Sådan slipper du af med dårlig ånde gennem kosten

Da dårlig ånde kan have sin oprindelse i nogle fødevarer, kan vi også løse det gennem mad. Derudover er der nogle ingredienser, der hjælper som et supplement til at kontrollere dette problem. Vidste du det?
Sådan slipper du af med dårlig ånde gennem kosten
Marta Guzmán

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Marta Guzmán.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Vil du slippe af med den irriterende dårlige ånde? Dårlig ånde kan skyldes flere årsager, hvor en af dem er at indtage bestemte fødevarer. Her er nogle tricks til at fjerne dårlig ånde gennem kosten. Anvend dem og få det friske åndedrag, du ønsker!

Fjern dårlig ånde gennem kosten

Dårlig ånde eller halitose er ikke et klinisk tegn på et sundhedsproblem, men det er meget irriterende. Det er normalt forårsaget af frigivelse af gasser som følge af bakteriel gæring. Hvis du har bemærket, at du har dette problem, skal du huske på, at du ikke er alene, og det er heller ikke noget nyt: Halitose påvirker 25% af befolkningen.

Selvom der er mange typer og intensiteter af det, der betragtes som dårlig ånde, kan vi også indikere, at omkring 90% af tilfældene er forårsaget af de millioner af bakterier, der lever i mundhulen.

Disse bakterier kan producere svovlforbindelser ved at fermentere mad. De har ikke den bedste lugt (for at give dig en idé, skaber rådne æg også svovlforbindelser).

Hovedårsagerne til dårlig ånde

En kvinde med dårlig ånde

Tandplak

Munden er et af de steder i kroppen med den største mængde og variation af mikrober. Med hensyn til lugt er tandplak relateret til bakteriel forrådnelse af en blanding af madrester, blod, celler og spyt.

Når den mikrobielle balance går tabt, kan tandplak producere nok svovlforbindelser, diaminer eller kortkædede fedtsyrer til at generere denne symptomatologi.

Fødevarer

Forskellige typer fødevarer er blevet forbundet med dårlig ånde:

 • Løg og hvidløg: De er rige på svovlforbindelser, der kan producere denne karakteristiske dårlige ånde, både i munden og senere, når vi absorberer og udskiller det, med lungegasser.
 • Mejeriprodukter: Flere bakterier, der lever i munden, kan fermentere aminosyrerne i mejeriprodukter og generere rester med navne som cadaverin eller putrescin.
 • Fisk på dåse: Generelt kan alle identificere lugten af rådne fisk. I løbet af tiden på såde fortsætter fisk med at nedbrydes og producere biogene aminer, der er forbundet med visse former for dårlig ånde.
 • Hurtiggærende kulhydrater (FODMAP): Disse er en type kulhydratmolekyle, der let fermenteres af de naturlige bakterier i munden og tarmen, hvilket fremmer udviklingen af gas, oppustethed i maven, tarmmotilitetsforstyrrelser og naturligvis dårlig ånde.

Tobak og alkohol

Indtagelse af alkoholholdige drikkevarer med høj frekvens kan øge intensiteten af dårlig ånde, fordi ethanol er et dehydratiseringsmiddel og forårsager fordampning af bakterielle produkter. Tobak har også en indflydelse, hvilket øger virkningerne af alkohol.

Strategi til at slippe af med dårlig ånde gennem kosten

En kvinde, der drikker et glas vand

Find ud af årsagen til dårlig ånde

Det første, du skal gøre, før du starter en behandling, er at finde ud af årsagen til din dårlige ånde. Måske skal du bare være forsigtig med indtaget af hvidløg og løg eller holde munden hydreret.

Undgå tobak og alkohol

Som nævnt ovenstående kan tobak og alkohol forværre symptomerne på dårlig ånde. Hvis du drikker eller ryger, er det vigtigt at undgå disse vaner for at reducere dette problem.

Spis maksimalt tre måltider om dagen

Jo større antal daglige indtag, jo større ændring af den orale pH, jo længere tid bruger bakterier på at fodre, og jo større er risikoen for, at madrester ophobes.

Derudover er snacks mellem måltiderne i mange tilfælde søde og appetitvækkende for bakterier. Det er overflødigt at sige, at dette ikke hjælper dig med at slippe af med dårlig ånde. Det gør bare tingene værre.

Hav god mundhygiejne og skyl med kokosolie

Ifølge undersøgelser er børstningen vigtigere end tandpasta. Hvis du lider af dårlig ånde, anbefaler vi desuden, at du periodisk skyller med kokosolie, når du er færdig med at børste tænder. Kokosolie er rig på laurinsyre, et stof, der har vist positive virkninger i bekæmpelsen af forskellige patogener.

 • Så når du er færdig med at børste tænder, skal du tage en spiseskefuld kokosolie og skylle i 5 til 10 minutter. Derefter kan du udføre denne proces i op til 20 minutter. Når tiden er gået, må du ikke sluge olien, men spytte det ud.

Tyg bestemte urter for at behandle dårlig ånde gennem kosten

At tygge persille, mynte, nelliker, fennikel og nogle urter som lucerne, kardemomme, kamille, myrra, rosmarin og salvie hjælper også med at behandle halitose.

Nogle nyttige kosttilskud til at behandle dårlig ånde gennem kosten

Kosttilskud til at behandle dårlig ånde gennem kosten
 • Zink: Flere undersøgelser viser, at zinksalte omdanner svovlforbindelser til lugtfrie gasser.
 • Probiotika: Generelt er bakterierne, der bør forblive i munden på raske mennesker, Streptococcus salivarius. Men hos mennesker med dårlig ånde er lave niveauer eller endda fravær af denne bakterie blevet identificeret. Derfor ser det ud til, at oral probiotika kan hjælpe med at løse denne type problemer.

Afslutningsvis, hvis du vil slippe af med dårlig ånde, skal du planlægge dine måltider, moderere hurtigtgærende fibre og prøve at skylle med kokosolie. I mange tilfælde er disse foranstaltninger nok til at bekæmpe dette ubehag. Hvis symptomerne vedvarer, anbefaler vi, at du går til en fagperson.

Det kan interessere dig ...
3 midler med mynte mod dårlig ånde
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
3 midler med mynte mod dårlig ånde

At bruge mynte mod dårlig ånde kan hjælpe dig med at slippe af med et almindeligt problem, som mange mennesker er flove over. Har du prøvet det? • Kim JS, Park JW, Kim DJ, Kim YK, Lee JY. “Direct effect of chlorine dioxide, zinc chloride and chlorhexidine solution on the gaseous volatile sulfur compounds. “Acta Odontol Scand. 2014 Nov;72(8):645-50.
 • Jayakumar A, Padmini H, Haritha A, Reddy KP.” Role of dentifrice in plaque removal: a clinical trial.” Indian J Dent Res. 2010 Apr-Jun;21(2):213-7.
 • ratibha PK , Bhat KM, Bhat GS. “Oral malodor: a review of the literature.” J Dent Hyg. 2006 Summer;80(3):8.
 • Scully C, Rosenberg M. “Halitosis.” Dent Update. 2003 May;30(4):205-10.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.