Karaktertræk ved medfødte hjertesygdomme

Medfødte hjertesygdomme er den mest gængse medfødte sygdom. Graden af det, samt behandlingen der skal udføres, varierer ved hvert tilfælde. På nuværende tidspunkt, er sandsynligheden for overlevelse steget markant.
Karaktertræk ved medfødte hjertesygdomme

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Medfødte hjertesygdomme er et problem, som rammer omkring 1% af nyfødte. Det finder sted under graviditeten, når babyens hjerte udvikler sig. I tilfælde af, at du ikke allerede ved det, betyder “medfødt”, at sygdommen allerede er til stede ved fødslen.

Statistikker indikerer, at medfødte hjertesygdomme er de mest gængse sygdomme ved fødslen. Takket være videnskabens udvikling, er antallet af voksne med dette problem på nuværende tidspunkt større end babyer, der er født med det.

Det betyder, at flere personer overlever denne tilstand. Selvfølgelig, kræver de personer, der overlever og bliver voksne, vedvarende overvågelse for at kunne undgå komplikationer.

Hvad er medfødte hjertesygdomme helt præcis?

Illustration af medfødte hjertesygdomme

Du tænker måske, at medfødte hjertesygdomme er en enkelt lidelse, men der er mange variationer af den. Det er, faktisk, en gruppe sygdomme, hvis fælles karaktertræk er tilstedeværelsen af strukturelle ændringer i hjertet.

Disse ændringer finder sted på grund af fejl i dannelsen af organet under fosterperioden. For eksempel, begynder babyens hjerte at danne sig fra undfangelsen, men det er ikke indtil den ottende uge af graviditeten, at dets udvikling er fuldendt.

Normalt, skal en række succesfulde stadier gennemføres, når et hjerte bliver udviklet. Generelt, opstår medfødte hjertesygdomme, når nogle af disse stadier ikke bliver udført i tide. Dermed er resultatet et unormalt hjerte.

Årsager

I størstedelen af tilfældene, er det umuligt at afgøre den specifikke årsag til medfødte hjertesygdomme. På trods af det, pointerer Verdenssundhedsorganisationen, at nogle faktorer øger risikoen for at få en af disse lidelser. Disse er:

 • Genetiske faktorer: Familiehistorik øger risikoen for at udvikle medfødte hjertesygdomme. Ligeledes, er de typisk en del af et kromoselt eller genetisk syndrom, såsom Down syndrom, DiGeorge syndrom eller andre.
 • Infektioner: Når moderen har infektioner, såsom syfilis eller rubella, øges risikoen for, at fosteret lider af misdannelser.
 • Ernæringsmæssig tilstandDette er, når moderen er enten overvægtig eller har et overskud af A-vitamin eller mangel på ioidiner eller folinsyre. Hun kan også have en sygdom, såsom diabetes mellitus, hvilket øger sandsynligheden for unormal udvikling af fosteret.
 • Miljømæssige faktorer: Udsættelse for bestemte kemikalier, indtag af alkohol og/eller tobak, samt anvendelsen af bestemte medikamenter øger risikoen for at udvikle medfødte sygdomme.

Symptomer og typer af medfødte hjertesygdomme

Illustration af hjerte

Symptomerne på hjertesygdomme opstår enten øjeblikkeligt efter fødslen eller nogle få måneder senere. Dets primære symptomer hos en nyfødt baby er:

 • Problemer med at spise
 • Hurtig vejrtrækning
 • Lilla eller blålige læber
 • Hæmmet vækst

De forskellige typer af medfødte hjertesygdomme kan opdeles i tre grupper:

 • Problemer på grund af overdrevet blodgennemstrømning gennem lungerne. Der er en øgning i trykket og anstrengelsen i lungerne i disse typer lidelser. De inkluderer problemer, såsom:
  • Vedvarende arteriekanal
  • Interartikulær eller interventrikulær kommunikation
  • Atrioventrikulær kanal
 • Problemer med dårlig blodgennemstrømning gennem lungerne. På grund af det, får kroppen ikke nok ilt. Dermed, fører det til en blå eller lilla farve på læberne. Dette kan føre til problemer såsom:
  • Tricuspid atresi
  • Pulmonal atresi
  • Transposition af de store arterier
  • Fallot Tetralogi
  • Dobbelt højre ventrikulær udløb
  • Arteriel trunk
 • Problemer på grund af dårlig blodgennemstrømning i kroppen. Misdannede hjertekar eller blokeringer i blodårerne forhindrer passage af blodet i kroppen. De inkluderer coarctatio aortae og forsnævring af aortaklappen.

Du er måske også interesseret i at læse: Et sundt hjerte med havregryn og æbler

Andre informationer, man bør overveje

For at forebygge medfødte hjertesygdomme, skal en kommende moder gå til regelmæssige undersøgelser under graviditeten. De skal også kun tage medicin, der er ordineret af autoriserede læger, der overvåger dem, og de bør prøve at undgå eksponering for skadelige kemikalier.

Hvis den gravide kvinde har diabetes mellitus, skal hun holde sit blodsukkerniveauer under kontrol. Uanset hvor meget en person passer på sig selv, er det dog nogle gange uundgåeligt at forebygge medfødte hjertesygdomme. Det skyldes, at genetiske faktorer spiller en stor rolle i dette.

Medfødte hjertesygdomme har forskellige niveauer. Det hele afhænger af misdannelsens natur og grad. Nogle gange kan lidelserne løse sig af sig selv, når babyen bliver født, og andre gange kan man kontrollere dem, mens barnet vokser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Granado, F. M., & de Cardiología Pediátrica, S. (2008). Epidemiología de las cardiopatías congénitas. Servicio de Cardiología Pediátrica, Hospital Infantil Universitario La Paz, Madrid.[Consultado el 10 de junio de 2013]. Disponible en www.secardioped/protocolos.es
 • Friesen, R. H. (2010). Cardiopatía congénita. In Anestesia. Secretos. https://doi.org/10.1016/b978-84-8174-941-0.50061-6
 • Born, D. (2009). 8. Cardiopatia congênita. Arquivos Brasileiros de Cardiologia. https://doi.org/10.1590/s0066-782×2009001300008

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.