9 tricks til at vaske dit hår mindre

Det er irriterende at have fedtet hår. Derfor vasker du det måske ofte, men det er ikke altid en god ide. Når du vasker hår tit, bliver det hurtigere beskidt igen.
9 tricks til at vaske dit hår mindre
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Intet ser kedeligere ud end fedtet hår. Det er ikke rart at skulle ud blandt andre mennesker, når dit hår ligner noget, der er løgn. Måske vasker du det derfor også alt for tit. Men du behøver ikke at vaske dit hår så ofte, som du måske tror. Her er nogle råd til, hvordan du kan vaske dit hår mindre.

Tricks til at vaske dit hår mindre

Det er ikke sundt for håret at blive vasket hver dag. Det fjerner de naturlige olier, udtørrer hovedbunden og får din hud til at producere mere olie, hvilket gør håret fedtet hurtigere igen.

1. Vask dit hår med kogt eller filtreret vand

Kvinde der vasker sit haar

En af de første ting, du kan gøre for at vaske dit hår mindre, er at skylle  det med kogt eller filtreret vand ved en temperatur på 38 grader.

Se også denne artikel efter “9 tricks til at vaske dit hår mindre”:

5 juice og smoothie mod hårtab

2. Brug ikke hårprodukter for ofte

Populære hårprodukter som keratin, tørshampoo, hårspray og gel kan gøre håret hurtigt beskidt.

Hvis du vil vaske dit hår mindre ofte, så prøv at skære ned på forbruget, så du kun bruger dem en eller to gange om ugen.

3. Børst håret mindre, og brug en kam

Person der bruger en kam

Du får ikke flottere eller mere skinnende hår af at børste det flere gange om dagen. Jo mere, du rører ved dit hår, desto hurtigere bliver det snavset. Det trækker olierne ud i håret og kan det få det til at se fedtet ud hurtigere.

Børst derfor kun dit hår to eller tre gange om dagen, helst med en kam i stedet for en børste. Det vil give færre knækkede hår og splittede spidser, og det vil få dit hår til at se sundere ud.

Læs også denne artikel efter “9 tricks til at vaske dit hår mindre”:

5 måder til at afblege håret naturligt

4. Brug mousse

Hvis du synes, dit hår har brug for produkter for at se pænt ud, så prøv at skifte gelen eller hårsprayen ud med mousse. Det bygger sig ikke helt så meget op i dit hår, og ser ikke så snavset ud.

5. Brug en sulfatfri shampoo

Person der bruger shampoo

Natriumlaurylsulfat, eller SLS, er et ikke-giftigt stof i shampoo , som kan give tør hovedbund og øge olieproduktionen hos nogle mennesker. Hvis dette gælder for dig, skal du vælge en shampoo, der ikke indeholder disse slags ingredienser. Brug også hårmasker og olier for at styrke dit hår.

Du kan også lave din egen eksfolierende shampoo eller hårmaske derhjemme med forskellige naturlige ingredienser.

6. Skru ned for varmen

Hvis du bruger en hårtørrer, glattejern eller krøllejern ofte, udsætter du dit hår for en masse stress, der kan få det til at se beskidt ud hurtigere. Prøv at sænke temperaturen på din hårtørrer eller glattejern til 150-180 grader.

7. Giv din hovedbund en peeling

Kvinde med langt kroellet haar - vaske dit haar mindre

Peelinger kan hjælpe hovedbunden med at komme af med døde hudceller, fjerne urenheder og styrke hårsækkene, så håret kan vokse sig stærkere og sundere.

8. Skift hovedpudebetrækket ofte

Dit hår bliver hurtigere fedtet, hvis du bruger det samme pudebetræk i lang tid.

Dit pudebetræk absorberer olier og hårprodukter. Derfor dækkes pudebetrækket af bakterier og urenheder, som du bagefter gnider ind i håret igen, når du lægger hovedet på puden. Derfor er det afgørende, at du skifter dit pudebetræk mindst en gang om ugen.

9. Beskyt dit hår mod sol og kulde

Kvinder der ligger med haaret spredt ud - vaske dit haar mindre

Til sidst er det nødvendigt at beskytte dit hår om vinteren og sommeren, når temperaturen er høj eller lav. Kulde og varme stimulerer produktionen af olie i din hovedbund og giver fedtede rødder.

Du kan beskytte dit hår ved at tage en hat eller hue på. Det gør dit hår sundere og mere glansfuldt.

Prøv de her 9 tricks til at vaske dit hår mindre ofte, og se hvordan det går!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.