Fire gode fødevarer til øjnene

Ved at inkludere disse fødevarer i din diæt kan du holde dine øjne sunde og raske i længere tid. De er gode valg, hvis du vil begynde at passe på dit syn.
Fire gode fødevarer til øjnene
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Vidste du, at gulerødder er rige på antioxidanter, A-vitaminer og lutein? Alle disse næringsstoffer kan være godt for dine øjne og derfor er gulerødder et eksempel på gode fødevarer til øjnene.

Mange folk lider af problemer med øjnene såsom langsynethed, nærsynethed eller katar. Nogle gange er disse ting forbundet med, at vi bliver ældre. Men dårlig vaner kan også påvirke dine øjne. Passer du godt på dine øjne? Har du hørt om gode fødevarer til øjnene?

Det grundlæggende ved at spise gode fødevarer til øjnene

At tage sig godt af sine øjne er vigtigt for at kunne holde dem sunde. En afgørende faktor i deres pleje ligger i din diæt. Vores sundhed med øjnene er forbundet med visse næringsstoffer som:

  • A- og C-vitaminer
  • Flavonoider
  • Carotenoider
  • Omega-3 fedtsyrer
  • Mineraler
  • Antioxidanter

I denne artikel vil vi se på nogle fødevarer, som er rig på disse ingredienser, og som er meget gode for øjnene.

Gode fødevarer til øjnene

Grønne bladgrøntsager

Spinat er gode fødevarer til øjnene

Spinat og andre grønne bladgrøntsager hjælper med at beskytte dit syn takket være deres naturlige antioxidanter.

Grønne bladgrøntsager såsom spinat, kål og broccoli fremmer alle din sundhed. Det skyldes det A-vitamin, de indeholder, som beskytter hornhinden.

Ydermere indeholder de andre vitaminer, som lutein, som beskytter dine øjne mod det ultraviolette lys, og zeaxanthin, som bidrager med at modne dit syn. De er gode for dit syn.

Gulerødder

et bundt gulerødder

Gulerødder er rige på A-vitaminer og en af de bedste og sundeste grøntsager for synet.

Øjets rodceller kan nedbrydes, hvis der mangler A-vitamin. Det kan føre til synsproblemer hos ellers raske mennesker. Men forskere fra Duke University har fundet frem til, at det er et problem, vi kan løse.

Hvordan?

Man kan kompensere det lave niveau af A-vitamin ved at spise beta-karotin, som fremmer syntesen ved dette vitamin. En af de fødevarer, der kan hjælpe dig, er gulerødder, fordi de har et højt indhold at beta-karotin.

Det er dog kun folk, som ikke får nok A-vitamin, der kan have gavn af dette. Ikke desto mindre bør du medtage gulerødder i din kost.

Peberfrugt

Peberfrugter er gode fødevarer til øjnene

Peberfrugt kan også hjælpe dig med at få bedre øjne.

For den optimale sundhed for synet kan du inkludere peberfrugt i din kost. De er en fremragende kilde til A- og C-vitaminer. Som vi har nævnt ovenfor, så hjælper A-vitamin med at holde dine celler i øjet sunde.

Ydermere kan C-vitaminer hjælpe dig med at reducere risikoen for infektioner i øjnene, og de indeholder en masse antioxidanter, der bekæmper aldersbetingede sygdomme i øjet. Peberfrugter er også rige på B6-vitaminer, lutein, zeaxanthin, beta-karotin og lycopen. Alle disse næringsstoffer fremmer sundheden for dine øjne.

Jordbær er gode fødevarer til øjnene

Jordbær er både lækre og sunde

Jordbær indeholder en masse C-vitaminer, hvilket er en antioxidant, som din krop skal bruge for at holde dine øjne sunde og raske samtidig med, at det udsætter aldersbetingede lidelser.

De forskellige antioxidanter, som jordbær indeholder, kan hjælpe med til at undgå problemer med øjnene såsom tørre øjne, synnedsættelser og ødelagt syn. Ved at spise jordbær dagligt kan du nedsætte risikoen for alderbetingede sygdomme i øjnene.

Ved at inkludere disse fødevarer i din diæt kan du holde dine øjne sunde og raske i længere tid. De er gode valg, hvis du vil begynde at passe på dit syn.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.
  • Shaw G., Lee Barthel A., Ross ML., Wang B., et al., Vitamin C enriched gelatin supplementaion before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr, 2017. 105 (1): 136-143.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.