Sådan fjerner du hvid mug i jorden ved planter

Hvid mug opstår ved for meget fugt i jorden. Selv om en lille mængde ikke er skadelig, kan spredningen af hvid mug påvirke dine planters sundhed.
Sådan fjerner du hvid mug i jorden ved planter

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er almindeligt, at der opstår hvide pletter i jorden ved dine planter. Hvis du har bemærket, at en slags hvide svampe har sat sig nær rødderne, er det højst sandsynligt, at der er udviklet hvid mug. Dette kan ske med udendørs eller indendørs planter, men er mere sandsynligt i sidstnævnte tilfælde.

Hvid mug bør fjernes så hurtigt som muligt, da det er skadeligt for planten og også for hjemmemiljøet generelt. Det påvirker vegetationen på forskellige måder ved at passere gennem bladene, jorden og endda hele potten.

Hvad er hvid mug, og hvorfor opstår det?

Først og fremmest skal det bemærkes, at en minimal mængde hvid mug er normal og ikke udgør en skade på planternes sundhed. Denne hvide mug er en svamp, der opstår på grund af høj temperatur og luftfugtighed.

Dens tilstedeværelse er dog også en del af jordens organiske substrat samt andre bakterier. Derfor opstår problemet, når der er et overskud af hvid mug i potten.

I så fald skal der straks gribes ind for at fjerne det, da det kan skade planten. Desuden kan det hurtigt sprede sig til anden plante og påvirke menneskers sundhed negativt.

Hvordan kan det forebygges?

Som i mange andre aspekter er forebyggelse den bedst mulige behandling. Derfor kan man forebygge, hvis man kender de mulige årsager, der fremmer dannelsen af hvid mug.

De specifikke årsager kan være nogle af følgende:

  • Placering tæt på opvarmning: Planter bør holdes væk fra varme fra pejse, varmeapparater eller ovne.
  • Overdreven eller utilstrækkelig vanding: En af de typiske årsager til mug er akkumuleret fugt. Dette skyldes undertiden overdreven vanding.
  • Dårlig ventilation i omgivelserne er et hyppigt problem for indendørs planter. Hvis du har en have, er det tilrådeligt at sætte planterne ud et par timer om dagen.
  • Dårlig dræning: Med hensyn til vand er det også muligt, at potten ikke har et godt dræn. Dette kan løses ved at placere grus eller små sten i bunden.
  • Et overskud af snavs: En del af pasningen af planterne er at fjerne nedfaldne blade fra potten. Selv om de ikke skaber problemer i små mængder, kan et overskud begunstige produktionen af hvid mug.
Kvinde passer hængende plante

Hvis du tjekker dine planters potter hver uge, kan du opdage mug i tide til at fjerne det.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Robuste planter, der ikke kræver meget pleje

Sådan fjerner du hvid mug

At bekæmpe dette problem, der påvirker dine planters sundhed, er en simpel opgave, men det afhænger af den sektor, hvor den hvide mug opstår. Det er ikke samme behandling for mug i jorden, på bladene eller i potten. For hvert område anbefales det at handle forskelligt. Lad os se nærmere på det.

Hvid mug på bladene

En af de dele af planten, hvor denne svamp kan forekomme, er på bladene. Dette er et enkelt område at behandle, da det er nok at tørre med en blød, tør klud for at fjerne pletterne. Hvis dette ikke er nok, er det en god idé at få specifikke produkter til at fjerne det.

De skal købes i specialforretninger og skal være rettet mod problemet med hvid mug på bladene. Økologiske svampedræbende midler er effektive og miljøvenlige. De skal dog altid anvendes med forsigtighed og med en sprayflaske.

Mug i jorden

Måske er det mest almindelige sted, hvor muggen normalt ses, i pottens jord. I dette tilfælde skal det angrebne lag fjernes med en lille skovl. Når svampen ikke længere er på jorden, skal jorden rodes lidt rundt for at give den luft og fjerne fugt.

Det er vigtigt at gøre dette med stor forsigtighed for ikke at påvirke rødderne eller forurene resten af potten. Før du lægger et nyt lag kompost på, skal du lade planten få luft i et par timer.

Hvid mug i potten

Det mest alvorlige tilfælde opstår, når mængden af mug er så stor, at den påvirker hele planten og endda dens potte. I dette tilfælde er det tilrådeligt at omplante planten – det vil sige at skifte potten. Men hvis det er en værdsat potte, er det også muligt at redde den ved at desinficere den og udskifte jorden.

Dette skal gøres på en specifik og detaljeret måde, så det er sikkert og ikke påvirker plantens helbred igen. Det første skridt er at fjerne den og fjerne den jord, der er inficeret med hvid mug. Samtidig skal du vaske potten godt med varmt vand og neutral sæbe.

Det er også tilrådeligt at tilføje et par dråber æblecidereddike eller en knivspids natron. Dette er produkter, der har desinficerende egenskaber.

Gnid derefter potten med en klud eller børste for at fjerne resterne af bakterier. Gør også dette på dens yderside. Til sidst skyller du den godt og lader den tørre i solen i et par timer.

Æblecidereddike i glasflaske

Æblecidereddike er et fremragende desinfektionsmiddel til bekæmpelse af hvid mug, der sætter sig i krukker.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Robuste planter, der ikke kræver meget pleje

Identificér hvid mug i tide

Selv om et lille lag af denne svamp ikke skader din plantes sundhed, er det vigtigt at tjekke den ugentligt. Hvid mug, der opdages tidligt, er ikke et stort problem, men hvis den bliver der, kan den hurtigt sprede sig og skade andre planter i nærheden.

Hvis den hvidlige belægning er tør, er det sandsynligvis rester af mineraler, som planten kasserer fra vandet. I dette tilfælde kan de let fjernes med hånden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ayala Armenta QA, Cortez Mondaca E, Apodaca Sánchez MA, Leal León VM, Valenzuela Escoboza FA, Palacios Mondaca CA. Efectividad de fungicidas convencionales y biorracionales sobre Sclerotinia sclerotiorum in vitro. Remexca [Internet]. 18 de enero de 2018 [citado 23 de abril de 2022];(11):2149-56. Disponible en: https://cienciasagricolas.inifap.gob.mx/index.php/agricolas/article/view/784
  • Chaves, Bernardo, Arias, Luis Alejandro, Tautiva, Luz Andrea, Piedrahíta, Wilson,  Evaluación de tres métodos de control del Moho blanco (Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary) en lechuga (Lactuca sativa L.). Agronomía Colombiana [Internet]. 2007;25(1):131-141. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=180316240015
  • Valverde, Rodrigo, and Rodolfo De La Torre-Almaraz. “Extracción y Purificación de DsRNAs Largos de Plantas Infectadas Con Virus y Hongos; Aplicación En La Detección e Identificación de Virus.” Revista Mexicana de Fitopatología, Mexican Journal of Phytopathology 35.1 (2017). Disponible en: https://doi.org/10.18781/r.mex.fit.1606-9
  • Bautista-Nava, Efraín, Moreno-Fuentes, Ángel,  El “hongo blanco patón”, Pleurotus albidus, en Hidalgo. Su primer registro en México. Revista Mexicana de Micología [Internet]. 2006; (22):41-47. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=88302206

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.