Typer af mundskyllere og deres anvendelse

Mundskyllere er nyttige værktøjer, der hjælper med at holde munden ren. I dag skal vi se på de forskellige typer mundskyllere, og hvordan de bruges.
Typer af mundskyllere og deres anvendelse

Sidste ændring: 02 september, 2021

Vi ved alle, hvor vigtige tandbørster, fluortandpasta og tandtråd er, når det kommer til at holde din mund sund. Men der er andre værktøjer, du kan bruge, som mundskyllere, der kan forbedre din mundhygiejne. I dag ser vi på de forskellige typer af mundskyllere og deres anvendelse.

Mundhygiejne

Bakteriel plak er en klæbrig film af madrester og bakterier, der klæber til tænderne. Det er ansvarligt for mange mundlidelser, som huller, tandkødsbetændelse og parodontal sygdom.

Målet med tandhygiejne er at slippe af med disse bakterier. Generelt kan vi slippe af med det meste ved at børste tænder. Men da der er nogle områder, som børstehår ikke kan nå, skal vi også bruge andre instrumenter.

Det interproximale område, som f.eks. er mellemrummet mellem tænderne, mellem vores mund og tandregulering eller områder med kroner, er sektioner, der kræver andet værktøj til rengøring. Tandtråd, interdentale børster og forskellige typer af mundskyllere er ideelle til at hjælpe med at nå disse områder.

I denne artikel deler vi, hvad de forskellige typer af mundskyllere er, og de fungerer. Læs med for at lære mere om dem, og hvordan de kan hjælpe dig med at holde din mund ren og sund.

Hvad er mundskyllere?

Mundskyllere er enheder, der skyder en stråle fint vand under tryk ind i munden. Denne vandstråle arbejder på at fjerne madrester og bakteriel plak, der er ophobet i munden.

Folk bruger dem til at nå steder i deres mund, som regelmæssig børstning ikke har adgang til. For eksempel er de især nyttige i mellemrum, hvor tænderne møder tandkødet, og hvor folk har fast tandregulering eller proteser.

Mundskyllere består af en motor, der driver pumpen, en vandtank og en speciel dyse, der hjælper dig med at få adgang til tandoverfladerne. Når du bruger dette værktøj, vil det skabe en fin stråle med vand ved højt tryk, der forsigtigt kan grave madpartikler og bakterier ud, der sidder fast i, på eller omkring dine tænder.

Da de er sikre og nemme at håndtere, kan alle, der ønsker det, bruge dette værktøj i deres plejerutine. Du kan bruge dem med blot vand eller med en anden antiseptisk opløsning.

Typer af mundskyllere

Der er forskellige typer af mundskyllere. Der er også forskellige mærker i forskellige prisklasser. Derfor har du mulighed for at vælge mellem flere forskellige, som giver dig mulighed for at imødekomme dine individuelle behov.

Nedenstående fortæller vi dig om de mest almindelige typer.

Mundskyllere med en ledning

Når det kommer til mundskyllere, er dette den største og tungeste udgave. Du skal tilslutte den til en stikkontakt, og folk har en tendens til at lade den stå på badeværelset.

Derudover har de en vandtank, som du skal genopfylde, når du er færdig med at rengøre tænderne. De er stærke og kommer normalt med forskellige hoveder, så du kan bruge dem til forskellige ting. De er også lette at finde og er normalt den billigste løsning.

De mere avancerede modeller leveres med evnen til at justere trykket. Dette giver dig mulighed for at vælge styrken af vandstrålen. Derfor er det en god mulighed for dem med følsomt tandkød eller implantater.

Eksempel på mundskyllere

Trådløse eller batteridrevne mundskyllere

Disse typer af mundskyllere er mindre, tyndere og optager ikke meget plads. Så de er ret bærbare, og du kan tage dem med på farten. På grund af denne alsidighed er de ideelle til folk, der rejser meget.

Derudover har de en vandtank med stor kapacitet og et batteri, du kan genoplade via USB eller oplader med almindeligt stik. De har dog ikke så meget strøm som ledningerne, og deres styrke kan påvirkes, hvis du ikke oplader batteriet.

Mundskyllere til brusebade

Mundskyllere til brusebade forbindes til brusehovedet. Til disse behøver du ikke elektricitet eller batterier, og du behøver heller ikke at fylde dem op. I stedet bruger de strømmen fra dit vandsystem. Ulempen er imidlertid, at de er sværere at manøvre.

Hanerne ligner brusehovedet i brusebadet, men de har et rør, der forbindes til vandhanen. Du behøver heller ikke at genoplade dem, bruge elektricitet eller batterier, og de er lettere at håndtere. De er imidlertid sværere at finde i buikker, og tandklinikker er normalt dem, der har dem.

Mundskyllere til børn

Generelt kan alle i familien bruge disse enheder, hvis de tager de nødvendige forbehold. Når det kommer til de mindste medlemmer af husstanden, har nogle typer af mundskyllere specielle egenskaber til dem.

For eksempel giver nogle af dem dig mulighed for at vælge trykniveauet, så det bliver mindre kraftigt til børn end til voksne. Dette forhindrer dine børn i at bruge for kraftigt tryk på deres følsomme tænder og giver dem mulighed for at rengøre mere blidt.

Derudover er størrelse vigtig. Dine børn skal bruge mindre enheder, så de kan håndtere dem mere komfortabelt og let.

Sådan bruges mundskyllere

Når du bruger mundskyllere, er der nogle trin, du skal følge for at sikre, at du bruger dem korrekt:

 1. Først bør du børste tænder og bruge tandtråd, som du normalt ville. Dette renser områderne mellem tænderne.
 2. Fyld derefter vandbeholderen med vand eller fortyndet mundskyl (1 del mundskyl til 4 dele vand).
 3. Tilslut dysen, som du vil bruge, og justér vandtrykket, så det passer til dine behov.
 4. Sæt mundskylleren i munden, og lad vandet ramme alle dine tænder, kroner og tandregulering. Det er vigtigt at rengøre kanten ved tandkødet, mellemrum og også overfladen på tænderne med mindre tryk.
 5. Når du er færdig, skal du rengøre vandtanken og dysen.

Normalt tager det mellem 2 og 5 minutter at rengøre med mundskyllere, afhængigt af hver persons behov. Vi anbefaler kun at bruge det en gang om dagen, helst efter aftensmaden og inden sengetid. På den måde kan du gå i seng med munden så ren som muligt.

Du skal dog bemærke, at du ikke kan bruge en mundskyller, hvis du har nogen sår i munden. Mundskylleren kunne gøre dem værre, så anvendelsen er kontraindiceret.

Fordelene ved mundskyllere

Brug af mundskyllere forbedrer din mundhygiejne og hjælper dig med at tage dig af din mund. Som vi tidligere har nævnt, hjælper det med at fjerne bakteriel plak fra områder, der ellers er svære at nå, hvilket giver dig en mere komplet rengøring.

Derudover kræver det mindre manuel fingerfærdighed end tandtråd. Brug af disse enheder giver følgende fordele:

 • Det reducerer muligheden for betændelse i tandkødet og blødende tandkød under børstning.
 • Mundskyllere fjerner madrester og bakteriel plak fra områder, som tandbørster ikke kan nå.
 • De er nemme at bruge. Du behøver ikke bevæge dig for meget eller bruge meget manuel fingerfærdighed til at håndtere det.
 • De hjælper folk med bøjle med at fjerne madrester og rengøre deres tandregulering korrekt.
 • Anvendelsen forlænger levetiden for kroner, broer og implantater.
 • Mundskyllere forhindrer dannelsen af tandsten, huller, pletter på tænderne og dårlig ånde.
 • De giver en følelse af renlighed og friskhed i munden.

Som vi allerede har nævnt, er mundskyllere imidlertid ikke en erstatning for børstning eller tandtråd. I stedet tilbyder de en mere komplet rengøring, der forbedrer din mundhygiejne.

Anvendelse af de forskellige typer af mundskyllere

Enhver, der ønsker at tage sig af deres mundhygiejne og forbedre den, kan bruge mundskyllere. Der er dog visse omstændigheder, hvor denne enhed faktisk kan være løsningen på et problem.

For eksempel, hvis du har betændelse i tandkødet, hvad enten det er forårsaget af tandkødsbetændelse, parodontitis eller andre faktorer, kan du opleve smerter i tandkødsvævet, ømhed, rødme eller blødning. Ophobning af bakteriel plak forværrer denne tilstand, så det er vigtigt at holde dit tandkød rent.

For nogle patienter kan tandtråd være smertefuldt, ubehageligt og endda forårsage mere blødning i området. Mundskyllere giver dig mulighed for forsigtigt og komfortabelt at desinficere dette følsomme væv.

Parodontal sygdom er komplikationen og udviklingen af tandkødsbetændelse. Som vi nævnte, kan du bruge en mundskyller til at hjælpe med at rense tandkødsvævet og reducere din blødning og betændelse. Derudover kan din tandlæge foreslå, at du bruger disse enheder med specielt mundskyl. Dette giver dig mulighed for at nå parodontale lommer (under tandkødsgrænsen) og behandle infektionen lokalt.

Nogle patienter lider af mundtørhed på grund af ting såsom genetik, specifikke sygdomme eller visse lægemidler. I disse tilfælde nedsættes spytets evne til naturligt at rense munden, hvilket øger risikoen for tandforringelse og parodontitis. Mundskyllere hjælper med at fugte mundhulen og eliminere akkumuleret bakteriel plak.

Derudover har patienter, der har fast tandregulering, ofte problemer med mad- og bakterieophobning på deres bøjle eller tråde. Mundskyllere hjælper dig med at fjerne de fangede partikler og opretholde ordentlig hygiejne.

På grund af faktorer som placeringen af folks tænder, implantater eller kroner og dårligt tilpassede fyldninger kan nogle mennesker få mad fanget mellem tænderne. I disse tilfælde er mundskyllere meget nyttige, når det kommer til rengøring af problemområder.

Bøjle i mund

Tips til valg mellem de forskellige typer af mundskyllere

Når du vælger mellem de forskellige typer af mundskyllere, er der visse aspekter, du skal analysere og tage i betragtning, så du kan vælge den bedste model til dig:

 • Strømkilde: Elektriske mundskyllere er mere kraftfulde, men de er større. De kan være batteridrevne eller genopladelige med en USB eller en elektrisk oplader. Du skal være opmærksom på den type strøm, som apparatet har brug for, og om det fungerer for dig. Derudover skal du huske på, om du skal kunne transportere den.
 • Vandkilde: Bærbare mundskyllere har normalt en indbygget tank på 60 til 150 ml, hvilket gør dem lettere at transportere. Elektriske har derimod større tanke, der kan bære op til en liter, så du ikke behøver at udskifte vandet så ofte.
 • Vandtæthed: Hvis produktet har en vandtæt dyse og er certificeret vandtæt, er det mere sandsynligt, at det er et højkvalitetsprodukt.
 • Vandtryksintensitet: Vi anbefaler, at du finder en mundskyller med justerbare vandtryksniveauer. På den måde kan du bruge det til problemer, der kræver en mildere tilgang såvel som til dem, der har brug for mere intensitet.
 • Dyser og hoveder: Jo flere dysestørrelser og design enheden har, jo bedre. Denne type giver dig mulighed for at vælge den dyse, der fungerer bedst for hver situation. Derudover er nogle mundskyllere 2-i-1, hvilket betyder, at du også kan fastgøre et børstehoved og bruge det som en elektrisk tandbørste.
 • Design: Du skal også overveje formen, vægten og materialerne på din mundskyller. Du skal kigge efter en enhed, der er kompakt, stærk, let, nem at bruge, og som passer perfekt i din hånd.

Konklusion om de forskellige typer af mundskyllere

Mundskyllere er komfortable og nyttige værktøjer, der giver din mund en mere komplet rengøring.

Selvom de ikke er en erstatning for tandbørstning, hjælper de dig med at passe på dit smil. Som vi tidligere har nævnt, holder de din mund frisk og fjerner bakteriel plak, der er vanskeligt at fjerne.

Det er altid en god idé at tale med din tandlæge om den mest passende løsning for dig. De vil være i stand til at hjælpe med dit køb, og de vil være i stand til at yde mere omfattende pleje af din mund.

Det kan interessere dig ...
Hvad er interceptiv ortodonti?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er interceptiv ortodonti?

Interceptiv ortodonti bruges til at korrigere bidproblemer i barndommen. Det udnytter knoglevækst for at forenkle behandlingen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Camacho Orjuela, Mara Patricia, and Andrea Paola Moreno Daza. “Construcción de una guía práctica Clínica de Salud Oral en la Universidad El Bosque: motivación e higiene oral en implantes dentales.” (2018).
 • Rosales Corria, Erma Nairelis, et al. “Prevención de enfermedades periodontales. Métodos mecánicos de control de placa dentobacteriana.” Multimed 23.2 (2019): 386-400.
 • DINA, QUE UNA CLORHEXI, et al. “MÁS QUE UNA CLORHEXIDINA.” LA ESTRECHA RELACIÓN ENTRE LA ENFERMEDAD PERIODONTAL Y LA DIABETES MELLITUS: 20.
 • Corria, Erma Nairelis Rosales, et al. “Prevention of periodontal diseases. Mechanical methods of dentobacterial plaque control.” Multimed 23.2 (2019): 387-401.
 • Erbe, Christina, et al. “A randomized controlled trial of a power brush/irrigator/mouthrinse routine on plaque and gingivitis reduction in orthodontic patients.” The Angle Orthodontist 89.3 (2019): 378-384.
 • AL HABLA, C. O. N., et al. “SALUD BUCAL INFANTIL: PORQUE CADA EDAD NECESITA UN CUIDADO ESPECÍFICO.”
 • Wen-tao, S. U. N., et al. “Study on portable dental irrigator for oral hygiene in patients with gingival inflammation.” JOURNAL OF SHANGHAI JIAOTONG UNIVERSITY (MEDICAL SCIENCE) 40.11 (2020): 1505.
 • Afifah, Nur Aliah, Nik Mohd Syahmi, and Azrul Hafiz. “New Water Irrigator for Cleaning Dental Plaque.”
 • Cheung, Monique C., Matthew S. Hopcraft, and Ivan B. Darby. “Dental Implant Hygiene and Maintenance Protocols: A survey of oral health practitioners in Australia.” Journal of Dental Hygiene 95.1 (2021).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.