Typer af grøn stær: Hvad du bør vide

Der er forskellige typer af grøn stær, men de forårsager alle svækkelser af synet. Hvis det ikke behandles, kan denne lidelse føre til blindhed. Vi vil fortælle dig alt om sygdommen i denne artikel.
Typer af grøn stær: Hvad du bør vide

Sidste ændring: 06 januar, 2021

Grøn stær er en øjenlidelse, som manifesterer sig på forskellige måder. Selvom det normalt er forbundet med forhøjet tryk i øjet, er sandheden, at der er typer af grøn stær med et normalt tryk i øjet.

Når det er sagt, er alle typer af grøn stær kroniske og degenerative. Det betyder, at de vil udvikle sig, hvis de ikke bliver behandlet, og vil føre til skade på synsnervenDet værste resultat af processen er blindhed på grund af ødelæggelse af systemet, som fanger billeder og sender informationen til hjernen.

Diagnose af grøn stær

Et af problemerne med at diagnosticere grøn stær tidligt er, at det ikke har nogen tydelige tegn i starten. En person kan tilbringe år, hvor de udvikler forhøjet tryk i øjnene uden at vide det.

For at bekræfte denne lidelse bliver man nødt til at måle trykket indeni øjet. Det er en procedure, som øjenlægen udfører med det passende udstyr. Selvom de vil udføre målingen, når der er symptomer, gør de det dog måske også ved rutinetjek hos bestemte personer med større risiko, som endnu ikke har sygdommen.

Risikofaktorer for alle typer af grøn stær

Der er personer, som har større risiko for at udvikle en af de forskellige typer af grøn stær. Hos disse patienter er det vigtigt at være opmærksom på de indledende tegn samt at måle trykket i øjet i ungdommen.

Et grundlæggende problem er, at risikoen øges med alderen. Voksne over 40 øger gradvist sandsynligheden for at udvikle sygdommen, i takt med at de ældes.

Familiehistorisk er også en indikator. Hvis en forælder har haft grøn stær af en form, er det sandsynligt, at deres barn også vil få det. De vil dog ikke få det i barndommen, men senere som voksne.

Forbindelsen med andre øjenlidelser er også vigtig. Nærsynethed er en risikofaktor for at få grøn stær. Forskere skønner, at nærsynede patienter har dobbelt så stor risiko for at øge deres tryk i øjnene, end resten af befolkningen.

Nærbillede af øje viser eksempel på forskellige typer af grøn stær

Måske du også vil være interesseret i at læse: Fire gode fødevarer til øjnene

De mest gængse typer af grøn stær

Som rapporteret af National Eye Institute er der fire gængse typer af grøn stær. De er klassificeret af måden, som dræningen af væske fra øjet er forhindret på, og af hvornår de opstår.

Åbenvinklet grøn stær

Det er den mest udbredte type af grøn stær i verden. Det, der sker, er, at det blokerer de små udgange, som øjet bruger til at fjerne indre væske. På grund af en ophobning af væske uden nogen måde at komme ud på, øges trykket indeni øjet dermed.

Dets udvikling er meget langsom, kronisk og degenerativ. Patienter har tendens til at opdage det sent, efter noget af skaden allerede har fundet sted. På grund af det kaldes det ofte stille blindhed.

Behandlingen spænder fra medicin til operation. Der er også forskellige kirurgiske løsninger, som øjenlægen vil vælge.

Lukketvinklet grøn stær

Den lukketvinklede type af grøn stær er meget mindre gængs end den åbenvinklede type. Det har derudover tendens til at udivkle symptomer mere akut og mere synligt end den tidligere type.

Navnet, lukketvinklet, refererer til målingen, som øjenlægen laver af vinklen dannet af iris og hornhinden. I dette tilfælde er denne værdi mindre den det, der anses som normalt, og det er netop denne ændrede anatomi, der blokerer den naturlige dræning af væske fra øjet.

Medicinsk pleje for denne lidelse skal foregå øjeblikkeligt. Det giver mindre tid til at handle end åbenvinklet grøn stær, og konsekvenserne kan være mere alvorlige, hvis man ikke handler hurtigt.

Grøn stær med normalt tryk

Denne type grøn stær er den mest sjældne. Når øjenlægen måler patientens tryk i øjet, er det normalt eller måske endda med lave værdier.

Men skaden på synsnerven og forringelsen er der, som ved de andre typer af grøn stær. Videnskabsfolk kender ikke årsagen til denne type grøn stær med sikkerhed, og behandlingen er svær.

Kvinde tjekkes for alle typer af grøn stær

Medfødt grøn stær

Den medfødte type af denne sygdom dukker op, fordi babyen er født med en anomali i vinklen på iris og hornhinden, som forhindrer den normale udvikling af kanalerne til dræning af væske i øjet. Fra starten af livet øges det indre tryk i øjet altså.

Løsningen i dag er en tidlig operation af det unge barn. På den måde kan man undgå alvorlige komplikationer i fremtiden.

Alle typer af grøn stær er alvorlige

Selvom de er forskellige, er hver type af grøn stær alvorlig. Hvis man har nogen symptomer på tab af synet, bør man ikke udskyde at gå til en øjenlæge.

Den professionelle vil måle det indre tryk i øjet og udføre flere undersøgelser for at evaluere nethindens og synsnervens tilstand. Hvis de opdager en forandring, vil de måske anbefale anvendelse af medicin og måske også en operation, hvis det er nødvendigt,

Det kan interessere dig ...
Naturlige måder at forhindre grøn stær på
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Naturlige måder at forhindre grøn stær på

Grøn stær kan være arveligt betoner og vise sig i form af trykstigninger i øjet. Det kan dog bekæmpes med en række naturlige midler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Anderson RL, de Los Angeles Ramos Cadena M, Schuman JS. Glaucoma Diagnosis: from the Artisanal to the Defined. Ophthalmol Glaucoma. 2018;1(1):3-14. doi:10.1016/j.ogla.2018.06.002
  • Gálvez-Rosas, Arturo, et al. “Asociación de los factores de riesgo con glaucoma primario de ángulo abierto en mayores de 40 años.” Gaceta Médica de México 154.1 (2018): 42-46.
  • Rey-Rodríguez, Diana V., Cristina Álvarez-Peregrina, and José Moreno-Montoya. “Prevalencia y factores asociados a miopía en jóvenes.” Revista Mexicana de Oftalmología 91.5 (2017): 223-228.
  • Weinreb, Robert N., et al. “Primary open-angle glaucoma.” Nature Reviews Disease Primers 2.1 (2016): 1-19.
  • Wiggs, Janey L., and Louis R. Pasquale. “Genetics of glaucoma.” Human molecular genetics 26.R1 (2017): R21-R27.
  • Trivli A, Koliarakis I, Terzidou C, et al. Normal-tension glaucoma: Pathogenesis and genetics. Exp Ther Med. 2019;17(1):563-574. doi:10.3892/etm.2018.7011
  • McMonnies, Charles W. “Glaucoma history and risk factors.” Journal of optometry 10.2 (2017): 71-78.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.