11 typer af oliventræer og deres karakteristika

Vidste du, at der findes mere end 100 forskellige typer oliventræer? I denne artikel fortæller vi dig om de mest populære af dem.
11 typer af oliventræer og deres karakteristika

Sidste ændring: 26 august, 2022

De fleste mennesker er klar over olivenoliens potentiale, og at den fremstilles af frugten fra et stedsegrønt træ. Men kun få ved, at der ikke kun findes én type oliventræ. Faktisk findes der mere end 100 forskellige sorter! Spanien er kendt for at være det land, der producerer flest typer oliventræer, selv om Italien og Grækenland også er store producenter.

Ud fra det er det let at udlede, at oliventræer er hjemmehørende i Middelhavsområdet. Nogle kan blive 15 meter høje, vokser på steder med lav luftfugtighed og foretrækker stenet jord eller lerjord. Lad os se nærmere på de forskellige typer oliventræer, der findes.

1. Picual oliventræer

Dette er en af de oliventræssorter, der er flest af i Spanien. Den største producent er provinsen Jaén. Det skyldes, at det er den mest udbredte oliventræstype til produktion af olie. Den foretrækkes, fordi den har et højere udbytte og en bedre produktionskapacitet.

Picual er også kendt som blanco nevadillo blanco, marteño og lopereño. Den har en asymmetrisk elliptisk form. Når den når modenhed, bliver skindet sort. Det mest relevante karaktertræk er, at den har et højt fedtindhold.

2. Cornicabra oliventræ

Denne oliventype er den næstmest dyrkede sort i Spanien, også på grund af dens høje olieudbytte. De mange blade er et af de mest bemærkelsesværdige kendetegn.

På trods af den sene blomstring er cornicabra-oliventræet meget modstandsdygtigt over for lave temperaturer og tørt vejr, hvilket gør, at dets produktion er høj.

Når det når modenhed, har dets skind en vinrød farve. Denne variant anvendes både til olieproduktion og til spiseoliven, også kendt som cornezuelooliven.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 10 forslag til anvendelse af citroner, der beviser, at de er uundværlige i hjemmet

3. Blanqueta oliventræer

Den største producent af blanqueta-oliventræet er regionen Valencia. Det bruges også til at producere olie.

Dets plantning er meget modstandsdygtig over for lave temperaturer, tørke og kalkholdig jord. Det er dog følsomt over for det, der er kendt som oliventuberkulose.

Man kan kende det, fordi frugten, når den når modenhed, får en vinrød farve med hvidgule pletter. Andre populære navne er acebuchina blanca, blancaleta og blanca menuda.

Grønne oliven i en skål

Nogle sorter foretrækkes til olie og andre til spiseoliven, alt efter deres karaktertræk.

4. Badajoz verdial

Oliventræet “Badajoz verdial” er også kendt som zorzaleño, macho eller mollar. Det er normalt meget modstandsdygtigt over for tørke, og dets vigtigste anvendelse er til grønne spiseoliven eller til olieproduktion.

Frugterne modner middelmådigt, og når de når modenhed, har skindet en vinrød farve. Et andet af frugtens berygtede kendetegn er, at den er stor i størrelse, med en asymmetrisk, aflang og ægformet form.

5. Manzanilla cacereña oliventræer

Et af dens vigtigste kendetegn er frugtens bitre smag. Det menes at være en af de ældste sorter af oliventræer.

Det anvendes primært til fremstilling af olie og spiseoliven. De lokale kender det også som blanca cacereña, negrilla og costaleña. Skindet på frugten er sort, når den er moden.

6. Hojiblanca oliventræer

Casta de cabra, casta de Lucena og lucentino er andre navne. Navnet skyldes den lyse farve på dets blade. Den vigtigste produktion er sorte spiseoliven.

Hojiblanca-træet er meget modstandsdygtigt over for kulde og tørke. På den anden side er denne variant værdsat for at være af meget god kvalitet.

7. Picudo oliventræ

Det bruges både til produktion af olie og spiseoliven. Selv om det tidligere blev foretrukket til spiseoliven, er det i dag værdsat til produktion af ekstra jomfruolivenolie. Basta, paseto og carrasqueño de Lucena er andre navne for det.

8. Cazorla royal oliventræ

Dette oliventræ er meget værdsat for sin olie. I Spanien produceres det meget i provinsen Jaén.

En af de største attraktioner ved cazorla royal olivenolie er dens aroma. Et negativt punkt for producenterne er dog, at det normalt er mere besværligt at høste.

Som mange andre oliventræer er dette oliventræ meget modstandsdygtigt over for tørke. Det har et højt udbytte.

9. Granada lechín oliven

Et af de mest værdsatte kendetegn ved Granada lechín oliventræet er dets bevaringskapacitet. Derfor er det ikke overraskende, at det er meget udbredt som sort spiseoliven. En stor del af afgrøden anvendes dog også til olieproduktion.

Træet er ikke særlig modstandsdygtigt over for regn. Det vokser bedst på kalkholdig jord, eller hvor der er tørke.

Olivenolie dryppes på brød

Jagten på kvalitetsolivenolie begynder med dyrkning af en plante, der har visse karaktertræk.

10. Drossel oliventræer

Denne variant er en af de mest olierige oliventræstyper. Hvis du kender drosselfuglen, vil du blive glad for at vide, at denne fugl er meget glad for dette oliventræ, og det er derfor, at det har fået sit navn.

Fra denne type træ fremstilles ekstra jomfruolie af meget god kvalitet. Et karakteristisk træk er, at de oliven, som det producerer, normalt er store i størrelse.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 5 lækre opskrifter til en vegansk kost

11. Morisca oliventræ

Denne type oliventræ overlever meget godt på fattig jord eller hvor der er meget tørke. Morisca er kendt for at være en af de ældste sorter.

Dens olie er meget værdsat på markedet. Provinsen Badajoz (Spanien) er en af de største producenter.

Der findes mere end 100 typer oliventræer

Olivenolie er kendt for at være en af de bedste olier for gastronomiske elskere. Bemærk, at de typer oliventræer, vi har nævnt, er de mest producerede eller efterspurgte på markedet, men der er flere at udforske!

Det kan interessere dig ...
Lær, hvordan man laver og plejer bonsaitræer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lær, hvordan man laver og plejer bonsaitræer

Trenden med bonsaitræer kommer fra Fjernøsten. Teknikken er oprindeligt fra Kina, men har en lang historie! Lær mere her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Moreno Vega, A., & López Gálvez, M. (2017). Elaboración de aceites de oliva vírgenes. [Libro electrónico]. Editorial Paraninfo.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.