historie skete i den spanske liga og ramte Manuel Pablo, den berømte højreback, der spillede hele sin karriere som forsvarsspiller for Deportivo La Coruña. Midt i kampen mod Celta de Vigo lavede Everton Giovanella et fejt spil for at få fat i bolden, men spilleren, der er født i Arucas, blev trukket væk.

Der var helt stille på stadion, da det gik op for dem, at Manuel Pablo havde et brud på skinnebenet og lægbenet i højre ben.

Samtidig græd den spiller, der begik forseelsen, utrøsteligt og erklærede derefter: “Jeg vil gerne bede om tilgivelse, for jeg har aldrig ønsket at gøre dette. Hvis bare jeg kunne tage hans plads…”.

Fodbold måtte vente 9 måneder på at se Garcia tilbage på banen.

2. Michael Krohn-Dehli (2015-16)

Michael Krohn-Dehli vakte skræk hos både holdkammerater og modstandere, da han i første halvleg af Europa League-semifinalen, hvor han spillede for Sevilla, pådrog sig brud af den nederste del af knæskallen i venstre knæ. Et unaturligt vrid i leddet var årsag til hændelsen.

Efter at være blevet opereret kom Krohn-Dehli sig i ni måneder, men var aldrig mere den samme afgørende spiller på midtbanen. Hans sidste oplevelse var en overførsel til Deportivo La Coruña, indtil han besluttede sig for at afslutte sin professionelle karriere i 2019.

1. David Busst (1995-96)

Vi skal helt tilbage til 1996, året hvor David Busst oplevede sit værste øjeblik. Forsvarsspilleren fra Coventry City kolliderede med ikke én, men to spillere (Danis Irwin og Brian McClair). Den frygtelige konsekvens var et dobbelt brud på skinnebenet og lægbenet på hans højre ben.

Efter katastrofen bredte dramaet sig på grund af stafylokokinfektioner. Konsekvensen af disse begivenheder afsluttede hans karriere. I sidste ende var det nødvendigt med 26 operationer for at redde Bussts ben.

Illustration af bakterier

Knoglebetændelse er en komplikation ved visse brud med kolonisering af bakterier i knoglevævet.

Listen over de alvorligste skader i fodboldens historie fortsætter

Selv om nogle af de spillere, der fik de alvorligste skader i fodboldens historie, kunne fortsætte med at spille, varede de psykologiske konsekvenser efter deres helbredelse i lang tid.

Som en sidste overvejelse vil vi nævne nogle navne på andre spillere, der måtte stoppe med fodbold på grund af skader:

 • Marco van Basten.
 • Just Fontaine.
 • Uli Hoeness.
 • Fernando Redondo.
 • Sebastian Deisler.

Vi vil se, hvordan fodbold som en kontaktsport udvikler sig for at reducere risikoen for alvorlige skader i årenes løb. Indtil videre er den fysiske usikkerhed fortsat en modvægt til den følelsesmæssige spænding ved denne sport.

Det kan interessere dig ...
7 tips til at forebygge sportsskader
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 tips til at forebygge sportsskader

Al fysisk aktivitet har både fordele og risici. I denne artikel viser vi dig nogle gode tips til at forebygge sportsskader. • Ekstrand J, Hagglund M y Walden M. Incidencia de lesiones y patrones de lesiones en el fútbol profesional: el estudio de lesiones de la UEFA. Br J Sports Med. 2011.
 • Márquez J, Ramón G y Quiceno C. Lesiones en futbolistas de un equipo sudamericano durante 1 año de seguimiento. Rev Cubana Ortop Traumatol. 2016. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-215X2016000100006&lng=es.
 • Stubbe J, van Beijsterveldt A, van der Knaap S, Stege J, Verhagen E, van Mechelen W, et al. Lesiones en jugadores profesionales de fútbol masculino en los Países Bajos: un estudio de cohorte prospectivo. Tren J Athl. 2015.
 • Wong P y Hong Y. Lesión de fútbol en las extremidades inferiores. Br J Sports Med. 2005.
 • Ekstrand J, Hagglund M, Kristenson K, Magnusson H y Walden M. Menos lesiones de ligamentos pero sin efecto preventivo sobre lesiones musculares y lesiones graves: un seguimiento de 11 años del estudio de lesiones de la UEFA Champions League. Br J Sports Med. 2013.
 • Olmedilla A, García C y Martínez F. Factores psicológicos vulnerabilidad a las lesiones deportivas : un estudio futbolistas. Revista de psicología del deporte. 2006.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.