Trykket ribben: Årsager, symptomer og pleje

Et trykket ribben adskiller sig ikke meget fra en kvæstelse, som vi kan se på huden efter at have fået et slag. Denne skade på brystvæggen vil dog medføre åndedrætsbesvær.
Trykket ribben: Årsager, symptomer og pleje
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 02 december, 2022

Ribbenene er horisontalt anordnede knogler, hvis hovedfunktion er at beskytte de organer, der er placeret i brystkassen og i den øverste del af maven. De kan lide en lang række skader, for eksempel et trykket ribben.

Menneskets knogler har to veldefinerede områder: Et kortikalt og et trabekulært. Det trabekulære område er meget mindre stift og mere vaskulært end det andet, hvilket gør det mere udsat for skader.

Generelt er disse former for skader forårsaget af bristning af blodkar i et bestemt område. Et trykket ribben er ikke andet end brud på nogle blodkar i knoglens trabekulære område og dannelse af et hæmatom.

Hvad er symptomerne?

De symptomer, som patienter med denne type skade oplever, adskiller sig ikke meget fra dem, som personer med et ribbensbrud oplever. Det karakteristiske symptom er smerter i det berørte område, som opstår umiddelbart efter slaget.

Smerter fra et trykket ribben kan vare 3-6 uger og øges ved vejrtrækningsbevægelser. Andre almindelige symptomer, som folk kan have, er følgende:

 • Betændelse i området af skaden.
 • Ændring i hudfarve eller hudhæmatom.
 • Åndenød.
 • Muskelkramper i den berørte side.
 • Øgede smerter ved hoste, nys eller bevægelse.

De vigtigste årsager til et trykket ribben

Enhver situation, der kan skade brystvæggen, er i stand til at generere et trykket ribben. I denne forstand er traumer den hyppigste årsag. Undersøgelser viser faktisk, at skader på brystvæggen i forbindelse med traumer er en væsentlig årsag til sygelighed og dødelighed.

For at blodkarrene kan briste, skal der ske en direkte overførsel af energi til knogleoverfladen. Situationer som trafikulykker, fald eller kontaktsport kan ofte forårsage denne tilstand.

Der er også andre faktorer, der kan forårsage et trykket ribben, f.eks. hos patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) eller ved løft af tunge genstande. Disse situationer skaber en stigning i trykket i brystet og kan forårsage skade.

Risikofaktorer

Visse tilstande disponerer folk til at få blå mærker, selv om de ikke er en direkte årsag. Blandt dem skiller visse osteoartikulære sygdomme sig ud, f.eks. osteoporose, som svækker knoglevævet og gør det mere tilbøjeligt til at briste.

Gravide kvinder har også en øget risiko for trykkede ribben og blå mærker fra den forstørrede livmoder. Undersøgelser viser, at selv det mindste slag eller hoste kan forårsage en sådan skade.

Denne artikel kan være interessant for dig: Diabetes øger risikoen for knoglebrud

Diagnosen af et trykket ribben stilles ved at spørge om symptomerne og ved en ordentlig fysisk undersøgelse. Lægen vil spørge om, hvordan skaden er opstået, og hvilke symptomer der opstod efter skaden.

De vil også lytte til patientens vejrtrækning for at tjekke, at den ikke er påvirket. Specialisten vil inspicere det område, hvor skaden er sket, for at finde eventuelle hæmatomer, deformiteter eller andet af klinisk interesse.

Symptomerne på et trykket ribben og et brud er meget ens, så en røntgenundersøgelse af brystet vil være indiceret. Ved denne undersøgelse kan lægen fastslå, hvad der præcist er sket.

Afslutningsvis kan det være nødvendigt med andre undersøgelser, f.eks. en MR- eller CT-scanning, for at udelukke, at der er læsioner i andre organer og væv.

Behandling af et trykket ribben

Trykkede ribben behandles på samme måde som ribbensbrud, så det er næsten aldrig nødvendigt med operation. Skaden bør dog ikke forbindes, da dette ville afbryde åndedrætsbevægelserne og øge risikoen for at få lungebetændelse.

I denne henseende er absolut hvile en af de vigtigste foranstaltninger til at fremme en korrekt knogleregeneration. Hvis dette er umuligt, er det normalt mere end nok at reducere de daglige aktiviteter og undgå pludselige bevægelser.

Lægen kan også ordinere smertestillende og antiinflammatoriske lægemidler som f.eks. ibuprofen. I de alvorligste tilfælde kan der gives en smertestillende indsprøjtning i nærheden af det skadede område.

Fysioterapi for åndedrætsorganer kan være nyttig for de patienter, der har åndedrætsbesvær. De angivne øvelser vil hjælpe folk med at genvinde evnen til at udvide brystkassen.

Genoptræning og anbefalinger

Et trykket ribben er ikke så alvorligt, som det ser ud, og det har en forholdsvis hurtig genoptræningstid. Knoglen bør være helet på højst 6 uger, men det kan dog forlænges op til 8 uger afhængigt af patienten.

De anbefalinger, som patienterne kan følge, er blot at hvile sig og tage de ordinerede smertestillende midler. Nogle foranstaltninger til at reducere inflammation og smerter i området er dog nyttige:

 • Påfør is i 10 til 20 minutter på de steder, hvor der er smerte.
 • Undgå at ryge.
 • Sov i en halvsiddende stilling og sov ikke på den berørte side.
 • Undlad at udføre aktiviteter, der kan forårsage smerter.

Et trykket ribben: Konklusion

Trykkede ribben er skader, der minder meget om brud. De har som regel samme oprindelse.

Men trykkede ribben er mindre alvorlige skader, da der ikke sker en fuldstændig nedbrydning af knoglen, og derfor tager det kortere tid at hele.

Et trykket ribben er dog en skade, som ikke bør undervurderes. Den smerte, den udløser, kan føre til åndedrætssvigt.

Derfor er det bedst at gå til en specialist, når du har mistanke om, at du kan lide af det. Kun fagfolk vil være i stand til at stille en korrekt diagnose og angive den rette behandling.

Det kan interessere dig ...
Smerter i ribbenene – vigtige mulige årsager
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Smerter i ribbenene – vigtige mulige årsager

Smerter i ribbenene er en meget almindelig lidelse, som vi skal tage hensyn til. Vi vil forklare, hvad de mest almindelige årsager normalt er.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Marro A, Chan V, Haas B, Ditkofsky N. Blunt chest trauma: classification and management. Emerg Radiol. 2019 Oct;26(5):557-566.
 • Baitner AC, Bernstein AD, Jazrawi AJ, Della Valle CJ, Jazrawi LM. Spontaneous rib fracture during pregnancy. A case report and review of the literature. Bull Hosp Jt Dis. 2000;59(3):163-5.
 • Dogrul BN, Kiliccalan I, Asci ES, Peker SC. Blunt trauma related chest wall and pulmonary injuries: An overview. Chin J Traumatol. 2020 Jun;23(3):125-138.
 • Martínez, Régulo José Ávila, et al. “Evolución y complicaciones del traumatismo torácico.” Archivos de bronconeumologia 49.5 (2013): 177-180.
 • Majercik S, Pieracci FM. Chest Wall Trauma. Thorac Surg Clin. 2017 May;27(2):113-121.
 • Senekjian L, Nirula R. Rib Fracture Fixation: Indications and Outcomes. Crit Care Clin. 2017 Jan;33(1):153-165.
 • Funakoshi T, Furushima K, Kusano H, Itoh Y, Miyamoto A, Horiuchi Y, Sugawara M, Itoh Y. First-Rib Stress Fracture in Overhead Throwing Athletes. J Bone Joint Surg Am. 2019 May 15;101(10):896-903.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.